12 Ekim 2024 Cumartesi

Reşit Kibar için 4'üncü yaşam nöbeti tutuldu

Cankurtaran'da ağaçların kesilmesine karşı çıkarken katledilen Reşit Kibar için 4'üncü yaşam nöbeti Hopa Belediye Parkında tutuldu. İki saat süren nöbet eyleminde yapılan açıklamada, Hopa halkına katillerle ilişkiyi kesme ve sermayenin doğa talanına dur deme çağrısında bulunuldu. Nöbet eyleminde Tiyatro İmge de tek kişilik oyununu sahneleyerek destek verdi. 

Artvin'de ağaçların kesilmesine karşı tutulan nöbette katledilen Reşit Kibar için 4'üncü yaşam nöbeti Hopa Belediye Parkında tutuldu. "Sen ve seninle birlikte olanlar eğer orada bir tane ağaç kesebilirseniz o gün hoca benim selamı okuyor olacak" ve "Cankurtaran orman alanı 'Reşit Kibar Ormanı' ilan edilsin. Artvin'in doğa ve yaşam alanlarını talana açan tüm ruhsat ve projeler iptal edilsin. Tutuklanan arkadaşlarımız serbest bırakılsın. Reşit Kibar'ın ölümünden sorumlu olanlar yargılansın" şeklinde Cankurtaran Yaşam Nöbeti taleplerinin yer aldığı pankartların açıldığı eylemde ilk olarak halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zincir söz aldı.

ZİNCİR: SALDIRININ BÜYÜKLÜĞÜNÜ REŞİT KİBAR'IN KATLEDİLMESİNDE GÖRDÜK
Yaşam alanlarına yönelik doğa katliamı karşısında devletin sessizliğinin saldırının büyüklüğünü gösterdiğini kaydeden Zincir, bu saldırının en büyüğünün Reşit Kibar'ın katledilmesinde görüldüğünü söyledi. Direnişin olduğu yerlerde katliama kadar giden saldırıyı gördüklerini söyleyen Zincir, "Bu saldırı, yaşam nöbeti adıyla başlayan ekoloji mücadelesinin diğer toplumsal mücadelelerle birleşmesi ve yaygınlaşmasıyla püskürtülebilir. Çünkü maden ruhsatlandırma, arama işlemlerinin hız kesmeden arttığını görüyoruz. Krize giren kapitalist sermaye grupları yaşamı yok ederek bizlerin karşısına çıkıyor. Ekolojik yıkım kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıklarla karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

ALTINKAYA: CANKURTARAN'A SAHİP ÇIKMAK REŞİT'İN ONURUNA SAHİP ÇIKMAKTIR
Yaşam nöbetine katılanlar adına basın metnini okuyan Cavit Altınkaya, doğalarına, Cankurtaran'a sahip çıkmak için yaşam nöbeti tuttuklarını hatırlattı, "Cankurtaran'a sahip çıkmak Reşit'in onuruna sahip çıkmaktır" dedi.

Yaşam nöbeti eylemlerini farklı alanlara yayarak ve farklı etkinlikler yaparak genişleteceklerinin bilgisini veren Altınkaya, "Reşit'in katilleri hala aramızda, kendilerine yer edinmek için meydanlarımızda dolaşmaktadırlar. Esnaflarımızla halen ilişki kurarak suçluluklarını örtmek istemektedirler. Bahsettiğim kişiler, katilin ailesi, Reşit Merttürk, Bünyamin Merttür, Fikret Merttürk ve Yunus Merttürk'tür. Bizler bunların önünü kesmezsek daha çok can yakacaklar. Bunlar sermayedarlar, bunlar parasal güçleri olanlardır. Bunlar engerekler ve çiyanlar, bunlar ormanlarımıza, ağaçlarımıza, derelerimize göz koyan, yaşam alanlarımızı elimizden almak isteyenler" diye konuştu.

'REŞİT'İN KATİLLERİYLE İLİŞKİNİZİ KESİN'
Hopa halkına Reşit'in katilleriyle ilişkiyi kesme çağrısında bulunan Altınkaya, Artvin Cankurtaran'dan başlayan yaşam alanı talanının Arhavi, Rize, Trabzon, Ordu illerinde devam ettiğini söyledi. Arhavi Çifteköprü Vadisine ÇED raporu onaylanarak kepçelerin sokulduğunu, büyük bir talan yaşandığını belirterek, 9 köyün yol olma tehdidi altında olduğunu kaydeden Altınkaya, sermayenin bir amacının da köy tarımını yok etmek olduğunu söyledi.

'DUR DİYELİM'
Hopa halkına buna sermayenin saldırına dur deme çağrısında bulunan Altınkaya, halkın bilinçlenmesi ve bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

TİYATRO İMGE'NİN TEK KİŞİLİK OYUNU SAHNELENDİ
İki saat süren nöbet eyleminde müzik dinletisi yapıldı. Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) bünyesinde çalışmalarını yürüten Tiyatro İmge'den Ahmet Uçar tek kişilik oyununun gösterimi yapıldı.