24 Eylül 2024 Salı

Renault fabrikasının kapatılmasına karşı Paris'te eylem

Renault'da krizin etkisiyle bazı kapanacak fabrikalar ve işten çıkarmalar netleşirken, işçiler de grev ve eylemlerini sürdürüyor.

Renault yönetiminin 29 Mayıs günü dünya genelinde 15 bin ve Fransa'da 4.600 çalışanı işten çıkaracağını medya aracılığıyla açıklamasından sonra Fransa'daki Renault fabrikalarında eylemler ve grevler başladı. 

Choisy-le-Roi tesisinin kapanmasına karşı işçiler 2 Haziran'dan beri greve girmiş durumda. Dün de kapanmaya karşı sendikalar, milletvekilleri, belediye yönetimi, ilerici ve solcu hareketlerin katılımıyla, Jean-Jaurès Meydanından fabrika önüne kadar yürünerek eylem düzenlendi. Eylemde Emek Genel Konfederasyonu (CGT) dışında salgın sürecinde fabrikaların açılması için anlaşmaya imza atan Fransız Demokratik Çalışma Konfederasyonu (CFDT), Fransa Yöneticiler Konfederasyonu - Genel Müdürler Konfederasyonu (CFE-CGC), İşçi Gücü (FO) sendikaları yer aldı. Ayrıca Fransız Komünist Partisi pankart ve milletvekilleriyle eyleme katıldı.

Ülkede belediye seçimlerinin ikinci turunun yaklaşmasının da etkisiyle, meydanda kürsü açılıp tüm milletvekillerine ve belediye yönetimine söz hakkı verildi. Bir milletvekillinin "fabrika tesislerinin kapatmalarına karşı elimizden geleni yapacağız, sizlerin ekstra bir şey yapmanıza gerek yok" demesi üzerine işçiler; yuhalayarak "Siyaset yapmanın zamanı değil işçilerin konuşma zamanı" diye tepki gösterdi.

Yürüyüş "Milyarlar işçilere, hissedarlara değil", "Choisy kapatmayacak, peşini bırakmayacağız" sloganları eşliğinde gerçekleşti. Kortejin önünde "70 yıllık bir tarih sonrası Renault Choisy'nin kaybolmasına hayır" yazılı pankartın taşındığı ve işçilerin öfkesinin göze çarptığı yürüyüş fabrika önüne kadar sürdü. Fabrika önünde sendika sözcülerine ve öncü işçilere söz verildi.

Sendikal konuşmalarında öne sürülen bilgilere göre, Renault yönetimi dile getirmese de birçok fabrikayı kapatma girişiminde bulunacak. Fransa'da çıkarılacak olan 4.600 kadrolu işçinin dışında etkilenecek olan geçici işçilerden ve taşeron işçilerinden henüz söz edilmiyor.

Eylemde söz alan öncü işçiler ise fabrikanın kapanmasına karşı öfke ve kararlılık içeren konuşmalar gerçekleştirdi.