20 Eylül 2024 Cuma

Recai Aydın'ın failleri 30 yıldır açığa çıkarılmadı

İHD ve kayıp yakınları Diyarbakır'da 2 Temmuz 1994'ten beri haber alınamayan Recai Aydın'ın akıbetini sordu, faillerin açığa çıkarılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 805. hafta eyleminde Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. Eylemde, kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana tekçi bir anlayışla yönetildiğini ve Türkçülüğün esas alındığını söyledi. Zilan Katliamının yıldönümü olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Bu katliamın cumhuriyetin tekçi anlayışından bağımsız olmadığını belirtmek istiyoruz" dedi ve Zilan Katliamıyla yüzleşilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'DEVLET ARKADAŞLARIMIZA DÜŞMAN OLARAK BAKTI'
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus, 1990'lı yıllarda çok sayıda gözaltında kayıp olduğuna işaret ederek, "Sağlıkçı arkadaşlarımız da kaybedildi. Recai arkadaş bunlardan biriydi. Halkın sağlığı için mücadele veriyoruz. Bu esas üzerine çalışma yürütüyoruz. Devlet arkadaşlarımıza düşman olarak baktı ve katletti, kaybettirdi. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

JİTEM İTİRAFINA RAĞMEN FAİLLERİ TESPİT EDİLMEDİ
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde hekim olarak çalışan Recai Aydın'ın 2 Temmuz 1994'te işe gitmek için evden çıktığını ve aynı gün arabasının iş güzergahı olmayan Silvan yolunda, kapıları açık şekilde bulunduğunu aktaran Berfin Elçi, Aydın'ın ailesinin tüm resmi kurumlara başvuruda bulunsa da Aydın'ın akıbeti hakkında bilgi alınamadığını söyledi.

Elçi, "2005 yılında JİTEM tetikçisi Abdulkadir Aygan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak ilettiği ifadesinde, 'Recai Aydın'ın JİTEM tarafından infaz edilen kişiler arasında olduğu' itirafında bulunur. Bu itirafa ve tanıklığa rağmen Recai Aydın'ın akıbeti açığa çıkarılmaz, failler tespit edilmez" ifadelerini kullandı.