6 Ekim 2024 Pazar

Rant projeleriyle kentin belleği silinmek isteniyor 

Cebeci İnönü Stadyumu'nda söküm ve yıkım çalışmalarına tepki gösteren emek meslek örgütleri kültürel ve doğal varlıklara yönelik bu girişimlerle kentin ve halkın belleğinin silinmek istendiği kaydedildi. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin gündeme getirdiği, dava süreci devam etmesine rağmen Ankara'nın simge mekanlarından olan Cebeci İnönü Stadyomu'nda söküm ve yıkım çalışmalarına ilişkin DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyonu, Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası stadyum önünde açıklama yaptı.

"Cebeci stadyumu yıkılamaz" yazılı pankartın açıldığı eylemin basın açıklamasını TMMOB Ankara İKK sekreteri Özgür Topçu yaptı. Topçu, "Stadyumun 2012 yılından itibaren önce AVM, lüks konut, otopark gibi tehditlerle karşı karşıya bırakılması, sonra yurt planı yapılması ve şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Millet Bahçesi' projesi ile anılması, bu alandaki kamu varlıklarının talanına dair her türlü stratejinin uygulandığını göstermektedir" diye uyardı.

'RANT ODAKLI PROJELER'
İktidarın, şehirlerin belleğini tutan, kültürel ve doğal varlıklara yönelik bu girişimlerine Ankara halkının yabancı olmadığını belirten Topçu, bu projelerle hafızaların silinmek ve yeşil alan adı altında betonlaştırma ve dini ögelerle yaşamın her hücresinde hakimiyet kurulmak istendiğini söyledi. Topçu, "Kent merkezindeki tarihi 19 Mayıs Stadyumu'nun da yıkımı ile sonuçlanan ve hem bir yeşil alan hem de kültürel bir miras olarak büyük önem taşıyan, Atatürk Kültür Merkezi ve Ankara'nın en önemli doğal sit alanlarından İmrahor Vadisi de millet bahçesi yapılacağı gerekçesiyle büyük tahribata ve yıkıma uğramıştır. Neredeyse yapıldığı her kentin mevcut yeşil alanlarını, doğal ve kültürel varlıklarını, parklarını ve tarihi stadyumlarını 'yeşil inşaatlara' dönüştüren millet bahçeleri kamusal yarar yerine rant odaklı projelerdir" dedi. 

Stadyumun tekrar halkın kullanımına açılması gerektiğinin altını çizen Topçu, şöyle devam etti: "İnşası bahse konu olan millet bahçesi ise ortasındaki cami, ticari birimleri ya da millet kıraathanesi ile hiçbir şekilde kent hafızasındaki yeri dolduramayacak, sporcuların yetişmesine olanak veren bir tesis ve Stadyum işlevini görmeyecektir. Tarihsel kimliğinin ve kamusal niteliğinin korunması esas alınarak yapılacak planlama ve koruma çalışmalarıyla geliştirilerek Cebeci İnönü Stadyumu kamucu bir yaklaşımla tekrar halkın kullanımına açılmalıdır. Bizler, rant için değil halk için; planlı, şehrin ihtiyaçlarını, kültürünü ve tarihini benimseyen politikalar üreten bir anlayış ve sağlıklı bir toplum için, Cebeci İnönü Stadyumu'nun yıkımının karşısında olduğumuzu bildiriyor ve tüm kamuoyunu kent merkezinde kalan tek spor alanına sahip çıkmak için dayanışmaya davet ediyoruz."