22 Eylül 2024 Pazar

Rahibe Teresa ödülü Êzidîleri Kurtarma Ofisi'ne

Uluslararası Mother Teresa Ödülü bu yıl, yüzlerce DAİŞ mağdurunu esaretten kurtaran "Êzidîleri Kurtarma Ofisi"ne verildi.

Uluslararası Mother Teresa (Rahibe Terasa) Ödül töreni Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlendi. Bu senenin ödülü ise Êzidîleri Kurtarma Ofisi'ne verildi.

Ödülü 2014 yılında IŞİD tarafından kaçırılıp daha sonra kurtarılan İman Abdullah, Êzidîleri Kurtarma Ofisi adına aldı.

Ödülü alırken kısa bir konuşma yapan Abdullah, "Sekiz kişilik ailemle birlikte IŞİD'in eline düştüğümüzde daha 13 yaşındaydım. 12 ay IŞİD'in esaretinde kaldım ve 3 kez beni pazarladılar. IŞİD'in esaretinde çok fazla baskıya maruz kaldık ve birçok kez cinsel tacize uğradım" dedi. Abdullah, "Dönemin Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından kurulan Êzidîleri Kurtarma Ofisi tarafından kurtarıldım" ifadelerini kullandı.

İsmini, ömrünü insanlığa adayan Rahibe Teresa'dan alan bu ödül 2004 yılından beri dünya genelinde barış, adalet ve eşitlik için çalışan kişi ve kurumlara veriliyor.

Töreni düzenleyen Hindistan Armoni Vakfı Azınlıklar Komisyonu, 2018'de de bu ödülü DAİŞ'ten kurtarılan Êzidî kadınlar Leyla Tehlu ve Edis Beşar'a vermişti.