25 Eylül 2024 Çarşamba

'Rabia Naz soruşturmasında daha derin inceleme yapılmalı'

Rabia Naz Vatan'ın ölümünden bir yıl sonra, Meclis Araştırma Komisyonu olay yerinde inceleme yaptı, tanıkları dinledi. Komisyonda yer alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, olayın aydınlatılması için daha derin bir inceleme yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Giresun'un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018'de şüpheli şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan başta olmak üzere çocuk ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 8 Ekim'de Vatan'ın yaşamını yitirdiği Eynisel'de inceleme yaptı. 12 milletvekilinden oluşan komisyon, Vatan ailesi ve olayla ilgili bilgisi olan ya da soruşturma sürecinde görev alan kişilerle görüşmeler gerçekleştirdi.

Komisyonda yer alan Hakların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yaptıkları incelemeleri ilişkin konuştu.
 
Şaban Vatan'ın kızı Rabia Naz'ın düşerek değil, araba çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini düşündüğünü belirten Kerestecioğlu, "Aile kızlarına arabanın çarpması sonrasında evinin önüne bırakıldığın söylüyor. Olayın hem belediye başkanı hem de siyasiler tarafından karartıldığını iddia ediyorlar" dedi.

'DAHA DERİN BİR İNCELEME GEREKİYOR'
Rabia Naz'ın yaşamını yitirdiği yerde de inceleme yaptıklarını hatırlatan Kerestecioğlu, şunları söyledi: "Rabia Naz'ın intihar ettiği öne sürülen evin çatısına çıktık. Yukarıdan aşağıya baktığımız zaman gördük ki Rabia Naz çatıdan düşmüş olsa bile evin önünde bulunan verandaya çarpmadan yere düşmesi imkansız. Ama yandan da düşüşün olabileceği iddia ediliyor. Sürünmüş olarak o yattığı yere gelmiş olabileceği konusunda da bir olay yeri tanığının ifadesi var. Tabi bizler savcı ya da yargıç değiliz. Dolayısıyla her şeyi tam anlamıyla anlayabilmek çok da kolay bir şey değil." Kerestecioğlu, daha derin bir araştırma yapılması gerektiğinin altını çizdi.
 
Kerestecioğlu, Rabia Naz'ın yaşamını yitirmesine ilişkin soruşturmadaki eksiklikler ve sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmemesinin Vatan ailesinde "delillerin karartıldığı" duygusunu yarattığını söyledi. Rabia Naz'ın ölümüne dair bir çok söylenti olduğunu belirten Kerestecioğlu, bu iddiaların ise dosyada açıklığa kavuşturulmadığına dikkat çekti.

Kerestecioğlu, Rabia Naz'ın ölümünün açığa kavuşturulması için İngiltere'nin Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü'nün (Forensic Architecture) Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayeti ile ilgili hazırlamış olduğu adli mimarlık raporu gibi bir incelemeye ihtiyaç olduğunu da belirtti.

Olay yeri keşfi ve başkaca incelemelerin Rabia Naz'ın ölümünden bir yıl sonra yapıldığını hatırlatan Kerestecioğlu, geç kalındığına dikkat çekti.

'ÇEŞİTLİ UZMANLAR DİNLENECEK'
Vatan ailesinin, başka görgü tanıkları varsa korkmadan gelip anlatmalarını istediği yönünde talepleri olduğunu vurgulayan Kerestecioğlu, şöyle devam etti: "Belki bizim oraya gitmemiz bunu da sağlar. Hakikaten başka tanıklar varsa, anne ve babanın iddia ettiği şeyler varsa onlarında konuşması iyi olacaktır. Daha şeffaf ve her türlü incelemenin yapılması herkesi rahatlatacaktır. Komisyon çalışmaları kapsamında çeşitli uzmanlar dinlenecek. Tutanakların çözülmesi lazım. 17 kişiyle görüştük. Baya yoğun bir görüşme oldu. Bunları bizim de değerlendirmemiz lazım. Sonrasında dinlenmek üzere Ankara'ya davet edilecek kişiler olacak. Tekrar Eynesil'e gidebiliriz. Bütün bunlardan sonra bir rapor hazırlanacak."

'BUNDAN SONRAKİ OLAYLARA GÖZDAĞI OLACAKTIR'
Ailenin, kamuoyunun ve gazetecilerin çabalarıyla böyle bir komisyon kurulmasının da çok önemli olduğunu dile getiren HDP Milletvekili Kerestecioğlu, "En azından bundan sonrasında karartılmak istenen, güç kullanılarak bu tarz şeylere yeltenmek isteyenlere bir tür aslında gözdağı olacaktır. 'Biz mecliste komisyon kurabiliriz, olayı inceleyebiliriz ve gerçekten gözümüz üzerinizdedir' duygusunu verebilirsek ne mutlu. Bu anlamda önemli bir işlevi olacağını düşünüyorum. Önemli olan gerçeğe ulaşabilmek bu komisyonun da onu yapabileceğine inanıyorum" dedi.