22 Eylül 2024 Pazar

Qamişlo ve Hesekê'de şehitler anıldı

Kasım şehitler ayı dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo ve Hesekê kentlerinde anmalar gerçekleştirildi. Anmalarda şehitlere bağlılık sözü verildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo ve Hesekê kentlerinde Kasım şehitler ayı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

QAMIŞLO
Qamişlo'daki anma Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu'nda (SYPG) gerçekleştirildi. Salona Rojava devrimi savunmasında ölümsüzleşen MLKP savaşçılarının fotoğrafları asıldı, mumlar yakıldı.

Saygı duruşu ve sinevizyon gösterimiyle başlayan anmada konuşan SYPG Temsilcisi Beritan Asya, "Kasım ayı komünistler açısından oldukça önemli. Erdal Balcı yoldaş partinin kuruluşunu ilan etmek için köprüde pankart asarken polis tarafından katledildi. Erdal Balcı şahsında komünistler bu ayı Kasım şehitler ayı olarak ilan etti. Aynı zamanda Kasım ayında Kürt özgürlük hareketi açısından önemli bir kahraman Şilan Kobane'de Kasım ayında şehit düştü. Onu da buradan saygı ile anıyoruz" diye kaydetti.

MLKP'nin Türkiye ve Kuzey Kürdistan'ın özgürlüğü için mücadele ettiğini ve onlarca şehit verdiğini vurgulayan Asya, "Türkiye ve Kuzey Kürdistan tarihinde onlarca şehit veren MLKP bugünde Rojava devriminin savunmasında Serêkaniyê'den, Efrîn'e kadar savaş siperlerinde şehitler verdi. Baran Serhat Rojava devriminin başından itibaren bu devrimin gelişimi için emek harcadı. Bu devrimin hemen hemen her şeyi ile ilgilendi. Ekonomik sorun yaşandığında çözümü için ilk o önerilerde bulunuyordu. Türk devleti MLKP'nin Rojava devriminin savunmasından halkın örgütlü mücadelesinden yer almasından korktuğu için Baran Serhat'ı katlederek halklara mesaj vermek istedi. Fakat bugün Rojavalı aileler çocuklarına devrim şehitlerinin isimlerini, Baran Serhat'ın, Sarya Özgür'ün, Avesta'nın ve Arin Mirkan'ların isimlerini veriyorlar. Baran Serhat Rojava devrimi ile birlikte yaşamaya devam edecek" dedi.

Türkiye ve desteklediği çetelerinin bütün saldırılarına rağmen MLKP savaşçıları her alanda mücadelesini ve direnişini sürdürdüğünü dile getiren Asya, "Türk devletinin desteklediği IŞİD çetelerine karşı verilen mücadelede ve son olarak işgalci Türk devleti ile çetelerinin Girê Spî ve Serêkaniyê'ye yönelik işgal saldırısında Demhat Günebakan şehit düştü. MLKP devrimin savunulmasında ve güçlendirilmesinde üzerine düşen sorumluluğu her fırsatta yerine getiriyor. Bütün işgal saldırılarına ve Rojava devrimini boğmaya yönelik saldırılara karşı halk ile birlikte savunmada yerlerini alıyorlar" diye belirtti.

Son olarak şehitlerden aldıkları güç ile bütün işgal saldırılarını boşa çıkartacaklarını vurgulayan Asya, "Kasım ayı başta olmak üzere devrim savunmasında şehit düşen her bir savaşçı bizim yeniden bu mücadeleyi daha fazla büyütmemiz için bize düşen görev ve sorumluluktur. Biz devrimciler olarak şehitlerimize sonuna kadar bağlı kalacağız onların bizler için yaktığı meşale her zaman bizim yolumuzu aydınlatacak" dedi.

Asya'nın ardından söz alan Qamişlolu Abdülkerim Musa, "Özellikle Rojava devrimi savunmasında kanını bu topraklar için döken gençlerimizi saygı ile anıyorum. MLKP Rojava devriminin savunmasında onlarca şehit vermiş bir parti. Bu topraklarda çetelere karşı mücadelede tıpkı kendilerinden önceki yoldaşları Deniz'ler, Mahir'ler ve İbrahim Kaypakkaya'lar gibi halkların kardeşliği için mücadele vererek bu topraklarda şehitler verdiler. MLKP Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin, Ermenilerin özgürlüğü için bütün cephelerde halklar arasında farklılık göstermeden bu devrimin savunulması için şehitler verdi. Baran Serhat yoldaş bu devrimin büyütülmesi için sürekli emek harcıyordu. Biz asla onu unutmayacağız" diye kaydetti.

Şehitler sürekli bizim yolumuzu aydınlatıyor diyen Haşim Hiso ise "MLKP bu topraklara ilk geldiği 2012 yılından bu yana kadar birçok şehit verdi. Yine bu devrimin hem savunmasında yerlerini aldılar hem de inşa sürecinde olan meclislerin kuruluşlarında ve onların sürdürülmesinde büyük rol oynadılar. MLKP'de bu devrimin savunmasında en iyi devrimcileri feda etti. Tıpkı şehit Sarya, şehit Paramaz, şehit Serkan ve yine hepimizin çok sevdiği arkadaşımız, yoldaşımız komutanımız Baran Serhat'ı bu topraklara verdi. Biz asla onların mücadelesini unutmayacağız. Kasım şehitler ayı dolayısıyla bugün şehitleri anarken aynı zamanda onlara mücadele sözümüzü de yineliyoruz. Onların bize bıraktığı mirası mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Anma Bengin Qamişlo'nun seslendirdiği ezgiler ile sona erdi.

HESEKÊ
Şehit Aileleri Kurumu ve Devrimci Komünist Hareket (Tevgera Komünist en Şoreşger-TKŞ) tarafından, Kasım şehitler ayı dolayısıyla Hasekê'de anma yapıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşan Şehit Aileleri Meclisi Temsilcisi Abdulrezak Ahmet, "Şilan Kobanê şahsında bütün devrim şehitlerini saygı ile anıyorum. İşgalci Türk devleti ve onun çeteleri topraklarımıza saldırarak kadın savaşçılara yönelik gerçekleştirdikleri insanlık dışı saldırılar ile bu devrimi boğmayı amaçlıyor. Bu saldırılar halen Girê Spî ve Serêkaniyê'de devam ediyor. Biz Hasekê halkı olarak bu saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Şehitlerimizin bizlere bıraktığı bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Sadece şehitleri anarak değil onların silahlarını omuzlayarak onları yaşatacağımızın sözünü veriyoruz" diye kaydetti.

Şilan, Kobanê, Erdal Balcı ve Baran Serhat gibi şehitlerin kendilerine yol gösterdiklerini vurgulayan TKŞ üyesi Cemil Seydo, "Bizler komünistler olarak şehitlerimizin ideallerine bağlı kalarak onları her alanda ve bütün mevzilerde yaşatmaya devam edeceğiz. Rojava devriminin savunmasında ve bu devrimin büyütülmesinde şehitlerimizin kararlılığı ile mücadele edeceğiz" dedi.

Anmanın ardından Rojava devrimi savunmasında ölümsüzleşen savaşçıların mezarlarına ziyaretler gerçekleştirildi.