23 Eylül 2024 Pazartesi

Qamişlo ve Halepçe şehitleri için anma

Rojavalı komünistler, 12 Mart Qamişlo ayaklanması ve 16 Mart Halepçe katliamlarının yıldönümü dolayısıyla anma yaptı. Etkinlikte, katliamlara ve işgal saldırılarına karşı devrim topraklarını savunmanın önemine dikkat çekildi.

Komünist kadın ve gençler, 12 Mart Qamişlo ayaklanması ve 16 Mart Halepçe katliamlarının yıldönümü dolayısıyla Kobanê'de anma düzenlendi.

TKŞ binasında gerçekleştirilen anmada salona, "Bizi katliamlarla yenemezsiniz. Ayaklanmalarla biz kazanacağız" yazılı pankart asıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada Halepçe katliamına ilişkin sinevizyon gösterildi.

Anmada, katliamların tarihçesi üzerine konuşuldu, tarih bilinci üzerine tartışmalar yürütüldü.

Açılış konuşmasında, Kürdistan tarihinin katliam ve soykırımlarla dolu olduğu vurgulandı ve şunlar ifade edildi: "Bu katliamlardan biri de Halepçe katliamıdır. Saddam Hüseyin’in talimatıyla yapılan bu katliam Enfal operasyonun bir parçasıdır. 8 aşama olarak planlanan saldırıda, sadece Halepçe ve çevresinde 5 ila 12 bin arasında Kürt öldürülmüştür. İki yıl süren saldırılar sonucunda Irak sınırlarında 180 binden fazla Kürt katledilmiştir."

Kürt halkının hiçbir zaman baskı ve zulmü kabul etmediği belirtilen konuşmada, "Bu katliamla Kürtlere ‘ya bana biat edersiniz, ya da sonunuz böyle olur’ mesajı verilmiştir. Aynı tarihin bir başka yönü de ayaklanmalar ve direnişlerdir. Bizler de tarihimizden öğrenerek bugünü yaşıyor ve geleceğimizi inşa ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

"Dünümüzden bir ders çıkarmazsak bugün yaşadığımız her sorunda geriye düşeriz, kurmak istediğimiz geleceği inşa etmek için çabalar durur çok yavaş ilerleriz. Eğer tarihimizden öğrenirsek bugünü anlamlandırırız, tarihteki yerimizi bilir, rolümüzü oynayabiliriz" denilen konuşmada, 12 Mart 2004 tarihinde BAAS rejimi tarafından Qamşlo’da gerçekleştirilen katliam saldırısı ve halk ayaklanmasına da dikkat çekildi. Rejimin Kürt-Arap düşmanlığı yaratmak istediği vurgulanan konuşmada, Rojava kentlerinde günlerce süren halk direnişi hatırlatıldı ve şunlar dile getirildi: "Suriye rejimi amacına ulaşamadı. Kürt halkı amaçlananın tam tersine birlik olup alanlara aktı, Arap halkı ise Kürt halkına sırt verdi, dayanışma içinde oldu. Baas rejiminin oyunu boşa çıkarıldı. Katliamın hemen ardından ortaya çıkan ayaklanmalar, Rojava devriminin temelini atmıştır. Biz Qamişlo katliamından aldığımız ders ile bugün Arap halkıyla birlikte eşitlik içerisinde yaşamayı öğrendik. Tarih bilincimizle, geleceğimizi Rojava devriminin sosyalizme ilerletilmesi mücadelesiyle inşa ediyoruz."

Katılımcıların da söz aldığı etkinlikte katliamlara ve işgal saldırılarına karşı devrim topraklarını savunmanın önemine dikkat çekildi.