23 Eylül 2024 Pazartesi

Qamişlo halkı şehitlerini görkemli törenle uğurladı

Türk devletinin SİHA saldırısında hayatlarının kaybeden Yûsif Gulo ve torunları bugün binlerce kişinin katıldığı kitlesel törenle son yolculuklarına uğurlandı. Törende işgal saldırılarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Qamişlo'nun Hilêliyê mahallesinde 9 Kasım günü gerçekleştirilen SİHA saldırısında hayatlarını kaybeden Yûsif Gulo ile torunları Mihemed ve Mazlûm Gulo bugün son yolculuklarına uğurlandı.

Rojava halkı, devrimin başından bu yana bedel ödemekten çekinmeyen yurtsever Gulo ailesini yalnız bırakmadı. Qamişlo'nun yanı sıra Cizre bölgesindeki diğer kentlerden gelen binlerce kişinin katıldığı tören, son dönemde gerçekleştirilen en kitlesel tören oldu.

Kent içindeki Sonî Kavşağı'nda toplanan halk, Delîl Saroxan Şehitliği'ne kadar işgal karşıtı sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe özerk yönetime bağlı sivil ve askeri kurumların yanı sıra, aralarında PYD, Kongra Star, TKŞ ve JKŞ'nin de olduğu onlarca siyasi parti ve kurum da katıldı.

Kitlesel yürüyüş boyunca omuzlarda taşınan cenazeler, tören alanında bekleyen binlerce kişi tarafından karşılandı. Sık sık "Şehid namirin", "Kanımızla canımızla seninleyiz ey şehid" sloganları atıldı.

Saygı duruşuyla başlayan törende ilk sözü PYD Eş Başkanlık Komitesi Üyesi Foza Yûsif aldı. Gulo ailesinin Kürt özgürlük hareketine başından itibaren kapısını ve yüreğini açtığını dile getiren Yûsif, "Tereddütsüzce şehit verdiler, kan ve ter döktüler. Bu onurlu ailemizle başımız dik" diye konuştu.

Tüm halkın özgürlük ve onur için topraklarını savunması gerektiğini dile getiren Yûsif, şu çağrıyı yaptı: "Kürt gençleri yönünüzü YPG'ye, YPJ'ye, DSG'ye dönün. Çünkü bu katliamların önünde durmalıyız. Gün intikam günüdür. Gün değerlerimize, mirasımıza sahip çıkma günüdür."

Faşist şef Erdoğan'ın güç kaybettikçe saldırdığını dile getiren Foza Yûsif, "Erdoğan gidiyor. Bu yüzden bir haller oldu. Direnişimiz nasıl DAİŞ'i gönderdiyse, Erdoğan'ı da gönderecek, hainleri de gönderecek. Bu yüzden bizden çok korkuyorlar, bu yüzden vahşice saldırıyorlar" dedi.

Yusif Gulo'nun bizzat PKK lideri Abdullah Öcalan'a söz verdiğini hatırlatan Foza Yûsif, şöyle konuştu: "Apê Yusif, halkına bir söz vermişti. Önder Apo'ya 'Ben devrime katıldım. Nasıl başladıysam son güne kadar bu onurlu yürüyüşü yürüyeceğim' demişti. Bugün sözünü yerine getirdi. Bizde Apê Yûsif şahsında söz veriyoruz. Nasıl DAİŞ'i gönderdiysek, demokratik Suriye için mücadele edeceğiz" diye konuştu.

GULO: YÛSÎF GULO'NUN SÖZÜNÜ DEVAM ETTİRECEĞİZ
Törende Demokratik Suriye Güçleri (DSG) adına Yûsif Gulo'nun kardeşi Rêzan Gulo söz aldı. Rêzan Gulo, YPG ve YPJ'nin kuruluşunda Yûsif Gulo'nun konuştuğunu hatırlattı ve şunları söyledi: "İlk taburla konuştu, dedi ki 'Ben ömrümün 60 yılını bu halka verdim, halkın özgürlüğü için hizmet ettim. Rojava Kürdistanı özgürlük gücünü gördüm ya artık ölsem de rahat gideceğim' demişti."

Yusif Gulo'nun mücadelesini ailesinin sürdüreceğini dile getiren Rêzan Gulo, "Bu ailenin savaşçıları olarak diyoruz ki, Yûsîf Gulo'nun verdiği sözü bu aileden tek bir nefer dahi kalsa devam ettireceğiz" diye konuştu.

Törende konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Meclisi Eş Başkanı Emine Omer de "Halkımızı hedef alan bu vahşi saldırıyı kınıyoruz. Güvenliğimiz ve varlığımız hedef alınıyor. Yüreğimizi barışın zaferine açıyoruz" diye konuştu.

Törende Cizre Bölgesi Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş Başkanı Telat Yunis, Suriye Gelecek Partisi adına Ferhan Heci de konuşarak, Gulo ailesine ve Kürt halkına başsağlığı diledi, mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından omuzlara alınan cenazeler sloganlar eşliğinde son yolculuklarına uğurlandı.