25 Eylül 2024 Çarşamba

PYD: Türkiye IŞİD'i canlandırmaya çalışıyor

Qamışlo'daki patlamaya ilişkin açıklama yapan PYD, saldırının ortak yaşama yönelik olduğunu belirterek, Türkiye'nin IŞİD'i yeniden canlandırmaya çalıştığına dikkat çekti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinden düzenlenen bombalı ve Ermeni Katolik Kilisesi papazına yönelik saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Qamişlo'da dün akşam saatlerinde kalabalığın yoğun olduğu El-Wehde Caddesi'nde bomba yüklü iki araçla yapılan saldırıda 5 kişi yaşamını yitirmiş 50 kişi de yaralanmıştı. Öte yandan Ermeni Katolik Kilisesi Papazı Hosip Bidoyan ve babası da Deyr ez Zor yolunda araçlarının taranması sonucu katledilmişti.

ULUSLARARASI GÜÇLERE ÇAĞRI
IŞİD'in üstlendiği saldırılara ilişkin açıklama yapan PYD, saldırıyı kınayarak asıl amacın halkların huzurunu bozmak olduğuna dikkat çekti. PYD, "Halkların arasına nifak sokmak istiyorlar. Türk devleti ve Tayyip Erdoğan'ın destek verdiği çete grupları saldırıları ile halkların ortak yaşamını hedeflemektedirler. Artık her şey net bir şekilde görülüyor. Türk devleti bu girişimleriyle IŞİD'i tekrar canlandırmak istiyor. Şayet Türk devletinin desteği olmaz ise IŞİD çeteleri hareketlilik içerisine giremez" diye belirtti.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Tekrar Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği, Koalisyon Güçleri ve ABD'nin Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşanılanları iyi analiz etmesi çağrısında bulunuyoruz. Buradaki halklara yönelik çete gruplarının yaptıkları saldırıların son bulması için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelerini bekliyoruz.

ORTAK TUTUM ALMA ÇAĞRISI
"Halkımızın barışa ve ortak yaşama dönük bu saldırılar karşısında daha duyarlı olması çağrısında bulunuyoruz. Yine tüm siyasi çevreler de bu saldırılar karşısında ortak tutum almaya ve güçlü bir dayanışma göstermeye çağırıyoruz."