21 Eylül 2024 Cumartesi

Putin ve Erdoğan görüşmesi: İdlib'de silahsızlandırılmış bölge kurulacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Soçi'de yaptığı görüşmede, İdlib'de çeteler ile hükümet güçleri arasındaki kesişme bölgesinde silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda anlaştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Soçi'de bir görüşme yaptı. Yapılan görüşmenin ardından Putin ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.
 
4,5 saat süren toplantının ardından konuşan Putin, görüşmeler sonucunda önemli kararlar aldıklarını ifade etti. Putin, İdlib'de çeteler ile hükümet güçleri arasındaki kesişme bölgesinde silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda mutabakat sağladıklarını vurguladı.
 
Halep'e ve Rusya'nın Tartus Hmeymin üslerine saldırı tehlikesi olduğunu kaydeden Putin, bölgenin 15 Ekim'den itibaren faaliyet geçirileceğini ve Rusya ile Türkiye tarafından kontrol edileceğini belirtti. Putin, El Nusra da dahil olmak üzere çetelerin bölgenin dışına çıkarılacağını vurguladı.
 
Silahsızlandırılmış bölgenin 15-20 kilometre genişliğinde olacağını ve muhaliflere ağır silahlarını bıraktırma kararı aldıklarını kaydeden Putin, bu yaklaşımın Suriye hükümeti tarafından da desteklediğinin altını çizdi. Putin, ''15 Ekim'de 15-20 kilometrekareye kadar silahsız bölge kuracağız. Nusra ve ağır silahlar da çekilecek. Kontrolü Rusya-Türkiye askerleri ortak sağlayacak" dedi.
 
Putin, bugün alınan kararların uygulamaya koyulmasının Suriye'de çözüme ek ivme kazandıracağını da kaydederek, Astana formatının, çözüm sürecinin ve anayasa komitesi kurulmasının teşviki için kullanılmaya devam edeceğini söyledi.
 
Putin'in ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye konusunu Tahran'da ele almıştık. Bugün Tahran'da vardığımız mutabakatı nasıl hayata geçireceğimizi konuşma fırsatı bulduk. İdlib meselesinin Astana ruhuna uygun bir şekilde çözüme kavuşturmak konusunda mutabıkız" diye belirtti.
 
Erdoğan, "Muhalifler ve rejim arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasına karar verdik. Muhalifler bulundukları alanda kalacak. Radikal grupların söz konusu bölgede faaliyet göstermemesini birlikte sağlayacağız" diye kaydetti.
 
Erdoğan, "Bu kararla büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçtiğimize inanıyorum. Bu görüşmemizde ayrıca Suriye'de varlık gösteren teröristlerin İdlib'de sınırlı olmadığının altını çizdik. PYD ve YPG Suriye'nin geleceğine yönelik en büyük tehdittir. Bu terör bataklıklarının kurutulması gerekiyor. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı hareketleriyle bu yönde adım attık" dedi.