20 Eylül 2024 Cuma

PSAKD Malatya Şubesi Sivas katliamını kınadı

PSAKD Malatya Şubesi, 2 Temmuz Sivas katliamının 25. yılında Madımak Oteli'nin önünde buluşma çağrısı yaptı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi, Sivas katliamın 25. yılı dolayısıyla Emeksiz Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
 
Anmada basın açıklamasını okuyan PSAKD Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, Sivas katliamının egemenlerin askeriyle, polisiyle, yargısıyla, medyasıyla, belediyesiyle, hükümetiyle organize ettiği ve ortaçağ artığı gerici katillerin tetikçiliğiyle hayata geçirilen planlı bir katliam olduğunu belirtti.
 
Katliamın ardından açılan davanın sonuçlanmadığını söyleyen Ulutaş, "Dönemin başbakanı olan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ise bu karar için 'hayırlı olsun' dedi. Sivas katillerinin avukatları AKP tarafından milletvekili, belediye başkanı, bakan ve hatta Anayasa Mahkemesi üyesi yapılarak ödüllendirildiler. Sivas Katliamından bugüne kadar çeyrek yüzyıl bu şekilde geçti" dedi.
 
"Bugün ise AKP iktidarı Sivas Katliamında kendi özünü ve ruhunu bulan bir parti olarak Alevi halkımıza ve diğer tüm ilerici-demokrat toplum kesimlerine karşı baskı ve tehdit politikalarına hız kesmeden devam ediyor" diyen Ulutaş, "Aleviler üzerindeki bin yıllık asimilasyon, baskı, sindirme ve katliamlar üzerinden gerçekleştirilen yok etme politikaları AKP iktidarı tarafından da hevesle uygulanıyor. Kutsal Mekanlarımız ya çeşitli şekillerde yok ediliyor ya da siyasal İslamcı yapılara teslim ediliyor. Cemevlerimiz tanınmıyor. Alevi çocuklarına zorla din dersleri dayatılıyor. Dersim, Maraş, Çorum, Malatya, Sivas ve Gazi Katliamlarının üzeri devlet tarafından ısrarla örtülüyor. Alevi köylerine zorla Cami yapılıyor. Cami olmayan köylerimize hizmet götürülmüyor. Kamuda ayrımcılığa uğruyoruz. Gençlerimiz Alevi kimliklerinden dolayı işe alınmıyorlar. Birçok insanımız baskı ve ayrımcılıktan dolayı toplumsal yaşamda Alevi kimliğini gizlemek zorunda kalıyor" diye belirtti.
 
SİVAS'TAKİ ANMAYA ÇAĞRI
 
"2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır" diyen Ulutaş, "Gelin hep birlikte dayanışmayı ve mücadeleyi büyütelim. Büyütelim ki bize bu acıları yaşatanlardan hesap sorabilelim. Önderimiz Pir Sultan Abdal'ın "Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan" şiarıyla Sivas Madımak Katliamının 25.yılında Sivas Madımak Oteli önünde buluşalım" çağrısı yaptı.