30 Eylül 2024 Pazartesi

Polis operasyonuyla çoğunluğu ele geçiren AKP'li başkan rant kararları aldı

Akdeniz Belediyesi'nde HDP'liler gözaltına alındığı polis operasyonuyla Meclis çoğunluğu AKP'ye geçti. Dün yaşanan operasyonun ardından AKP'li Belediye Başkanı Mustafa Gültak'ın daha önce reddedilen borçlanma dahil birçok teklifi kabul edildi.

Mersin'in Akdeniz ilçesinde belediye başkanına özel yetkiler tanıyan Meclis toplantısından bir gün önce HDP'li Meclis üyeleri polis baskınıyla gözaltına alındı. Böylece Belediye Meclisi'nde çoğunluk AKP'lilere geçti ve belediye başkanına özel imtiyazlar tanıyan düzenlemelere ilişkin kararların alınmasının önü açıldı.

Dün gerçekleştirilen polis operasyonda 5 HDP'li meclis üyesi gözaltına alındı. Bugün de Belediye Meclisi olağanüstü toplanarak Akdeniz Belediyesi Başkanı Mustafa Gültak'a 50 milyon TL borçlanma yetkisi, belediyeye ait taşınmazların satışı ve kiralama yetkisi ile Yılmaz Güney Parkı'nın yurda çevrilmesi kararları alındı. Bu önerilerin ele alındığı daha önceki toplantılarda kararlar Meclis çoğunluğu AKP'de olmadığı için geçmemişti.

Dün yapılması planlanan olağanüstü meclis toplantısı çoğunluk sağlanamadığı için bugüne ertelendi. Belediyeye ait taşınmazlara ilişkin madde üzerine söz alan CHP'li Meclis üyesi Muhittin Ertaş, HDP'li meclis üyelerinin gözaltına alınmasına dair konuşmaya başladı. Ertaş'ın konuşmasına AKP'li Belediye Başkanı Gültak gündem dışı olduğu iddiasıyla müdahale etti. CHP'li meclis üyeleri tepki göstererek salonu terk ederken, Gültak, "siyasi şov" yapıldığını iddia etti. Meclis toplantısı AKP'li meclis üyelerinin tek katılımıyla sürüyor.

HDP VE EMEP'Lİ ÜYELER TEPKİ GÖSTERDİ
HDP ve EMEP Akdeniz Belediyesi meclis üyeleri, konuya dair belediyenin önünde açıklama yaptı. CHP meclis üyelerinin destek verdiği açıklamada konuşan HDP'li meclis üyesi Özgür Çağlar, acil durum olarak olağanüstü toplantı çağrısı yapılmasının gerekli olmadığını ifade etti. Çağlar, toplantı gündeminde yer alan maddelerin hiçbirinin olağanüstülük taşımadığına işaret etti, "Fakat anlaşılan o ki, AKP yönetiminin bir acelesi var ki, HDP'li 5 belediye meclis üyesinin hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığı aynı güne denk gelen meclis toplantısı ısrarla yapılmak istenmektedir. Böylece olağanüstü ve aciliyeti olmayan maddeler gözaltı ile sayısı azaltılan muhalefetin eksildiği gün oldubittiye getirilerek oy çokluğu ile geçirilmek istenmektedir. AKP'li Belediye Başkanı Mustafa Gültak'a soruyoruz, bize gönderdiğiniz hangi gündem maddesi, sizin başkanı olduğunuz 5 belediye meclis üyesinin hukuksuz bir şekilde gözaltı yoluyla alıkonulduğu gün görüşülecek kadar acildir" dedi.

'BU KIYAK KİMEDİR?'
Çağlar, Yılmaz Güney Parkı'nın Gençlik ve Spor Bakanlığına devrinin 2 yıl önce mecliste reddedildiğini hatırlatarak, AKP'li Gültak'a "Şimdi birkaç yıl sonra yeniden Yılmaz Güney Parkını devretmekteki amacınız ve ısrarınız nedir? Israrla olağanüstü toplantı istemek ve 50 milyon TL borçlanmaktaki amacınız nedir? Kaldırım, asfalt yapımı gerekçesiyle süslediğiniz borçlanma yetkisinin asıl derdi 3,5 yıldır yapılmayan asfalt, kaldırım vs olmadığına göre bu para nereye harcanacaktır? Belediyeyi borç batağına sürüklemekteki amacınız nedir? Belediyenin 50 milyon TL borç arayacak kadar mali durumu kötüyse neden Akdeniz Belediyesi yönetimi yıllardır basın yayın ve reklama çok yüksek miktarlar harcadığı paraları asfalt kaldırım ve temel hizmetlerin görülmesinde kullanmadı? Akdeniz Belediyesine ait eski TEDAŞ binasının satışına istediğiniz onay mı acil olarak olağanüstü toplantıda kabul edilmesi gerekiyor. Bir yanda 50 milyon TL borçlanma diğer yanda belediye mallarının satışı. Bu bir çelişki değil midir? Bu durum belediye mallarının satış yoluyla peşkeş çekilmesi değil midir? Bu kıyak kimedir? Hangi yandaşa söz verilmiştir" diye sordu.

'SİYASİ OPERASYON' VURGUSU
Çağlar, HDP'li 5 belediye meclis üyesinin Akdeniz Belediyesi Meclis Toplantısında görüşülecek ranta ve istismara açık maddelerin geçmesi için mi gözaltına alındığını sordu. 5 meclis üyesinin neden gözaltına alındığına ilişkin kamuoyuna açıklama yapılması gerektiğini kaydeden Çağlar, "Operasyonun siyasi saiklerle yapıldığını, mecliste oy çokluğunun iktidarın lehine dönüştürme amacından başka hiçbir amaçla yapılmadığını tüm Akdeniz halkının takdirine sunuyoruz" dedi.

CHP'Lİ ÜYELER AÇIKLAMA YAPTI
Açıklamanın ardından CHP'li Meclis üyeleri adına söz alan Muhittin Ertaş, 5 meclis üyesinin Olağanüstü toplantıdan önce gözaltına alınmasının tesadüf olmadığına işaret etti. Halkta ciddi kuşkular oluştuğunu söyleyen Ertaş, Belediye Başkanı Gültak'ın meclis toplantısını ertelemesi beklentilerinin boşa çıktığını belirtti. Belediye başkanı ile görüşme taleplerine yanıt verilmediğini söyleyen Ertaş, "Bugün bu meclis sadece AKP oyları ile Akdeniz belediyesi ve Akdeniz halkı için son derece önemli gündem maddelerini karara bağlarsa, alınacak kararlar belki hukuki olacak ama hiçbir zaman etik olmayacaktır. Şimdiden söylüyoruz ki, böyle bir sonuç çıkarsa CHP grubu olarak derhal mahkemeye başvurup alınacak bu kararları iptal ettirmek isteyeceğiz" diye konuştu.

İSTEDİĞİ KARARLARI MECLİSTEN GEÇİRDİ
HDP, CHP ve EMEP'li üyeler olmaksızın sürdürülen toplantıda Belediye Başkanı Mustafa Gültak'ın "Belediye başkanına 50 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi", "Belediye ait taşınmazların satışı ve kiralama yetkisinin verilmesi" ile "Yılmaz Güney Parkı'nın yurda çevrilmesi" teklifleri AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

CHP, HDP ve EMEP meclis üyeleri kararların iptali için yargıya başvuracaklarını açıkladı.