20 Eylül 2024 Cuma

Pişmanlık dayatmasını kabul etmeyen ağır hasta tutsağın tedavisi engelleniyor

642. F Oturması'nda ağır hasta tutsak Hanife Arslan'ın sağlık durumuna dikkat çekildi. KOAH, mide ülseri, diyabet, kalp ve yüksek tansiyon hastası olan Arslan'ın eklemlerde sıvı azalmasına bağlı yoğun ağrı ve ileri düzeyde hareket güçlüğü yanında, geçirdiği Covid 19 sonrasında akciğerlerinde oluşan hasar nedeniyle nefes almakta zorlandığı belirtilen eylemde, derhal serbest bırakılması istendi. 

Hasta tutsakların serbest bırakılması, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmesi için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonunun düzenlediği F  Oturması'nın 642.'sinde ağır hasta tutsak Hanife Arslan'ın serbest bırakılması istendi.

HANİFE ARSLAN'IN SAĞLIK DURUMUNA DİKKAT ÇEKİLDİ
"642. F Oturması hasta mahpus Hanife Arslan serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartlarının açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Basın metnini okuyan Mehmet Acettin, Hanife Arslan'ın KOAH, mide ülseri, diyabet, kalp ve yüksek tansiyon hastası olduğunu; eklemlerde sıvı azalmasına bağlı yoğun ağrı ve ileri düzeyde hareket güçlüğü yanında, geçirdiği Covid 19 sonrasında akciğerlerinde oluşan hasar nedeniyle nefes almakta zorlandığını belirtti. Acettin, "Bu hastalıklarına eklenen yaşlılığa bağlı sorunları ile olumsuz hapishane koşullarında yaşamını sürdürmeye çabalayan Hanife Arslan, kişisel bakımını dahi başkalarının yardımı ile yapabilmektedir" dedi.

'ANNEMİ HASTANE HASTANE GEZDİRİYORLAR'
Acettin, "20 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 617. F Oturmasında da durumuna dikkat çektiğimiz ve olumsuz hapishane koşulları nedeniyle durumu her geçen gün ağırlaşan Hanife Arslan hakkında kızının verdiği bilgilere göre; ağır hastalıkları ve yaşına rağmen 2021 yılında tutuklanan ve halen hapiste tutulan Hanife Arslan, engellilere uygun olmayan koğuş tuvaletinde düştü ve sonucunda dişleri kırıldı. Önceleri bu durumu görmezden gelen idare ise ancak bu konuda kamuoyu oluştuktan sonra, tuvalete klozet yaptırdı ve Hanife Arslan'ı doktora götürdü. Doktoru, '5 yıl önce olman gereken ameliyatı şimdi kesinlikle olman gerekiyor' demesine rağmen, annem, hapishanede olduğu için, 'kimseye yük olmak istemiyorum, bu yüzden ameliyat olamam' diyor ve doktoru da bu fikri destekliyor. Ayrıca, anneme pişmanlık dayatılıyor, kabul etmediği için de serbest bırakılmıyor. Oysa serbest bırakılması onun durumunda birinin hakkı' diyen kızı son açıklamasında; 'annemin sağlık sorunları aynı ve çok mutsuz. Son zamanlarda annemi yine hastane hastane gezdiriyorlar. Bu durum da annemi ayrıca çok yoruyor. Bence kendileri de ne yaptıklarını bilmiyor gibiler. Madem hastane raporu hep aynı, hapishanede kalabilir deniliyor ve içeride tutmaya devam edeceksiniz, neden annemi bu kadar çok yoruyorsunuz? Trajikomik bir durum haline geldi. Sürekli ezberlenmiş bir cezaevinde kalabilir raporu, başka bir şey yok... Ülkede yargılama konusunda çifte standart var. Örneğin Ergenekoncular, kara para aklayanlar, kimi psikolojisi bozuk, kimi çok yaşlı gerekçesiyle salıverildi. Ama bize gelince Kürt kimliğimizden dolayı hep terörist olarak görülüyoruz. Biz terörist değiliz. Annem bir Barış Annesi ve tek isteği herkesin huzur içerisinde yaşaması, başka bir şey değil diyerek isyanını ve endişelerini dile getirmektedir" aktarımını yaptı. 

'KAMUOYUNU DUYARLILIĞA ÇAĞIRIYORUZ'
Hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakım sağlanamayacağı için ameliyat olamayan, hastalık nedeniyle serbest bırakılması için pişmanlık göstermeye zorlanan Hanife Arslan'ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Acettin, "642. F Oturması kapsamında bu hafta; ağır hasta ve yaşlı mahpus Hanife Arslan ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın". "Hanife Arslan serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.