25 Eylül 2024 Çarşamba

Pınar Gözü köylüleri: Bu topraklar bizim 

Koç Holding'e bağlı Demir Export Madencilik şirketinin Pınar Gözü köyünde birkez daha başlattığı sondaj çalışmalarına engel olmak için mücadele eden köylüler, "Biz burada doyamadık, doymadığmız için gittik ama topraklarımızı terk etmedik" dedi. 

Gözünü kar hırsı bürüyen şirketler, her türlü hukuksuzluğu kullanarak doğayı katletmeye devam ediyor. Koç Holding'e bağlı Demir Export Madencilik şirketi, altın madeni için Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Pınar Gözü köyünde sondaj çalışmalarına başladı.

Bölgede 2012 yılından beri maden işletiliyor ve 3 kez durdurma kararı alındı. Daha önce birçok kez durdurulan sondaj çalışmaları, şirketin ÇED raporlarında yapılan küçük değişikliklerle mahkeme kararının etrafından dolaşmasıyla köyün 100 metre yakınına kadar geldi.

ETHA'ya konuşan Bakırtepe Çevre Platformu üyesi Sebahat Yaraşır, "Ruhsatları 2020 yılında doluyor. Ruhsatları dolacağı için de bulunduğu bölgede gerekli rezerve alamadıklarından dolayı çevre köylere dağıtıldı. Pınar Gözü'nde evlere 100 metre mesafede sondaj çalışması yapıyorlar" dedi.

'KÖYÜN YOK OLMASINA NEDEN OLACAK'
Yaraşır, ellerinde resmi bir kaynak olmamasına rağmen şirket yetkililerinin ve jandarmanın şirketin resmi süresinin 2016 yılında dolacağını söylediğini aktardı. Yaraşır, "Evlere 50-100 metre kadar yaklaştı ya, dikey değil yatay sondaj yapacaklarmış. O da köyün bütün alt zeminini yatay bir şekilde kendisine elli metre kadar ileride de olsa sondaj şekli, bütün köyün altını kontrol edecek şekilde talan edecek. Böyle bir şey gerçekten köyün yok olmasına neden olacak" ifadesini kullandı.

Köyde bugün bir basın açıklaması yapıldı. Jandarma tarafından köyün ablukaya alındığını ve açıklama yapılmasının engellenmek istediğini belirten Yaraşır, engellemelere rağmen sondaj alanına yürüdüklerini ve açıklama yaptıklarını kaydetti. Albayın köylülere, "madem buralar sizin toprağınızsa, terk etmeyecektiniz, siz terkederseniz başkaları gelir yerleşir" dediğine dikkat çekti.

'BİZ BURADA DOYAMADIĞIMIZ İÇİN GİTTİK AMA TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEDİK'
Yaraşır, şöyle devam etti: "Aslında köy boş durumda çünkü insanlar çalışmak için başka yerlere gitti. Mevsimsel olarak şuan 2-3 abimiz var yaşayan, ne olursa olsun buradan ayrılmıyorlar. Bu günkü açıklamada bir köylü şöyle dedi, 'biz burada doyamadık, doymadığımız için gittik. Ama toprağımızı terk etmedik, evlerimiz burada, yazın burada yaşıyoruz. Biz topraklarımızı terk etmedik.' Yine Bakırtepe Platformu üyesi arkadaşımız Hüsnü de kaldığı evi gösterdi, 'annem beni bu evde doğurdu ve ben bu evde ölmek istiyorum. Atalarımızın mezarları burada, yaşam alanımız burası,burada yaşamak istiyorum. Demir Export'un gelip müdahale etmesini istemiyoruz."

Köyde şuan yaşayan olmadığı için dışarıdan gelip eylem yaptıklarını ve çok etkili olamadıklarını dile getiren Yaraşır, hukuki işlemlere biran evvel başlayacaklarını vurguladı ve dayanışma çağrısı yaptı.