19 Eylül 2024 Perşembe

Pek çok kentten Piroğlu'na özgürlük çağrısı

Avrupa'nın pek çok kentinde Sırbistan konsoloslukları önünde yapılan eylemlerde, keyfi bir şekilde tutsak edildiği için açlık grevinde olan Ecevit Piroğlu'nun sağlık durumunun kritik aşamaya geldiği belirtilerek, serbest bırakılması istendi.

Avrupa'nın pek çok kentinde Sırbistan konsoloslukları önünde eylem düzenlenerek, Sırbistan'da tutsak edilen ve açlık grevinde olan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun serbest bırakılması istendi.

BİRLEŞİK KRALLIK
Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER); Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan Sırbistan Konsolosluğu önünde yan yana geldi. Eylemde İngilizce "Ecevit Piroğlu'na özgürlük" yazılı dövizler taşındı.

Yapılan açıklamanın ardından eylem "Ecevit Piroğlu'na özgürlük" sloganıyla sonlandırıldı.

ALMANYA
TSP'nin çağrısıyla Almanya'nın Düsseldorf kentinde yer alan Sırbistan Konsolosluğu önünde yapılan eylemde Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) imzalı "Ecevit Piroğlu'na özgürlük" pankartı açıldı.

TSP adına yapılan konuşmanın ardından ATİK temsilcisi de Ecevit Piroğlu'nun derhal serbest bırakılmasını istedi.

Sırbistan Konsolosluğu'na Piroğlu'na ilişkin bir dosya verildi.

Eylemde, "Ecevit Piroğlu'na özgürlük", "Açlık grevi talepleri kabul edilsin", "Yaşasın uluslararası dayanışma" sloganları atıldı.

Stuttgart'ta ADGB bileşenleri, Sırbistan Konsolosluğu önünde yan yana geldi. ADGB adına yapılan açıklamada Ecevit Piroğlu'nun hukuksuz bir şekilde tutsak edildiği belirtilerek, Sırp hükümetinin AKP iktidarının talimatları doğrultusunda hareket ettiği belirtildi.

Açlık grevindeki Piroğlu'nun 45 kiloya düştüğü vurgulanan açıklamada, tüm halklar ve göçmenler Piroğlu'na sahip çıkmaya davet edildi.

Eylem sloganlarla son buldu.

HOLLANDA
ADGB'nin çağrısıyla Hollanda'nın Den Haag kentinde bulunan Sırbistan Büyükelçiliğinin önünde Ecevit Piroğlu'na özgürlük çağrısı yapıldı.

Eylemde ADGB'nin yaptığı açıklama sonrası sık sık "Piroğlu'na özgürlük" sloganları atıldı. Büyükelçiliğin posta kutusuna Ecevit Piroğlu'nun serbest bırakılmasına ilişkin yazılan mektup bırakıldı.

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te ADGB ve TSP tarafından eylemde Ecevit Piroğlu'nun derhal serbest bırakılması istendi.

Strasbourg Kemerde yapılan eylemde TSP tarafından basın açıklaması okundu. Partizan adına yapılan konuşmada ise Ecevit Piroğlu'nun onurlu bir devrimci olduğu vurgulanarak, Piroğlu'nun özgürlüğüne kavuşması için dayanışma içinde olunacağı belirtildi.

Eylemde "Ecevit Piroğlu'na özgürlük", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı.

'45 KİLONUN ALTINA DÜŞTÜ'
Yapılan ortak açıklamada, Sırbistan devletinin keyfi bir tutumla 3 yıldır hapiste tuttuğu enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nu ölüme gönderdiği vurgulandı. Piroğlu'nun bu hukuksuzluğa karşı başlattığı 2. açlık grevinin kritik bir aşamada olduğu kaydedilen açıklamada, açlık grevi 125 günü geride bırakırken, Piroğlu'nun 45 kilonun altına düştüğü ifade edildi.

Piroğlu'nun daha önce Türk devletine teslim edilmemek için 136 gün süren bir açlık grevi yaptığı ve vücudunun oldukça yıprandığı hatırlatılan açıklamada, "Piroğlu, Sırbistan Yüksek Mahkemesi'nin 'Türkiye'ye iade edilemez' kararlarına rağmen Haziran 2021'den beri tutuklu. Piroğlu 12 Ocak 2024 günü tahliye edilmiş, ancak aynı gün hapishane içinde bekleyen Sırbistan polisi tarafından yeniden tutuklanmış, Türk devletine iade edilmek amacıyla geri gönderme merkezine götürülmüştü" denildi.

'KİRLİ PAZARLIKLAR SONUCU HUKUKSUZCA TUTSAK EDİLİYOR'
Ecevit Piroğlu'nun tutuklanmasından bu yana Sırbistan ve Türk devleti arasındaki kirli pazarlıklar sonucu Türk devletine teslim edilmek istendiği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Piroğlu'nun tahliye edilmesine rağmen serbest bırakılmaması, Türk devleti ile kirli siyasi pazarlıkların devam ettiğini göstermektedir. Sırbistan devleti Piroğlu'nu faşist Türk devletine teslim etmek için hapiste tutmaya devam ederek suç işlemektedir. Sırbistan Yüksek Mahkemesi'nin 'Piroğlu Türkiye'ye iade edilemez' kararına rağmen, serbest bırakmaması, Sırbistan devletinin hem kendi hukukunu hem de uluslararası hukuku ve insan hakları sözleşmelerini çiğnediğini göstermektedir. Sırbistan Yüksek Mahkemesi, yeni bir kararla Piroğlu'nun 14 Ocak 2023'de tekrar tutuklanmasının ve ceza verilmesinin hukuki olmadığına hükmederek, kendisine kurulan bir komployu açığa çıkarmıştır."

'SAĞLIK DURUMU KRİTİK AŞAMADA'
Bu hukuksuzluğa karşı 2. kez açlık grevine giren Piroğlu'nun sağlık durumunun kritik aşamaya geldiği vurgulanan açıklamada, "İç organları birçok fonksiyonunu kaybetmeye başladı. Bayılma, denge sorunu, görme sorunu ve konuşma zorluğu yaşamaktadır. Piroğlu'nun hayatı ciddi risk altındadır" denildi.

Piroğlu'nun başına gelebilecek herhangi bir olumsuzluktan Sırbistan devletinin sorumlu olduğu kaydedilen açıklamada, "Sırbistan devletinin faşist Türk devleti ile kirli pazarlıklardan vazgeçmesini ve uluslararası hukuka uyarak Piroğlu'nu derhal serbest bırakmasını istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.