22 Ekim 2024 Salı

Pride Rebellion 2. Kongresini gerçekleştirdi

Heteroseksist sistem tarafından katledilen, intihara sürüklenen ya da özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen tüm LGBTİ+'lara adanan Pride Rebellion 2. Kongresinde Kürdistan ve Filistin başta olmak üzere direnenlere selam gönderdi. 

Pride Rebellion ikinci kongresini başarıyla gerçekleştirdi. 19 ve 20 Ekim tarihlerinde Almanya'da antikapitalist LGBTİ+ örgütü Pride Rebellion "Dönemin nabzını tutalım: Krizlere ve şiddete karşı LGBTİ+'lar olarak kararlıyız" sloganı altında, yedi yerel gruptan yaklaşık 60 delegeyle kongresini topladı.

Birinci ve ikinci Pride Rebellion Kongresi arasında neredeyse tam bir yıl geçti. Kongre, örgütün bu süre zarfında siyasi, ideolojik ve örgütsel olarak büyümeyi başardığını ve ilk kongre tarafından atılan örgütsel çerçevenin üzerine inşa edildiğini belirledi. Farklı yeni yerel örgütler kurulduğu ve örgütün siyasi güç ve farkındalık kazandığı kaydedildi.

'ANTİFAŞİST MÜCADELE GÖREVLERİ KAMPANYAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'
Delegeler değerlendirmelerinde, özellikle antifaşist mücadele görevlerini kampanya, bildiri dağıtımı ile birlikte aktif bir sokak pratiğiyle gerçekleştirdiklerini söyledi. Pride Rebellion'ın yaz aylarında CSD'lere karşı (Onur Yürüyüşleri) ilk kez bu büyüklükte ve sayıda gerçekleşen çok sayıda Nazi yürüyüşü ile ilgili çalışmaları da ayrıntılı olarak tartışıldı.

'GENÇ LGBTİ+'LARA YETERİNCE ODAKLANILAMADI'
Ancak kongrede örgütlenmedeki zayıflıklar da eleştirildi. Hepsinden önemlisi, örgütün siyasi olaylara her zaman yeterince hızlı tepki vermediği ve genç LGBTİ+'lar için hayatın günlük gerçekliğine yeterince odaklanmadığı değerlendirildi. Kongrede ayrıca LGBTİ+ hareketinin durumu da tartışıldı. Genç LGBTİ+'ların, özellikle Almanya'da, genel olarak Avrupa'da faşizmin yükselişi nedeniyle, kendi özel alanlarına mı çekilmeleri, burjuva devletinden yardım mı istemeleri yoksa devrimci bir şekilde mi örgütlenmeleri gerektiği sorusuyla giderek daha fazla karşı karşıya kaldıkları kaydedildi. Trans bireyler için sağlık hizmetlerinin önemi de hareket için önemli bir konu olarak tanımlandı.

Kongre, önümüzdeki yıl için antifaşizm konusuna açıkça öncelik verdi. Pride Rebellion'ın sadece faşist parti ve örgütlere saldırmakla kalmayıp aynı zamanda burjuva devletini de teşhir ederek LGBTİ+ hareketi içinde devrimci bir kutup yaratabileceği tartışıldı. Alman devletinin ırkçı sınırdışı politikası da gündeme alındı. Kongre, Alman emperyalizmine karşı antifaşizm, militarizm ve zorunlu askerlik hizmetinin kademeli olarak uygulanmasına karşı net bir duruş sergilenmek gerektiğini belirtti. Genç LGBTİ+'ların sorunlarına daha güçlü bir şekilde odaklanmak için kararlar alındı. Trans bireylerin cinsiyet değiştirme hakkı bunun en ön saflarında yer aldı. LGBTİ+ topluluğu içindeki ataerkil ve gerici etkilere karşı mücadele de ele alındı. Kültürün burjuva düzenine karşı mücadelede bir silah olduğu ve Suruç katliamının 10. yıldönümünün ve LGBTİ+ devrimci Ivana Hoffmann'ın ölümsüzlüğünün Pride Rebellion'un pratiği için önemi de vurgulandı.

Kongre, bugüne kadar ağırlıklı olarak üniversite şehirlerinde faaliyet gösteren Pride Rebellion'ın  küçük kentlerde ve kırsal bölgelerde çalışma oluşturmak için mevcut bağlantıları hedefli bir şekilde kullanmaya karar verdi.

KONGRE ÖLÜMSÜZLEŞEN LGBTİ+'LARA ADANDI
2. Pride Revellion Kongresi, heteroseksist sistem tarafından katledilen, intihara sürüklenen ya da özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen tüm LGBTİ+'lara adandı. Kongre ayrıca başta Kürdistan ve Filistin olmak üzere mücadele eden tüm özgürlük hareketlerine selam gönderdi.