23 Eylül 2024 Pazartesi

PCR: IMF borcu tek bir doların bile halka ulaşmadığı finansal bir çarktır 

Arjantin Devrimci Komünist Partisi, Rusya'nın Ukrayna'ya işgal saldırısına ilişkin ABD, NATO ve Rusya emperyalizminin karşısında, Ukrayna halkının yanında olduğunu duyurdu ve Arjantin hükümetinin IMF anlaşmasına karşı halkın bütün farklı kesimlerine mücadele çağrısı yaptı.

Arjantin hükümeti, IMF'ye olan 45 milyar dolarlık borcunun yeniden yapılandırılması için bir anlaşma imzalayarak, enflasyonu dizginleme, mali açığı azaltma ve pozitif reel faiz gibi ekonomik şartları kabul etti. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in 28 Ocak'ta duyurduğu bu anlaşmanın geçen günlerde Ulusal Kongre'de onaylanması, salgınla da birlikte büyük ekonomik zorluklar yaşayan Arjantin halkını sokağa döktü.

Arjantin Devrimci Komünist Partisi (PCR), Arjantin hükümeti ile IMF arasında gerçekleştirilen 45 milyar dolarlık anlaşmaya ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısına ilişkin bir açıklama yayınladı.

PCR (Partido Comunista Revolucionario), Rus emperyalizminin askeri saldırılarla Ukrayna'ya acımasızca saldırdığını ifade ederek, Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduklarını duyurdu.

PCR, ABD emperyalizmi ve NATO'nun ise yaptığı ekonomik misillemelerle, Ukrayna halkının kaderini değil Rus ilerleyişini düşündüğünü söyledi. ABD emperyalizminin bir diğer kaygısının ise Avrupa ülkelerinin Rus gazına olan bağımlılığı olduğunu belirten PCR, çatışmanın tetikleyicisinin NATO'nun genişlemesi olduğuna işaret etti.

"Amerikan ve İngiliz emperyalistleri ikiyüzlü olarak Ukrayna'nın işgalini kınadı. Bu ülkeler, Irak, Afganistan, Suriye başta olmak üzere gezegenin her yerinden uzun bir listeyi oluşturan ülkeleri işgal ettikleri ve ezdikleri gerçeğini gizliyorlar" diyen PCR, emperyalist rekabetin kızıştığını ve üçüncü bir dünya savaşı olasılığının arttığını vurguladı.

PCR, bu durumun Latin Amerika'yı ve Arjantin'i de etkilediğini ifade ederek, Arjantin'in Malvinas Adaları'nın İngiliz emperyalizminin en büyük askeri üssüne sahiplik ettiğini hatırlattı.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ MÜCADELEDE'
PCR, 2021 genel seçimlerinde Juntos Por El Cambio ittifakının zaferi ile milletvekili dağılımının değiştiğine ve hükümetin zayıfladığına işaret ederek, oluşan tabloda enflasyonun arttığına ve halkın zorlaşan hayat sonucu öfkeyle sokaklara aktığına vurgu yaptı.

IMF anlaşmasına dair Arjantin kamuoyunda büyük bir tartışmanın sürdüğünü dile getiren PCR, "Bir yandan egemen sınıfların neden olduğu borçların ödenmemesi halinde ortaya çıkacak kaosun korkusu, diğer yandan kitlelerin daha önce yaşadıkları gibi IMF'nin daha fazla açlık ve yoksulluk getireceği korkusu tartışılıyor" dedi.

PCR, kitlelerin sorunlarının çözümünün mücadelede olduğunu kaydederek, paranın hükümetin yalanları yerine halkın acil ihtiyaçları için kullanılması gerektiğini vurguladı ve bu vurguyla tartışmada yol alınabildiğini, kitlelerin mücadeleye katılabildiğini söyledi.

‘IMF ANLAŞMASINA KARŞI HALK BİRLEŞİK MÜCADELEYE'
2021 yılını bütün ülkede patlak veren işçi direnişleriyle, salgın, açlık ve yoksulluğa karşı direnişi omuzlayan işsiz ve emeklilerin mücadelesiyle, tarım işçilerinin muazzam emeklerle kurdukları örgütlerle, kendi kaderini tayin hakkını savunan yerli halklarla, uyuşturucuya karşı büyüyen gençlik hareketi ve kürtaj hakkını mücadeleyle kazanan kadın hareketiyle geçirdiklerini belirten PCR, 20 Aralık'ta, 2001 yılında IMF'ye karşı gerçekleştirilen direnişin yıldönümünde, bütün toplumsal kesimlerin harekete geçtiğini kaydetti. 2021 yılında La Chispa'da on binlerce insanın bir araya geldiğini hatırlatan PCR, IMF'ye olan borcun askıya alınması için ülke çapında bir kampanya örgütlenmesi gerektiğini ifade etti.

Açıklama şöyle devam etti: "Borçlar, Macri, IMF ve Yanki hükümeti tarafından kararlaştırıldı. Macri hükümetinin devamlılığını sağlamak için Yanki emperyalizmi, vahşi bir soygun anlamına gelen 45 milyar dolarlık borcu halkın sırtına yükledi. Bu borç, tek bir doların bile halka ulaşmadığı finansal bir çarka dönüştü. Bu borcu, bu topraklarda yaşayan herkese kan, ter ve gözyaşı içinde ödetmek istiyorlar."

PCR, "IMF anlaşmalarına karşı farklı kesimleri, halkın anlaşmaya karşı mücadeleye istekli tüm güçlerini birleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz" diyerek, 24 Mart'ta ise 1976 faşist darbesini lanetleyeceklerini ve 2 Nisan'da, Malvinas Adaları'nın işgalinin 40. yıldönümünde Malvinas gazileriyle harekete geçeceklerini duyurdu.