24 Eylül 2024 Salı

Patnos L Tipi Hapishanesinde kadın tutsaklara 'domuz bağı' işkencesi

Patnos L Tipi Hapishanesinde erkek gardiyanların sayım için koğuşlarına gelmesine itiraz eden kadın tutsaklar, 40 dakika boyunca darp edildi. Üç kadın tutsak kontrgerilla örgütlenmesi Hizbullah'ın en bilindik işkence yöntemi "domuz bağı" ile saatlerce bekletildi. Bu sırada 1. Müdür tarafından tehdit edildi. Hastaneye götürülen tutsaklar gidiş ve gelişte işkence gördü, üstün körü muayene edildi, dönüşte de susmaları konusunda hapishane idaresi tarafından tehdit edildi.

Tutsaklara yönelik işkence ve hak ihlalleriyle bilinen Patnos L Tipi Hapishanesinde, erkek gardiyanlar günlük sayım için kadın tutsakların koğuşunu bastı. Kadın tutsaklardan Mizgin Kayıtbey, Lale Kabişen ve Nazlıcan Başer isimli tutsaklar koğuşlarına erkek gardiyanların gelemeyeceği konusunda tepki gösterdi. Konuya ilişkin hapishane müdürüyle görüşmek isteyen ve talepleri reddedilen kadın tutsaklar kapı dövme eylemi yaptı. Ardından koğuş gardiyanlar tarafından basıldı ve kadınlar darp edildi. Kadın tutsaklar ayrıca erkek gardiyanların Hizbulkontra'nın işkence yöntemi "domuz bağıyla" bağlanıp saatlerce bekletildi.

TUTSAKLARA DOMUZ BAĞI İŞKENCESİ
31 Ağustos'ta gerçekleşen olaya ilişkin tutsaklar 1 Eylül günü, hapishane savcısı ile görüşmek istedi ancak talepleri reddedildi. Ardından kapı vurarak tutsaklar protesto eylemi yaptı. Protesto sonucunda kırk kişilik gardiyan kadın koğuşuna girerek kırk dakika boyunca tutsakları darp etti. Daha sonra ise tutsaklar Mizgin Kayıtbey, Lale Kabişen ve Nazlıan Başer, "domuz bağıyla" bağlanıp tutsak bekletme odasına götürüldü ve dört saat bekletildi. Bekleme sırasında kurumun 1., 2. ve 3. müdürleri tutsakların başında durdu.

1. MÜDÜRDEN TEHDİT: KONUŞURSANIZ BÖYLE OLUR
Kurumun 1. Müdürü, kadın tutsakları "siz misiniz buradaki sorunları dışarıya aktaran, sorunları dışarıya aktarırsanız durumunuz böyle olur" diyerek işkenceyi meşrulaştırdı ve açıktan tehdit etti.

HASTANE GİDİŞ GELİŞİNDE İŞKENCE GÖRDÜLER, SUSMALARI İÇİN TEHDİT EDİLDİLER
Tutsaklar hastaneye götürülürken hapishane ring aracına kadar saçlarından sürüklenerek, ters kelepçe işkencesine maruz kaldı. Öte yandan hastanede de üstün körü bir muayene sonucu hapishaneye geri götürülen tutsaklar susmaları ve herhangi bir eylem yapmamaları için tehdit edildi.

SALDIRIYI PROTESTO EDEN ERKEK TUTSAKLARA 4 AYRI SORUŞTURMA
Kadın tutsaklara yapılan bu saldırıya karşı erkek tutsaklar da kapıya vurma eylemi gerçekleştirdi ve protesto sonucunda tüm erkek tutsaklara dört ayrı disiplin soruşturması başlatıldı. Konuya ilişkin tutsaklarla görüşen Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (Yeşil Sol Parti) Ağrı Milletvekili Necla Demir ve Heval Bozdağ, kadın tutsakların vücutlarının birçok yerinde darp ve işkence izlerinin gözle görülecek boyutta olduğunu vurguladı.