21 Eylül 2024 Cumartesi

'Patnos L Tipi Cezaevi'ndeki su sorunu neden çözülmüyor?'

Patnos L Tipi Cezaevi'nde tutsaklar iki yıldır sağlıklı içme suyuna erişemiyor. Cezaevinde şebeke suyuna bağlı çeşitli sağlık sorunları yaşanıyor. HDP Milletvekili Taşdemir, bu durumu Adalet Bakanı Gül'ün gündemine taşıdı. HDP Ağrı Milletvekili   Dirayet Dilan Taşdemir, Patnos L Tipi Cezaevi'nde yaşanan "içme suyu krizi"ni bir soru önergesi ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün gündemine taşıdı.
         
İki yıldır musluk suyunun lağım koktuğunu, tutsakların bu nedenle sık sık zehirlendiğini ve ciddi sağlık sorunlarının baş gösterdiğini belirten Taşdemir,  "Geçen yıl Aralık ayında sağlıksız musluk suyundan dolayı bin 500 kapasiteli cezaevinde verem şüphesinin baş gösterdiği, revirde doktor olmadığı ve tutukluların hastaneye sevk edilmediği basına da yansımıştır" dedi.
 
Cezaevinin sularda hiçbir iyileşmeye gitmediğinin altını çizen Taşdemir, cezaevindeki diğer sorunlara ilişkin şunları kaydetti:
 
"Cezaevinde sağlıksız su sorunun yanında, acil hastaların hastaneye sevk edilmediği, cezaevinde çıplak arama uygulamasının devam ettiği, çıplak arama dayatmasını kabul etmeyen tutukluların darp ve tecritte maruz kaldığı, tutukluların radyolarına el konulduğu ve 16 kişilik kapasitesi olan odalarda 32 kişinin kalması gibi ciddi hak ihlallerinin yaşandığı hem tarafımıza iletilmekte hem de basına yansımaktadır."
 
Cezaevindeki su sorununun çözülmemesinin nedenini soran Taşdemir, "1500 kapasiteli cezaevinde doktor olmamasının ve tutukluların hastaneye sevk edilmemesinin gerekçesi nedir? Çıplak arama, darp, tecrit, sağlık ve iletişim hakkının engellenmesi, 16 kişilik kapasitesi olan odalarda 32 kişinin kalması gibi çok ciddi hak ihlallerinin yaşandığı Patnos L Tipi Cezaevi’nde bu hak ihlallerin giderilmesine dönük bir girişimiz olacak mıdır?" sorularına da yanıt istedi.