23 Eylül 2024 Pazartesi

Paris'te kağıtsız işçiler süresiz grevde

Paris'te restorant, inşaat ve kurye şirketlerinde kaçak çalıştırılan 243 "kağıtsız" göçmen işçi, Fransa'nın önemli sendikalarından CGT'nin öncülüğünde süresiz greve başladı. İşçilere SKB ve ACTİT dayanışma ziyaretinde bulundu.

Fransa'da oturum izni olmayan mültecilerin farklı işkollarında düşük maaşlarla kötü şartlarda çalıştırılan 243 göçmen işçi başkent Paris'te süresiz grev ve direnişe başladı.

Restorant, inşaat ve kurye şirketlerinde kağıtsız çalışanlar Fransa'nın önemli sendikalarından CGT'nin çağrısıyla Paris'te 10 farklı noktada greve başladı. İşçiler eylem alanlarına "Burada çalışıyoruz, burada yaşıyoruz, burada kalacağız, oturum hakkı istiyoruz" yazılı pankart astılar.

Her gün saat 09.00 - 18.00 arası direniş noktalarında eylemlerine devam edeceklerini belirten kağıtsızlar, bugün Gare de Nord'ta bulunan INTERİM binası önünde yapılan grevini sürürüyor. Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu.

Özellikle restoranlarda güvencesiz ayda 200 saatten fazla çalışan ve belirlenen ücretlerin altında çok az maaş alan kağıtsız göçmen işçiler, haklarını alana kadar grevlerine devam edeceklerini duyurdular.

Fransa'daki iş kanuna uygun şekilde iş kontratını talep eden grevciler hükümetten de oturum izni talebinde bulundu.

Çalıştıkları tüm iş alanlarında en kötü koşullarda, en tehlikeli bölümlerde çalıştıklarını belirten kağıtsız gömen işçiler, inşaat işkolunda insan sağlığı açısında büyük tehlike oluşturan asbest ve kurşun arındırma işlerinde çalıştıklarını ancak hakkettikleri ücreti alamadıklarını ifade ediyorlar.

Belediye ve postane gibi kamu kurumlarıyla iş yapan taşeron şirketlerde çalıştıklarını belirten göçmenler, herkesin bu durumlardan haberdar olduğunu ancak kimsenin hiçbir şey yapmadığını da sözlerine ekliyorlar.