22 Eylül 2024 Pazar

Paris'te İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesi protesto edildi

SKB, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını Fransa'nın başkenti Paris'te Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto etti.

Türkiye'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması Fransa'nın başkenti Paris'te Türkiye Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) tarafından düzenlenen eyleme Fransız kadın örgütleri de destek verdi.

Türkiye Büyükelçiliği önünde bir araya gelen kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşasın kadınların enternasyonal birliği", "İstanbul sözleşmesini savunuyoruz" sloganlarını attı. Kadınlar üzerinde "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!" yazılı çelengi Elçilik binasına bıraktılar.

Eylemde SKB adına yapılan konuşmada "Faşist saray rejimi İstanbul Sözleşmesi'ni feshederek kadınlara karşı erkek devlet şiddetinin önünü açıyor. Kadını düşman belleyen bir sistemle yüz yüzeyiz. Kadınların iradesini yok sayan ve erkek şiddetine mahkum eden bu sisteme karşı kadınlar 8 Mart'ta ortaya koydukları irade ile izin vermeyeceklerini gösterdiler. Bu mücadele her coğrafyada kadınların birlikte hareket etmesi ile kazanılacaktır. İzmir'deki, İstanbul'daki, Amed'deki kadının sesinin daha gür çıkması için Paris'ten Berlin'den Brüksel'den ses olmalıyız. Çünkü bu sorun Avrupa'da yaşayan ve erkek şiddetine karşı korunmayan kadınlarında sorunudur. Çünkü İstanbul sözleşmesi Avrupa ülkelerinde de uygulanmıyor. Mücadelemizi ortaklaştırmak zorundayız" denildi.

Eylemde CNDF, Dünya Kadın Yürüyüşü ve Dünya Kadın Konferansı adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda kadın dayanışmasına vurgu yapılarak, mücadele çağrısı yinelendi. Eyleme ACCORD ve DİDİF'li kadınlarda destek verdi.

Eylem çekilen halaylar ve sloganlarla sona erdi.