23 Eylül 2024 Pazartesi

Paris'te hasta tutsaklar için eylem

Paris'te hasta tutsaklar için yapılan eylemde, Avrupa'dan Türkiye ve Kürdistan'daki tutsaklarla dayanışma çağrısı yapıldı. 

Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADGB) çağrısı ile hasta tutsaklar için Fransa'nın Paris kentinde eylem yapıldı. Kürdistan ve Türkiye hapishanelerinde tutsaklara yönelik hak gasplarına işaret edilen açıklamada, "Politik tutsaklara özgürlük, cezaevlerinde katliam var" yazılı pankart açıldı; "Zindanların kapısını açın, politik tutsaklara özgürlük", " Hasta politik tutsakları serbest bırakın" ve "AKP ve MHP hükümeti iktidarını, gücünü korumak için Kürtleri cezaevlerine hapsediyor" yazılı dövizler taşıdı.

Yapılan konuşmalarda, Kürdistan ve Türkiye'deki hapishanelerde hasta tutakların ölüme terk edildiği kaydedildi. 604'ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutsak olduğu kaydedilen konuşmalarda, Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) siyasi kararlarla hareket ettiği de hatırlatıldı.

Son bir hafta içerisinde Türkiye-Kuzey Kürdistan hapishanelerinde bulunan 4 tutsağın katledildiğine dikkat çekilen konuşmada, "Garibe Gezer, Vedat Erkmen, Halil Güneş gibi devrimci, yurtsever tutsakların katili devlettir" dedi. Ayrıca  eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk ve yüzlerce devrimci ve yurtsever tutuklunun ağır hastalık koşullarında direnişlerini sürdürdükleri vurgulanan konuşmada, Aysel Tuğluk'un hafızasını yitirdiği için acil ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını bu nedenle acil özgür bırakılması gerektiğini söyledi.

Konuşmaca, ADGB'nin, hapishanelerdeki tutsakların hak gasplarına, sürgün ve sevk işkencesine karşı yürüttükleri mücadeleye Avrupa'dan ses olmak, destek vermek için harekete geçtiğini ve hasta tutsakların serbest bırakılması için dayanışmayı büyüteceklerini söyledi.

Eylem "Devrimci tutsaklar onurumuzdur", "Politik tutsaklara özgürlük", "Diktatör Erdoğan" sloganları atılarak sonlandırıldı.