22 Eylül 2024 Pazar

Pakistanlı kadınlar Çinli erkeklere 'satılıyor'

Daha iyi bir yaşam vaadiyle kandırılan Pakistanlı kadın ve kız çocukları "evlilik" adı altında Çinli erkeklere satılıyor. Çin'e yerleşmek zoruna kalan kadınlar sistematik işkenceye uğruyor, seks işçiliğine zorlanıyor. Pakistan yetklileri ise olayı görmezden geliyor. 

Pakistanlı kadınlar, daha iyi bir yaşam ve evlilik vaadiyle kandırılarak Çinli erkeklere satılıyor. İnsan tacirleri tarafından belli bir miktar para karşılığında "ikna" edilen aileler, kızlarını Çinli erkeklerle evlendiriyor. Evlilik adı altında Çin'e götürülen kadın ve kız çocukları sistematik şiddete uğruyor, seks işçiliğine zorlanıyor. Üstelik kadınların ülkelerine dönmeleri de engelleniyor. 

Pakistan Federal Soruşturma Ajansı (FIA) konuya ilişkin hazırladığı raporda, 629 kadın ve kız çocuğunun 2018 yılında Çinli erkeklere "satıldığını" ve Çin'e götürüldüğünü açıkladı. 

Olayın kamuoyuna sızmasının ardından Pakistanlı müfettişler soruşturma başlattı. Haber ajansı AP'nin yayınladığı liste, "evlilik" adı altında Çinlilere satılan kadınların sayısına dair en somut rakamı içerse de araştırma durma noktasına geldi. İnsan kaçakçılarının Çin'e "gelin" olarak götürdüğü kadınların isimlerinin bulunduğu liste kamuoyuna sızdı. Listede 629 kadının adı yer alıyor. Konuyu yakından takip eden kaynaklar, soruşturmanın yavaşlatılması talimatının üst makamlardan geldiğini zira İslamabad'ın soruşturmalarla Pekin'le ticari ilişkileri çıkmaza sürüklemek istemediğini dile getirdi.

AÇILAN DAVALAR BİRER BİRER DÜŞÜRÜLÜYOR
Soruşturma neticesinde açılan davalar ise birer birer düşürülmeye başladı. Ekim ayında Faysalabad kentinde insan ticareti suçlamasıyla açılan davanın duruşmasında Çin vatandaşı 31 kişi Pakistan mahkemesince beraat ettirildi.

Dava sürecinde polise ifade veren kadınlar daha sonra konuşmayı reddetti. Adının açıklanmasını istemeyen emniyet yetkilileri, kadınların ya tehdit edildiğini ya da ailelerinin "rüşvet" ile susturulduğunu dile getirdi.

Pakistanlı kadınların Çin'e satılmasını engelleyen ve satılan kadınlardan bazılarının ülkeye geri dönmesine de yardım eden İnsan hakları savunucusu Salim İkbal, "Hükümet, insan kaçakçılığı yapan şebekeleri takip eden Federal Soruşturma Ajansı (FIA) yetkililerine 'ağır baskı' uygulayarak soruşturmaları durdurmaya çalıştı" dedi. Pakistanlı yöneticilerin bu meseleyi umursamadığına dikkat çeken İkbal, "Hatta soruşturma yürüten bazı FIA yetkilileri başka yerlere tayin edildi" ifadesini kullandı. 

OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR
Pakistan İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları şikayetlerle ilgili yorum yapmazken, soruşturmalara aşina yetkililer, insan kaçakçılarına yönelik soruşturmaların yavaşlatıldığını, müfettişlerin hayal kırıklığı yaşadığını ve medyanın da kadınların Çin'e satıldığı yönündeki haberleri yapmamaları için yoğun baskı altında olduklarını belirtti. Yetkililer, isimlerinin açıklanmasını istemediklerini, zira ağır ceza almaktan çekindiklerini de dile getirdi.

Devlet görevlilerini olayı sümen altı etmekle suçlayan bir yetkili, "Bu kızlara yardım etmek için kimse kılını kıpırdatmıyor. Olay büyüyerek devam ediyor. Peki neden? Bu durumdan kaçabileceklerini düşünüyorlar. Yetkili birimler soruşturamıyor. Çünkü davaları soruşturanların hemen hepsi baskı altında ve kaçakçılık gün geçtikçe artıyor" dedi.

BAKANLIK 'EVLİLİKLERİ' BİLMİYORMUŞ
Çin Dışişleri Bakanlığı, söz konusu listeden haberdar olmadıklarını iddia etti. Bakanlık, "Çin ve Pakistan hükümetleri, yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde iki ülke vatandaşlarının mutlu aile kurmalarını destekliyor ancak sınırötesi ve yasa dışı evliliklere de sıfır tolerans çerçevesinde mücadele ediyor" şeklinde açıklama yaptı.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ UYARDI
İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, 26 Nisan'da yaptığı açıklamada "Pakistanlı kadınların ve kızların Çin'de cinsel kölelik riski altında olduklarına dair kanıtların arttığını" bildirerek Pakistan'a uyarıda bulunmuş ve 'gelin kaçakçılığına' son verilmesi için İslamabad ve Pekin'i harekete geçmeye çağırmıştı.

Çinli erkeklere aracılık eden insan tacirlerinin, bu kişilerden 25 ile 65 bin dolar arasında değişen ücretler aldığı ancak bunların sadece bin 500 dolarının yoksul ailelere verildiği ortaya çıkmıştı.