22 Eylül 2024 Pazar

Özsavunma hakkını kullanan Özbek'in duruşması ertelendi

Evli olduğu erkeği sistematik şiddetten kurtulmak için özsavunma hakkını kullanarak öldürmek zorunda kalan Fikriye Özbek, 3.  kez hakim karşısına çıktı. Özbek, yaşadığı işkenceyi anlatmasına rağmen mahkeme heyeti tutukluluğun devamına karar verdi. 

Sistematik şiddetine maruz kaldığı evli olduğu Hakan Özbek'i özsavunma hakkını kullanarak öldüren Fikriye Özbek'in yargılandığı davanın 3. duruşması görüldü. Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesinde "eşi kasten öldürmek" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet istemiyle açılan davada Hakan Özbek'in incelenen telefonundan Fikriye Özbek'in yüz ve vücudunun morluklar içinde olduğu fotoğraflar çıktı.

Savcı, mütalaasında "kasten öldürme" suçundan ceza isterken haksız tahrik indirimi uygulanmasını istedi. Fikriye Özbek, mütaalaya karşı, "Bana zarar verirken zevk alıyordu. Elinde silahla sürekli tehdit ediyordu. Yıllarca bu şiddeti çektim. Ben suçsuzum" dedi.

Özbekin Avukatı Ümit Büyükdağ, Fikriye Özbek'in tahliyesini istedi. Av. Büyükdağ, tahliye talebinde yargıda eşitsiz uygulamalar olduğuna dikkat çekti. Büyükdağ, Fikriye Özbek'in 17 yaşında evlendirildiğine ve evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakıldığına dikkat çekerek "Fikriye'yi bir kadın olarak değil 17-18 yaşında bir erkek çocuğu olarak düşünün. Kardeşi tarafından sürekli şiddet gördüğünü ve işkence gördüğü bir anda onu öldürdüğünü düşünün. Bir erkek olarak düşündüğünüzde bakış açınız değişecektir. Erkek olsaydı bu şekilde ceza isteyecek miydiniz" diye sordu.

Fikriye Özbek, Hakan Özbek'in tüfeğin namlusuna birkaç kez sertçe vurması sonucunda ateş aldığını söylemişti. Kullanılan tüfeğin tetiğine basılmadan patlayıp patlamayacağına dair istenen rapora göre söz konusu tüfek üzerine vurma ile patlamıyor.

Av. Sevil Aracı, olaya tanık olan çocuğunun da olay gecesini aynı şekilde anlattığını belirterek akrabalarının da silahın sık sık tetiğine basmadan patladığına dair anlatımlarının olduğunu belirtti. Aracı, İstanbul Adli Tıp Kurumundan yeni bir rapor alınmasını talep etti.

Raporu yeterli olarak değerlendiren mahkeme ise talebi reddetti.

Fikriye Özbek'in tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti davayı, 13 Nisan'a erteledi.