20 Eylül 2024 Cuma

'Özgürlüğe ses ver' eylemlerinde kayyum darbesine dikkat çekildi

"Özgürlüğe ses ver" eylemlerinde Hakkari'ye yönelik kayyum darbesine tepki gösterildi. Taleplerin sıralandığı eylemlerde mücadelenin süreceği istendi. 

Tutsak yakınlarının kentlerdeki hapishaneler önünde "Özgürlüğe ses ver" eylemleri sürüyor. PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit işkencesinin sonlanması, fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununu demokratik çözümü isteniyor.

Batman T Tipi Kapalı Hapishanesi önünde "Özgürlüğe ses ver" talebiyle bir araya gelen çok sayıda tutsak yakını ve demokratik kitle örgütü temsilcisi, "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giydi. Polis, hapishane önünde yapılmak istenen açıklama Batman Valiliği'nin "eylem" yasağı iddiasıyla engellemeye çalıştı. Polisin engelini tanımayan kitle hapishane önünde açıklama yaptı.

DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu, "AKP MHP ittifakı bu tecridi sürdürmeye devam ediyor. Adaletin olduğu bir ülkede emniyet kaygıyla ve korkuyla halkın karşısında beklemez. Bu tecridi kaldırın. Savaşın kimseye bir faydası yok" dedi.

Ardından oturma eylemine geçen kitle "Bijî berxwedana zindanan" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla eylemi sonlandırdı.

'TECRİT İŞKENCE YÖNTEMİDİR KABUL EDİLEMEZ'
Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER) ve tutsak yakınları, "Özgürlüğe ses ver" eylemi kapsamında İzmir Kırıklar Hapishanesi önünde açıklama yaptı. Kitle sık sık, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Kayyım Colemerg'den defol" sloganları attı.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş'un, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla eylemlerini sürdürdüklerini belirterek, "Bu ülkenin ihtiyaç duyduğu barışın tesis edilmesi, demokratik bir iklimin yeşertilmesi ve herkesin bu sürece katılması için buradayız. Bu ülkedeki sorunların diyalog yöntemiyle çözülmesi için sayın Abdullah Öcalan avukatları ve ailesi ile görüşebilmelidir. Tecrit bir işkence yöntemidir ve kabul edilemez" dedi.

Hakkari Belediyesi'ne yönelik kayyum darbesine dikkat çeken Kuruş, "Seçme ve seçilme hakkına müdahale etmek bir yönteme dönüşmüş durumda. Colemêrg Belediyesi'ne atanan kayyımı şiddetle protesto ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama oturma eyleminin ardından atılan zılgıtlarla sona erdi.