20 Eylül 2024 Cuma

'Özgürlüğe ses ver' eylemleri pek çok kentte devam etti

Tutsak yakınları, Kürt sorununda demokratik çözüm ve Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle pek çok kentte hapishaneler önünde eylem düzenledi.

Tutsak yakınlarının PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle, "Özgürlüğe ses ver" şiarıyla başlattığı eylemler sürüyor.

MERSİN
Mersin'de tutsak yakınları 9. haftalarında Tarsus Kampüs Hapishanesi önünde oturma eylemi düzenledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il eşbaşkanı Reşat Aşan, mutlak tecrit ve hapishanelerdeki hak ihlalleri sonlanana dek eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Kürt halkına soykırım ve savaş konsepti dayatıldığını söyleyen Aşan, "Kürt halkının taleplerinin dikkate alınması gerekiyor. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmelidir. Siyasi düşüncelerinden dolayı tutuklanan arkadaşlarımızın koşulları iyileştirilmeli" dedi. İktidarın tecridi derinleştirerek Kürt siyasetini tasfiye edemeyeceğini vurgulayan Aşan, "Kürtler her koşulda dostlarıyla beraber siyasetini de yapacak, taleplerini de dile getirecek" dedi.

Oturma eylemiyle sona eren açıklama boyunca "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

BATMAN
Batman T Tipi Kapalı Hapishanesi önünde gerçekleştirilen eylemde "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açıldı.

DEM Parti milletvekili Serhat Eren, tecrit ve hak ihlallerine karşı uzun zamandır bir araya geldiklerini belirterek, "İmralı cezaevinde başlayan ve Türkiye'nin bütün cezaevlerine yansıyan direniş için her hafta burada olmaya devam edeceğiz" dedi. Eren, şöyle devam etti: "Bir insanın en temel hakkı, avukatları ve ailesiyle görüşmeye hakkıdır. Ama bu hakların hepsi ihlal ediliyor. Anayasa ayaklar altına alınıyor. Bu ülkenin bütün kaynakları savaş politikalarına ayrılıyor. İktidar bu savaşı bitirmek istemiyor. Tecrit kırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz."

Ardından oturma eylemine geçen kitle, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla eylemi sonlandırdı.

İZMİR 
Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları Kırıklar Hapishanesi önünde yan yana geldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi yöneticisi Bahadır Altan, ülkedeki hukuksuzluklara karşı ve PKK lideri Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için eylemde olduklarını belirtti. Mardin ve Diyarbakır'daki yangına dikkat çeken Altan, "Yangınların kaynağı onarılmayan elektrik telleridir. Bu sorumluluğun DEDAŞ'a ait olduğunu biliyoruz. 11 kişi bu yangınlarda yaşamını yitirdi. Bunlardan bir kısmının yakınları, çocukları Kırıklar Cezaevi'nde. Bugün avukatları aracılığıyla kara haberi alıyorlar" dedi. Altan, hukuksuzlukların ve hak ihlallerinin sorumluları hesap verene kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı.

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu. Eylem boyunca, "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.

ADANA
Adana'da tutsak yakınları Kürkçüler Kampüs Hapishanesi önünde yan yana gelerek, "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açtı. "Bijî berxwedana İmralı" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla hapishaneye yürüyen kitle, polisin engelleme çabalarına rağmen açıklamasını gerçekleştirdi.

Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) Eşbaşkanı Mustafa Yıldız, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'nin demokratikleşmesinde ve toplumsal barışın tesis edilmesinde anahtar rol oynadığını dile getirerek, "Yetkililere sesleniyoruz; Önemli bir barış ve çözüm gücü olan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve insanlık dışı muamelenin derhal kaldırılması yönünde tarihsel sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Açıklama oturma eyleminin ardından sona erdi.

IĞDIR
Iğdır Kapalı Hapishanesi önünde yan yana gelen tutsak yakınları, "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açtı.

DEM Parti milletvekili Yılmaz Hun, "Bir ülkenin adaletine, özgürlüğüne ve demokrasisine bakmak istiyorsanız, o ülkedeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine bakmak lazım. Iğdır S Tipi Cezaevinde çeşitli hak ihlalleri yaşanıyor; çıplak arama, ağız içi gibi ihlaller yapılıyor bu nedenle tutsaklar aileleriyle görüşmek, hastanelere dahi gitmek istemiyorlar" dedi.

Eylem boyunca "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı. 

VAN
Van'da tutsak yakınları Van F Tipi Kapalı Hapishane kampüsü önünde yan yana geldi. TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, "Sayın Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen mutlak tecride son verilmeli ve aile ve avukatlarıyla bir an önce görüşme sağlanmalıdır" dedi. Açıklama slogan ve zılgıtlarla son buldu.