20 Eylül 2024 Cuma

'Özgürlüğe ses ver' eylemleri İzmir ve Mersin'de devam etti

İzmir ve Mersin'de gerçekleşen "Özgürlüğe ses ver" eylemlerinde tecridin ülkeyi kaosa götürdüğü kaydedildi. Eylemde tecridin insanlık suçu olduğu ve kaldırılması istendi. 

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecrit işkencesinin son bulması ve Kürt sorununda demokratik çözüm için tutsak yakınları öncülüğünde hapishaneler önünde eylemler sürüyor. "Özgürlüğe ses ver" eylemi bugün İzmir ve Mersin'de gerçekleştirildi.

MERSİN
Mersin'de Tarsus Hapishanesi önünde 10. kez düzenlenen oturma eyleminde sık sık, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen mutlak tecride dikkat çekerek, "Öcalan üzerindeki tecridi kaldırın, diyalog ve müzakere yolunu açın. Tecrit sistemi İmralı'dan başlayıp tüm ülkeye yayılmış durumda. Tecrit kaldırılana kadar eylemlerimiz devam edecek. Tecridin ülkeyi kaosa götürdüğünü yönetenler de biliyor. O açıdan bu ülkeye en büyük zararı veren AKP iktidarıdır. Demokrasinin ve adaletin tesis edilmesini istiyorsanız tecrit sistemini derhal kaldırın" dedi.

Açıklama oturma eylemi ve sloganlarla sona erdi.

İZMİR
Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları "Özgürlüğe ses ver" eylemleri kapsamında Kırıklar Hapishanesi önünde buluştu. "Tecrit insanlık suçudur" ve "Deng bide zindanan" önlüklerinin giyildiği açıklamada, sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, Kürdistan'da meydana gelen yangınlarda yaşamını yitirenleri andı. Mehmet, "Yetkililer görevini getirmediği için birçok canımızı kaybettik ve bu kayıplardan dolayı büyük bir acı duyuyoruz" dedi.

Siyasi tutsaklara yönelik tecridi protesto etmek amacıyla eylemi gerçekleştirdiklerini belirten Kuruş, "Tutsakların insanca yaşayabilecek bir ortamda bulunmalarını sağlamak ve sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu ülkenin acilen demokrasi, özgürlük ve barışa ihtiyacı var. Tecrit barışa giden yoldaki tek engeldir. Bu yüzden diyoruz ki, tecrit insanlık suçudur, derhal kaldırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Eylem, oturma eyleminin ardından zılgıtlarla sona erdi.