23 Eylül 2024 Pazartesi

Özerk Yönetim: IŞİD'e karşı kazanılan zafer bütün insanlığın zaferidir

IŞİD'e karşı kazanılan zaferin yıl dönemine ilişkin açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, uluslararası toplumu IŞİD'le mücadelede görev sorumluluklarını yerine getirmeye, IŞİD üyelerinin yargılanması için özel mahkemelerin kurulmasına destek olmaya çağırdı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) IŞİD'e karşı ilan ettiği zaferin yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "IŞİD terör örgütüne karşı Baxoz'da kazanılan zaferin ilan edilmesi üzerinden bir yıl geçti. Bu tarihi zafer ile insanlık tarihinin en büyük terör örgütünün coğrafi varlığına son verildi. IŞİD'in hayatlarını zindana dönüştürdüğü binlerce sivil de kurtarıldı" diye belirtildi.

YPG, YPJ ve DSG güçleri IŞİD çetelerinin katliam ve soykırımlarına karşı kahramanca savaştığı ve bu uğurda binlerce can verdiği vurgulanan açıklamada, "Birçok merkezden destek alan IŞİD'e karşı ilk zafer Kobanê direnişiyle gerçekleşti. Kobanê'de halklar, Kürdistani güçler, tüm demokratik ve özgürlükçü çevrelerin desteği ile IŞİD saldırıları kırıldı ve IŞİD ilk yenilgisini aldı" denildi.

Baxoz zaferi Musul ve Rakka'yı işgal edip Şengal'de Êzidî halkını katleden IŞİD çetelerine karşı büyük bir zafer olduğunun altı çizilen açıklamada, "IŞİD 'Ele geçir ve yayıl' hamlesi ile kendisini çok daha fazla geliştiriyordu. Dünyanın her yerinden çeteye katılımlar oluyordu. Teknik olarak çok iyi bir yerde olan IŞİD çetelerine istihbarati bilgileri de Türk devleti veriyordu. Tüm bunlar IŞİD'in tüm dünya için ciddi tehditler oluşturmasına neden oldu" diye kaydedildi.

'İNSANLIĞIN ZAFERİ'
Baxoz zaferinin sadece DSG'nin değil, tüm halkların, Uluslararası Koalisyon'un ve insanlığın ortak zaferi olduğu ifade edilen açıklamada, "Medeniyetin karanlık ve vahşet karşısındaki zaferidir" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Baxoz zaferinin yıldönümünü IŞİD'in tekrar canlanmak için harekete geçtiği bir süreçte karşılıyoruz. IŞİD çeteleri Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'yi işgal etmesinden cesaret alarak sivillere saldırmayı, talan ve yağmaya devam etmek amacındadır.

'İŞGAL SALDIRILARI IŞİD'E İMKAN SUNDU'
"Türk devleti ve ona bağlı çeteler Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarıyla IŞİD çetelerine destek olmuş, tekrar toparlanması için zemin sunmuştur. IŞİD çeteleri DSG'nin Türk devleti tarafından işgal edilen bölgelere yönelmesini fırsat bularak Türk devletinin desteği ile DSG'ye saldırılar düzenliyor.

"Yine Özerk Yönetimin cezaevlerinde bulunan binlerce IŞİD çetesi ve aileleri sürekli kaçmak için fırsat kolluyor. Bunların kaçması tüm dünya için tehlike oluşturacaktır. Örgüt cezaevlerinden kaçacak elemanları ile yeniden kendini örgütlemek isteyecektir.

"Bu çeteler pimi çekilmiş bomba gibidir. Ne zaman nerede nasıl patlayacaklarını kimse kestirememektedir. Bu nedenle uluslararası güçler hem dikkatli olmalı hem de Özerk Yönetim'e destek olmalıdır.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI
"Uluslararası topluma tutuklu IŞİD'liler için bir çözüm üretmeleri çağrısında bulunuyoruz. Çetelerin yükü sadece Özerk Yönetim ve kurumlarının omuzlarında kalmamalıdır. Uluslararası mahkemeler kurulmalı ve suçlular bu mahkemelerde yargılanmalıdır. Yine IŞİD döneminde işgal edilip harap edilen bölgeler ile zarar gören yurttaşlara ilişkin net bir proje olmalıdır."