20 Eylül 2024 Cuma

Özel: Hakkari'ye kayyum atamak halk iradesine saygısızlıktır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari'ye yönelik kayyum darbesine partisinin haftalık toplantısında tepki gösterdi. Kayyum atamanın Hakkari halkının iradesini yok saymak olduğunun altını çizen Özel, "Hakkari'ye atanan kayyuma da CHP'nin bir belediyesine atanmasına nasıl tepki veriyorsak buna da aynı tepkiyi veriyoruz. Sana göre demokrasi bana göre demokrasi olmaz" dedi. 

Partisinin bu haftaki grup başkan toplantısında gündemi değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne yönelik kayyum darbesine tepki gösterdi, Hakkari halkının iradesine saygısızlık yapıldığının altını çizdi. 

'YERİNE SEÇİLECEK BAŞKAN MECLİSTE SEÇİLİR'
DEM Partili Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın yüzde 49 oy alarak belediye başkanı seçildiğini hatırlatan Özel, Akış'ın gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen 2010 yılında başlayan soruşturmaya dikkat çekti. İddianamenin kabul edildiği tarihin 2014 yılı olduğunu belirten Özel, 10 yıldır devam eden bir dava, 14 yıllık bir mesele. İddianamenin savcısı FETÖ'den firarda. İddianamelerdeki iddiaların ispat imkanı yok, dava defalarca ertelenmiş ama dün belediye başkanına yeni soruşturma açılmış buna istinaden gözaltına alınıp, suçu nedir bilmiyoruz, 'gizlilik kararı var' diyorlar. Suçu varsa yeni delil varsa cezalandırılabilir ama usul yöneten bellidir. 14 yıldır yargıla, tutuklama, milletvekili olacağında temiz kağıdı ver, dava devam ederken yeni soruşturma ile bir günde kayyum ata. Kayyum atamak Hakkari halkının iradesine saygısızlıktır. Suçu varsa yargılanır, yerine belediye meclisinden vekil seçilir" dedi. 

'BÜTÜN BELEDİYE SUÇLUYMUŞ GİBİ DAVRANAMAZSINIZ'
Bir belediye başkanı ceza alırsa yerine seçilecek belediye başkanının mecliste belirleneceğini kaydeden Özel, şöyle devam etti: "Bir KHK ile konu terörle ilişkili diyerek hemen kayyum atarım soruşturma ile birlikte atarım, sonra içlerinden seçtirmem diyorlar. Biri suçluysa bu suç onu bağlar, kardeşini, evladını bağlamaz, sanki bütün belediye meclisi suçluymuş gibi vali 'Ben atarım diyor. Bu anlayış AKP'nin ve Cumhur İttifakının 31 Mart seçimlerindeki hezimetin en önemli birkaç sebebinden biridir. Milletin iradesine saygısı olmayanın milletin gönlünde yeri olmaz. Geçen hafta Ahmet Türk ziyaretime geldi, seçimleri kutladı, genel başkanlığımı kutladı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı kendisi. 2014'ten beri Mardin halkı Ahmet Türk'ü seçiyor. İrade bu kadar net! Her zaman rekor oy alıyor. Şu ana kadar 2 yıl 4 ay belediye başkanlığı yapabilmiş. Benim atadığım vali yönetecek diyor. Sonra o valiler Soylu'ya 30 bin TL'lik tespihler verip belediyeye ödetiyor. Hakkari'ye atanan kayyuma da CHP'nin bir belediyesine atanmasına nasıl tepki veriyorsak buna da aynı tepkiyi veriyoruz. Sana göre demokrasi bana göre demokrasi olmaz."