23 Eylül 2024 Pazartesi

Oyuncular Sendikası: Nazlı Masatçı derhal serbest bırakılmalı

Oyuncular Sendikası 2015 yılında sergilediği sokak performansından dolayı 30 Ocak 2019 tarihinde tutuklanan Nazlı Masatçı için bir bildiri yayınladı.
OHAL kararnamesi ile kapatılan Yenikapı Tiyatrosu oyuncularından Nazlı Masatçı, bir sokak performansından dolayı "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davadan ceza alarak tutuklandı. Oyuncular Sendikası Nazlı Masatçı'ya ilişkin "Tiyaro Oyuncularına Özgürlük" başlıklı açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "2018 yılı, tiyatro oyunlarının büyük baskılarla karşı karşıya kaldığı, yasaklandığı, açık ve örtülü sansür ile karşılaştığımız, ne yazık ki tiyatro oyuncularının gözaltına alındığı, hatta tutuklandığı yıl oldu" denildi.
 
'SANATIN İLERLEYEBİLMESİ İÇİN ÖZGÜRLÜĞÜ İHTİYAÇ VAR'
 
Nazlı Masatçı'nın  2015 yılında sergiledikleri bir sokak performansı nedeniyle tutuklanmasının büyük bir hukuk ayıbı olduğu ifade edilen açıklamada, "Daha önce çokça belirttiğimiz üzere bu baskıların, yasaklamaların, gözaltı ve tutuklamaların artmasından endişe etmekteyiz. Toplumların ilerleyebilmesi için sanata, sanatın ilerleyebilmesi için sınırsız düşünce ve ifade özgürlüğüne ihtiyaç vardır" diye belirtildi.
 
'BURADAYIZ'
 
Oyuncular Sendikası, "Nazlı Masatçının derhal serbest bırakılmasını, oyuncular ve oyunlar üzerindeki baskıların derhal kaldırılmasını talep ediyor ve hertür baskının takipçisi olacağımızı yineliyor, buradayız diyoruz" dedi.