20 Eylül 2024 Cuma

Osman Nuri Ocaklı Kobanê ve Hesekê'de anıldı

Ölümsüzlüğünün birinci yılında MLKP komutanlarından Osman Nuri Ocaklı (Yılmaz Behrareş) için Kobanê ve Hesekê'de anma etkinlikleri düzenlendi. Ocaklı'nın mücadele hayatından kesitler aktarılan etkinliklerde, onun iradesini kuşanarak mücadelesinin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı. Faşist Türk devletine seslenilen anmalarda, "Hesap günü gelecek, yüz yüze hesaplaşacağız" denildi.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) komutanlarından Osman Nuri Ocaklı (Yılmaz Behrareş) ölümsüzlüğünün 1. yılında,  Kobanê ve Hesekê'de anıldı. Üç yıl önce ölümsüzleşen Elende el Muhamed'in (Zîlan Destan) de anıldığı etkinliklerde, devrim şehitlerinin izinden mücadelenin süreceği sözü yinelendi.

KOBANÊ
Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), 12 Haziran 2023'de faşist sömürgeci Türk devletinin SİHA saldırısında ölümsüzleşen MLKP komutanlarından Osman Nuri Ocaklı'nın (Yılmaz Behrareş) birinci, genç komünist kadın Zîlan Destan'ın üçüncü ölümsüzlük yıldönümü dolayısıyla Kobanê'de anma etkinliği düzenledi.

Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen anmaya CKŞ, JKŞ, PYD, Şehit ileleri Meclisi, Aydınlar Birliği, Kobanê Askeri Meclisi ve birçok devrimci örgüt temsilcisinin yanı sıra Kobanê'nin dört bir yanından yüzlerce kişi katıldı. CKŞ'llier salon girişinde bayrak geçidi oluşturdu.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan anmada Ocaklı'nın mücadele hayatından kesitler aktarılan sinevizyon gösterildi. Ardından şehitler anısına mum yakıldı ve konuşmalara geçildi.

'BİZDEN BİRİ ŞEHİT DÜŞTÜĞÜNDE ONLARCASI SİLAHINI KALDIRIYOR'
Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Xelîl Ehmed, Türk devletinin saldırılarına karşı; Şehit Ailelerinin, devrim gazilerinin, gerillaların ve QSD savaşçılarının kendilerini kalkan ettiğini kaydetti. Şehitlere borçlu olduklarını belirten Ehmed, "Şehit Yılmaz Kobanê'de ajanların eliyle şehit düştü. Yurtsever halkımız, onurlu dostlarımız; bizden her biri şehit düştüğünde onlarcası silahını kaldırıyor. Şehitler, insan gaflete düştüğünde onu ölüm uykusundan uyandıranlardır" dedi.

Rojava devriminin sadece Kürt halkının değil bütün insanlığın devrimi olduğunu vurgulayan Ehmed, şehitlerin Kürdistan'ın dört parçasını birleştirdiğini kaydetti. Devrim şehitlerinin Kobanê ismini yücelttiğini, Kürdistan ve insanlık davasını bütün dünyaya tanıttığını kaydeden Ehmed, "insanım" diyen herkesin feda ruhuyla savaştığını söyledi. Ehmed, konuşmasını "Şehid namirin" sloganıyla tamamladı. 

KOBANÊ: BEN HALKIMA BORÇLUYUM DERDİ
Kobanê Askeri Meclisi adına söz alan Baran Kobanê de Osman Nuri Ocaklı'yla Kobanê ve Rojava'da savunma savaşında beraber çalışma fırsatına sahip olduklarını kaydetti ve Ocaklı'nın hep daha fazlasını yapmak istediğini dile getirdi. "O kendi bakımından ne kadar yaparsa yapsın hep, 'Ben halkıma borçluyum' derdi" aktarımında bulunan Kobanê, Ocaklı'nın DAİŞ çetelerine karşı mücadele yürütüldüğü dönemde de cephelerde yer aldığını hatırlattı. Kobanê, "Dünyanın karşısında duramadığı çetelerin sonlarını Yılmaz Behrareş gibi yoldaşlar sayesinde getirdik" ifadelerini kullandı.

Devrim şehitlerine verdikleri sözü her gün yinelediklerinin altını çizen Kobanê, hiçbir zaman geri adım atmayacaklarını da ekledi. 

XANIM ÎBRAHIM: O EZİLEN HALKLAR İÇİN ŞEHİT DÜŞTÜ
Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) adına konuşan Xanim Îbrahîm, Ocaklı'nın Kobanê'yi çok sevdiğini belirtti. Xanim Îbrahîm, "O buralı değildi, binlerce kilometre uzaktaki topraklardan geldi. Aslen Laz'dı. O ezilen halklar için Kürdistan topraklarında şehit düştü. Canını bizler için feda etti" dedi.

Türk devletinin tarihsel düşman olduğunu ifade eden Xanim Îbrahîm, "Düşmanın tek istediği dünya üzerinde tek bir Kürt bile bırakmamak, bizi yok etmek" dedi. İşgalci Türk devletinin MİT aracılığıyla Rojava'da ajanlaştırma faaliyeti yürüttüğüne dikkat çeken Îbrahîm, "Yoldaşlar bu topraklara emek veriyorlar. Silah kuşanıp savaşıyor, bu devrimi ve insanlığı koruyorlar. Bugün onları satanlar aslında özlerini, arkadaşlarından önce kendilerini sattılar!"

Ölümsüzlerin kızıl bayrağını yükselteceklerini vurgulayan Xanim Îbrahîm, sözlerini "Bijî Şoreşa Rojava", 'Bijî Sosyalîzm" ve "Bijî Kurdistana Azad" sloganlarıyla sonlandırdı.

'DEVRİMCİLER ÖLÜR DEVRİMLER SÜRER'
Ocaklı'nın mücadele yoldaşları adına konuşan Erdal Cebo, şunları kaydetti: "Düşman Yılmaz yoldaşı şehit düşürerek bizi Yılmaz yoldaştan kopartmak istedi. Umudumuzun yok olmasını istedi, halkımızdan, devrimimizden, geleceğimizden kopmamızı istedi. Ama amacına ulaşamadı." "Devrimciler ölür ama devrimler sürer' sözünü anımsatan Cebo, " Doğru, bir devrimci öldü, Yılmaz yoldaş öldü. Ama o mücadelemizde yaşıyor, yolumuzda, bayrağımızda, sloganlarımızda yaşıyor" dedi.

'HESAP GÜNÜ YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEĞİZ'
İşgalci Türk devletine seslenen Cebo: "Şehitlerimize sahip çıkacağız. Yoldaşlarımızı şehit düşürerek bizi bu ülkeden kopartamazlar. Fakat bir hesap günü var, o hesap günü gelecek, o zaman yüz yüze görüşeceğiz."

'DEVRİMCİLİK SINIRSIZLIKTIR'
Ocaklı'nın devrimci pratiğiyle işgalci Türk devletinin hedefi olduğunu söyleyen Cebo, "Devrimcilik sınırsızlıktır dedik. Yılmaz yoldaş için faşizme, işgale, sömürgeciliğe, erkek egemenliğine karşı mücadele insanlık mücadelesi olarak görüyordu. Faşist Türk devleti, faşist şef Erdoğan, onun işbirlikçileri, çeteleri insan değiller. O içimizdeki ihanetçiler insan değildir. Sovyetler'de bir suikastçiye 'kaç insan, kaç asker öldürdün' diye sorarlar. O da 'ben insan öldürmedim, faşist öldürdüm' der. İşte bunlar da faşist, onların adı faşist. Onlara öyle yaklaşmalıyız" dedi.

Ocaklı'nın mücadeleciliğine ve öncülüğüne dikkat çeken Cebo, "İnancıyla duruş sahibiydi. Mücadelesinde bir askerdi, komutandı, irade sahibiydi. En zorlu durumlarda dahi Yılmaz yoldaş bir devrimcinin elinden tutardı. Yılmaz yoldaş bize bunu öğretti. Bu yüzden düşmanın hedefi oldu. Devrimcilik mücadelemizde yolumuzu aydınlatıyordu" dedi.

Ocaklı'nın iradesinin halk, devrim ve sosyalizm inancından geldiğini vurgulayan Cebo, herkesin bu iradeye ulaşabileceğini söyledi ve devam etti: "Kobanê'de Arin'den Ebû Leyla'ya, Leyla Agirî'den Koçer yoldaşa, Sarya'dan Paramaz'a, Zîlan'dan Yılmaz Behrareş'e kadar çok bedel verdik. Bu şehitlere sahip çıkmamız gerekiyor. Ve binlerce şehidimiz var."

Erdal Cebo, son olarak devrime sahip çıkma çağrısını yineledi.

Konuşmaların ardından Çanda Huner bünyesinde çalışmalarını sürdüren Koma Gîvara, CKŞ bünyesinde çalışmalarını sürdüren Koma Stêrka Sor sahne aldı. Salona, "Yılmaz Behrareş'in öğrencileriyiz" sloganlarıyla giren Yılmaz Behrareş'in Öğrencileri müzik grubu da sahne aldı. Anma, "şehîd namirin" sloganıyla sona erdi.

HESEKÊ
TKŞ, Ocaklı ve Elende el Muhamed'i Hesekê'de andı. TKŞ binasında yapılan anma saygı duruşu ile başladı. Sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmada ilk olarak JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo, MLKP Kürdistan'ın Ocaklı ile ilgili yaptığı açıklamayı okudu.

'SOSYALİZM MÜCADELESİ YÜRÜTENLER HEDEFTE'
TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo, Ocaklı'nın, ezilenlerin, işçilerin, emekçilerin sosyalizme ulaşması için mücadele ettiğini söyledi. Sîdwo, "Yılmaz yoldaş enternasyonalist bir devrimci olarak Rojava' da yer aldı. Türkiye kentlerinden Rojava'ya geçti. Buraya geldi ve bu toprakların insanlarını ezilmekten kurtarmak için mücadele etti, savaştı ve direndi" dedi.

'FAŞİZME, EMPERYALİZME KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Emperyalizmin bölgedeki varlığının kendi çıkarları gereği olduğunu söyleyen Sîdwo şöyle konuştu: "Hepimiz iyi bilmeliyiz ki burjuvazi sosyalizm mücadelesi veren herkesi hedef alıyor. Amerika ve Rusya gibi emperyalist devletler buradalar ve bizi koruyorlar dememeliyiz. Onların buradaki varlığı topraklarımızı ya da bizi korumak için değil kendi çıkarları için. Emperyalist devletler de çıkarları için bizleri hedef alıyor. Emperyalist devletler Türk devleti ile iş birliği yapıyor. Bizi korumuyorlar, düşmanlık ediyorlar."

Rojava kuzey ve doğu Suriye Kentlerinin işgalinin emperyalistlerin onayıyla olduğunu hatırlatan Sîdwo, "Türk devletinin Serê Kanîyê ve Girê Spî'yi işgal etmesinde emperyalist devletlerin onayı vardı. Onlar yeşil ışık yaktı bu işgale. Yılmaz yoldaş gibi sosyalizm mücadelesi veren insanlar emperyalistler tarafından hedef alınıyor. Bu yüzden buradaki herkesin önünde tekrar söz veriyoruz. Şehitlerimizin yolunun takipçisi olacağız. Onların amacını yerine getireceğiz. Devrimimizi savunacağız" dedi.

Devrim toprakları için binlerce insanın kendini feda ettiğini ancak emperyalistler tarafından "terörist" ilan edildiklerine dikkat çeken Sîdwo, "Fakat ne olursa olsun bu mücadele amacına ulaşacaktır. Bizler de TKŞ olarak, şehitlerimizin takipçisi olacağız. Onların hayallerini gerçekleştireceğiz" dedi. Sîdwo sözlerini "Bijî Sosyalîzm", "Şehîd Namirin" sloganlarıyla bitirdi.

'ÖZGÜR VE SOSYALİST KÜRDİSTAN İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'
TKŞ Hesekê Meclisi adına konuşan Ehmed Xidir, Ocaklı'nın, işçiler, emekçiler, köylüler için çok emek verdiğini belirtti. Xidir, "Dört parça Kürdistan'ı özgürleştirmek istedi. Bizler de burada tüm özgürlük şehitlerinin önünde sözümüzü tekrarlıyoruz. Onların takipçisiyiz. Silahlarını yerde bırakmayacağız. Şehitler yolumuzun öncüleridir. Asla boyun eğmeyeceğiz. Özgür ve sosyalist Kürdistan için mücadele edeceğiz" dedi.

'ŞEHİTLERİN KANIYLA SULANMIŞ TOPRAKLARDA YÜRÜTÜLEN MÜCADELE BÜYÜK OLUR'
Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) adına konuşan Givera Serhed, "Rojava siperlerinde büyük emekler verdi. Halkın öncüsü oldu, şehitlerin yolunu takip etti" diye konuştu. Şehitlerin takipçisi olacaklarını söyleyen Serhed, şunları söyledi: "İnsan şehitlerin kanıyla sulanmış topraklarda yaşarsa mücadelesi de büyük olur. Çünkü eğer devrime emek vermezsek, kan dökmezsek karşılığını da alamayız. Şehitlerimiz için asla üzülmeyeceğiz. Mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Direnmeye devam edeceğiz. Şehitlerimizin bize öğrettiği gibi düşmana asla boyun eğmeyeceğiz. Kenara çekilip bekleyemeyiz. Şehitlerimiz bize doğru yolu gösterdi ve yolumuzu aydınlattı."

Üç yıl önce ölümsüzleşen Zîlan Destan'ı anan Serhed, "Şehit Zilan Devrimci Komünist Gençler'in öncüsüydü" dedi. Serhed, "Rojava topraklarında doğmuş ve büyümüş bir genç olarak kapitalist devletlerin tüm dünyada gençlerin kafasına yerleştirdiği o zihniyeti değiştirmeye çalıştı. Bizler de şehitlerimizin yolunu takip edeceğiz" dedi ve "Şehîd namirin" sloganı attı.