20 Eylül 2024 Cuma

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Gençlik Konferansında 'birleşik mücadele' çağrısı

Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta Ortadoğu ve Kuzey Afrika Gençlik Konferansı toplandı. Konferansta bölge halklarının yaşadığı sorunların ortak olduğu, kapitalizmin halklara yoksulluğu dayattığı, milliyetçilik ve şovenizm ile böldüğü vurgulandı. Kadınların erkek egemen sistem tarafından baskı altında yaşadıkları buna karşı mücadelenin kadınların öncülüğünde yürütülmesi gerektiği belirtildi. Bölge halklarının ortak mücadelesinin önemine dikkat çekilen konferansta Filistin halkının mücadelesinin meşru olduğu İsrailin Filistin halkına dönük saldırısı ise kınandı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, Kürdistan, Irak, Suriye, Mısır, Yemen, Türkiye, Tunus, Sudan ve farklı ülkelerden gelen yaklaşık 90 delegenin katılımıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika Gençlik Konferansı başarıyla gerçekleşti. İki gün süren konferansa YPJ, RAWA, Belucistanlı gençlik örgütü, Rojava'dan CKŞ ve Yemen'den gençlik örgütleri görüntülü mesaj gönderdi.

Yeni bir dünya mücadelesinde ölümsüzleşenler adına saygı duruşuyla başlayan konferans, YPJ, RAWA ve "Emperyalizme ve Faşizme Karşı Enternasyonal Gençlik" platformunun gönderdiği selamlama mesajlarıyla devam etti. Açılış konuşmasında konferansın, özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenlerin mücadelelerinin ve yarattıkları değerlerin ışığında gerçekleştiği belirtildi.

Ardından Ortadoğu ve Kuzey Afrika haklarının direnişlerinden kesitlerin sunulduğu sinevizyon gösterimi yapıldı.

Konferansın ilk gününde "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da savaş ve kriz" başlıklı oturumda tartışmalar yürütüldü. Bölge gerici, kapitalist devletlerinin halklara dayattığı sefalet, yoksulluk ve baskıya dikkat çekilirken, milliyetçilik ve şovenizmin halkları böldüğü kaydedildi. Aynı zamanda kadınların toplumsal mücadelelerdeki rollerine, Ortadoğu koşullarında kadınların, erkek egemen sistemin prangalarından kurtulmasının önemine ve enternasyonal kadın dayanışmasının gerekliliği vurgulandı. Ayrıca ekolojik mücadelenin öneminin daha fazla görünür hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bölgedeki politik, ekonomik krizlerin temelinde kapitalist sistemin yattığı ve mücadelenin buraya yoğunlaşması gerektiği vurgulandı.

'KADIN BEDENİNE YÖNELİK ŞİDDET SAVAŞ ARACIDIR'
İkinci oturumda kadın özgürlük mücadelesi kapsamında çeşitli tartışmalar yürütüldü. Ev içi emek ve beden sömürüsünün ve kadına yönelik erkek şiddetinin yoğunlaştığına dikkat çekilirken, devletlerin cinsel şiddeti bir baskı aracı olarak kullandığı vurgulandı. Kadın bedenine yönelik saldırıların bir savaş aracı olarak kullanıldığı kaydedildi. Gazze'deki kadınlardan Êzidî kadınlara, Sudan'daki ve Yemen'deki kadınlara kadına yönelik saldırıların sistematik olduğu söylendi. Erkek egemen sisteme karşı mücadelenin kadınların örgütlenmesiyle zafere ulaşacağı kaydedildi.

KONFERANSIN İKİNCİ GÜNÜNDE ATÖLYELER 
Konferansın ikinci günü, "Gençlik ve şovenizm, cinsiyetçilik, dincilik", "Ekolojik kriz ve doğa katliamı", "Genç kadınların özgürlük mücadelesi", "Devletlerin gençliğe karşı politikaları ve gençlik mücadelesi" konularında örgütlenen atölyelerle başladı. Atölyelerde katılımcılar, kendi ülkelerinden deneyimlerini paylaştı; Ortadoğu ve Kuzey Afrika gençliğinin durumu ele alındı ve atılacak adımlara dair çeşitli tartışmalar yürütüldü.

ROJAVALI KOMÜNİST GENÇLERDEN BEYRUT'A SELAMLAMA MESAJI
Son oturumda, "Çözüm yolları ve güncel sorunlara alternatifler" başlığında tartışmalar yürütüldü. Bölgedeki gençlik örgütleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ihtiyacının altı çizildi. Tartışmanın ardından Belucistanlı gençlik örgütü "Beluçlara karşı soykırımı durdur", Rojava'dan CKŞ ve Yemen'den gençlik örgütlerinin gönderdiği selamlama videoları gösterildi.

CKŞ KONFERANSA MESAJ GÖNDERDİ
Rojava'dan Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) gönderdikleri mesajda Rojava'dan Konferans bileşenlerini selamladı. Koşulların ve seyahat imkanlarının zorluğu nedeniyle konferansta yer alamadıklarını belirten CKŞ mesajında şu ifadelere yer verdi: "Bu video mesaj ile, yanınızda olduğumuzu ve konferansın tüm kararlarında sizi desteklediğimizi belirtmek istiyoruz. Devrimci Komünist Gençler olarak, devrim topraklarından Beyrut'a, konferans salonunda bulunan genç yoldaşlarımızı selamlıyoruz. Konferansta alınacak kararlarla dayanışma içinde olacağız. Değerli arkadaşlar, Rojava devrimimiz gençlerin katılımıyla başladı, inşa edildi ve zafere ulaştı. Devrim ateşi 'Jin, jiyan, azadî' sloganıyla büyüyor ve kadın devrimi kazanıyor. 'Yaşasın Rojava devrimimiz', 'Yaşasın kadın devrimi', 'Yaşasın sosyalizm'."

GENÇLİK DEĞİŞİMİN VE MÜCADELENİN ESAS GÜCÜDÜR
İkinci günün sonunda yaklaşık 90 delegenin katılımıyla sonuç bildirgesi okundu. Bildirgede; sömürgeciliğe, cinsiyetçiliğe, ekolojik yıkıma, siyasal islamcılığa ve her türden gerici ideolojiye karşı, demokratik bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika için gençliğin birleşik mücadelesinin önemi vurgulandı. Yeni bir dünya mücadelesinde ölümsüzleşenler ve PKK lideri Abdullah Öcalan başta olmak üzere bütün politik tutsaklar selamlandı.

Sonuç bildirgesinde; mevcut krizler karşısında çözümün demokratik bir Ortadoğu'nun oluşturulmasıyla sağlanabileceğine, kapitalizme karşı çok yönlü bir mücadele yürütülmesi gerektiğine, gençliğin değişimin ve mücadelenin esas gücü olduğuna dikkat çekildi.

Sonuç bildirgesinde ayrıca, Ortadoğu ve Kuzey Afrika halklarının farklı kültürel tarihsel şekillenmeleri olduğuna bununla birlikte yaşadıkları sorunların ortak olduğuna ve bu nedenle gençliğin birleşik mücadele yürütmesi gerektiği belirtildi. Kadınların erkekler tarafından köleleştirilmesinin ve erkekler tarafından baskı altına alınmalarının temel bir sorun olduğu buna karşı mücadelenin de kadınların öncülüğünde yaratılacağı kaydedildi. Konferans sonuç bildirgesinde, kapitalizme, liberalizme, ataerkilliğe, ekoloji kıyımına karşı mücadele yürütülmesi gerektiği vurgulandı.

Türk devletinin bölgedeki işgalci pozisyonuna dair de belirlemelerde bulunulan sonuç bildirgesinde; Libya'dan Kafkasya'ya, Yemen'den Kürdistan'a kadar bölgede işgalci pozisyonda olduğu ve halkların ortak düşmanı olduğu vurgulandı. Bildirgede, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kürt halkının ortak mücadelesinin destekleneceği kaydedildi. Konferansta, İsrail'in Filistin halkına dönük yürüttüğü soykırımcı savaşa da dikkat çekildi. Filistin halkının katledilmesini kınandı, Filistin halkının özgürlük mücadelesinin meşru olduğu belirtildi. İsrail ve Filistin halklarını karşı karşıya getiren projelerin karşısında olunacağı ifade edildi. Konferans, Medya Savunma Alanlarında faşist Türk devletinin hava saldırısında ölümsüzleşen PKK Gençlik Komitesi üyesi Bişeng Brûsk'e adandı.