3 Ekim 2024 Perşembe

Önlü Van ve Patnos hapishanelerindeki ihlalleri Meclise taşıdı

HDP Milletvekili Önlü, Van ve Patnos'taki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı ve Adalet Bakanlığı'nın konuya ilişkin bir açıklama yapmasını istedi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Van ve Patnos hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin soru önergesi verdi.

Tutsaklar ve ailelerinin Van Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Tuhayder'e yaptıkları başvurular sonucu hazırlanan raporlara işaret eden Önlü, Van'da F ve T Tipi, Açık ve Yüksek Güvenlikli hapishanelerle Patnos L Tipi Hapishanesinde yaşananları gündeme getirdi.

Önlü, hapishanelerde pandemi koşulları bahane edilerek sosyal ve kültürel aktivitelerin yaptırılmadığını, tutsakların sağlık hizmetinden yararlanma haklarının engellendiğini, Kürtçe başta olmak üzere yayın ve kitap yasağı getirildiğini, muhalif gazetelerin tutsaklara verilmediğini kaydetti.

İnfaz yakmalara da işaret eden Önlü, tutsaklara yönelik "pişmanlık" dayatmasına dikkat çekti.

TUTSAKLARA PİŞMANLIK DAYATMASI
Hapishane yönetimlerinin tutsaklara, "pişman mısın", "çıkınca ne yapacaksın", "x örgütünü terör örgütü olarak görüyor musun" şeklinde sorular yönelttiğini belirten Önlü, tutsakların hapishane idaresi tarafından yapılan etkinliklere katılmamasını da iyi halli olmamak olarak değerlendiğini kaydetti. Yeni yapılan düzenlemeyle hapishanelerde oluşturulan kurulların görüşlerine dayanılarak, tutsakların tahliyelerinin engellendiğini belirten Önlü, tutsakların hücrelerinin keyfi olarak değiştirildiğine dikkat çekti.

HAPİSHANE BİNALARI DEPREMDE HASAR GÖRDÜ
Van depreminde hapishanelerin birçoğunda çatlaklar oluştuğunu, tutsakların güvenli olmayan binalarda tutulduğunu kaydeden Önlü, tutsakların berber, terzi ve fotoğrafçı hizmetlerinden faydalanamadıkları, mektupların geç verildiği, sık sık sürgün sevkler yapıldığını belirtti.

Önlü, Adalet Bakanlığı'nın yaşanan hak ihlallerine ilişkin derhal bir açıklama yapmasını ve ihlallerin sona ermesini istedi.