22 Eylül 2024 Pazar

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği: İstanbul Sözleşmesi'ne dokunmayın

Bir gecede çıkarılan karar ile kadınların kaderine terk edildiğini kaydeden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Anayasa'nın 99. maddesine göre uluslararası sözleşmelerin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemeyeceğini belirtti. Bu nedenle sözleşmenin hala yürürlükte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'ne dokunmayın, aklınızdan bile geçirmeyin" denildi. 

Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini usule uygun olmadığına ve bu nedenle hala yürürlükte olduğuna dikkat çekti. 

Bir gecede çıkan kararnameyle İstanbul Sözleşmesi feshedildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Maalesef kadınların hayatta tutma çabamızı bile hazmedemeyen bir zihniyet ile mücadele ediyoruz. Kadınların yaşam hakkı her tartışmaya açıldığında kadına yönelik şiddet katmerleniyor" denildi. 

Aile içi şiddetin tüm mağdurlarını koruyan, devlete pozitif yükümlülükler yükleyen bir yasal düzenlemenin tartışma konusu bile edilmemesi gerektiği kaydedile açıklamada, sözleşmenin feshi ile birlikte kadınların bir gecede devlet korumasından çıkarak kaderlerine terk edildiğinin altı çizildi. 

Anayasa'nın 99. maddesine göre uluslararası sözleşmelerin kanun hükmünde olup kaldırılmasının Meclis yetkisinde olduğu kaydedilen açıklamada, Cumhurbaşkanı kararıyla taraf olmaktan çıkarılamayacağı belirtildi. 

Açıklamada, "Bu yüzden de İstanbul Sözleşmesi halen yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu ile birlikte uygulanmak zorundadır. Sözleşmemiz halen kadınlarımız korumaktadır. İstanbul Sözleşmesi'ne dokunmayın, aklınızdan bile geçirmeyin" denildi.