21 Eylül 2024 Cumartesi

Oluç: Varlık Fonu'nda neyi gizliyorsunuz

Gündeme dair basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, salı görüşülecek bütçeyi, güvenlikçi, israf ve faiz bütçesi olarak değerlendirdi. Varlık Fonu'na dair konuşan Oluç, denetim raporunun gizli görüşülmesindeki amacı sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, güncel gelişmelere ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Salı günü Meclis Genel Kurul’unda görüşülecek bütçeye dair konuşan Oluç, bütçeyi güvenlikçi, israf ve faiz bütçesi olarak değerlendirdi.
 
BÜTÇE: SAVAŞ, İSRAF VE FAİZ
 
Oluç, güvenlikçi bütçe demelerinin nedeni olarak Jandarma, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı bütçelerinin 40 katrilyondan 120 katrilyona çıkarıldığını ve sağlık, eğitim gibi alanlara yapılan harcamalarda artış yokken S-400’ler ve F-35’lere, SİHA'lara, savaşa ve silahlanmaya yatırım yapıldığını belirterek "Tarım destekleri veya işçi ve memur maaşlarındaki artışlar neredeyse göz ardı edilmiştir" dedi.
 
"İsraf bütçesidir. İsrafın en tipik göstergesi Saray harcamalarıdır. Saray harcamaları iki katından fazla arttırılmıştır, ki örtülü ödenek bunlara dahil değildir. Yüzde 230 oranında artış yapılmıştır. Tam teşekküllü hastanesi olan uçan saray, yazlık saray...Bugünkü kurlarla karşılaştırma yaptığımızda, asgari ücret ile Erdoğan’ın aldığı ücreti karşılaştırdığımızda, dolar bazında aylık olarak 30 katıdır" diyen Oluç, yıl içinde inşaat işçilerinin maliyetinin yüzde 17, TÜFE ise yüzde 24.5 arttığını belirterek kesin bir yoksullaşma olduğunu vurguladı.
 
TASARRUF DİYORSAN SARAYI KAPAT
 
Erdoğan'a seslenen Oluç, "Saray’a sesleniyoruz: Fedakarlıktan söz ediyorsanız, tasarruf edilmesinden söz ediyorsanız, önce kendinizden başlayın. Kapatın Saray’ı, Çankaya’ya taşının" dedi.
 
Merkez Bankası’nın Para Politikaları Kurulu toplantısında 'Enflasyon eşliğinde küçülme var' denildiğini aktaran Oluç, "Yeni Ekonomi Programı'ndaki büyüme hedefi tutmadı. Veriler gösteriyor ki, yıllık büyüme en fazla yüzde 2 civarında olacak, öngörüldüğü gibi yüzde 3.8 değil. Tüketici Güven Endeksi Eylül'e göre 2 puan, geçen yıla göre 10 puan azaldı. Reel sektör Güven Endeksi düşmeye devam ediyor" diye konuştu.
 
VARLIK FONUNDA NEYİ GİZLİYORSUNUZ
 
Varlık Fonu Denetim raporunun gizli damgası ile geldiğini açıklayan Oluç, "İşçilerin, emekçilerin, halkın alınteri ile oluşturulan ve Varlık Fonu'na alınan şirketler var. Bu verileri kimden gizliyorsunuz? Halktan. Neden? Varlık Fonu tartışmalarının gizli oturumla yapılması, komisyon başkanı tarafından önerildi. Neden gizli oturum? Neyi gizliyorsunuz, neden haber yapılmasını istemiyorsunuz?" diye ifade etti.
 
HDP’ye yönelik yerel seçim saldırılarının devam ettiğini ve bu sabah Kars’ta eski HDP vekilleri dahil üyelerinin gözaltına alındığını söyleyen Oluç, "Kayyum atadınız, tutmadı. 259 muhtarı görevden aldınız, tutmadı. Gözaltı ve tutuklamalara devam ediyorsunuz, o da tutmuyor. HDP’nin yerel seçim çalışmaları kararlı bir şekilde devam ediyor" dedi.
 
KAYYUM 'TÜRKÇÜLÜĞÜN' SOMUT HALİDİR
 
Kayyumların yolsuzluk yaptıkları nedeniyle görevden alındığını, Kürt tarihi ve kültürü ile ilgili çalışmalar yapan kişilerin isimlerinin parklardan, tabelalardan  kaldırıldığını, Kürtçe eğitim veren kurumların kapatıldığını ve kadın kazanımlarına saldırıldığını hatırlatan Oluç, "'Biz Türkçü değiliz' demeyin. Türkçülük yapıyorsunuz, yaptınız. Kayyumlar en açık örnekleridir" dedi.
 
Özalp Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından HDP’ye oy veren ailelere kömür yardımı yapılmadığını belirten Oluç, "Kürt halkını açlıkla terbiye edemediniz, şimdi soğukla terbiye etmeye çalışıyorsunuz. Sosyal yardımlar o halkın verdiği vergilerle ödeniyor. Siz kimin parasını kime vermiyorsunuz? Bu kadar ayrımcılık, siyasi nefret olabilir mi?" diye konuştu.
 
EYT'DE MHP YİNE AKP'Yİ KURTARDI
 
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili MHP'nin bir kez daha AKP’yi kurtardığını kaydeden Oluç, "Siz onları malzeme ederek AKP ile yerel yönetimler pazarlığı yürütüyorsunuz. Bu tepkilerin sonuçları görülecektir. Savaş koalisyonu kuranlar, Türkiye’yi savaşa sürükleyenler, siyaseti kutuplaşma, gerginlik, çatışma üzerine kuranlar, barışı ve demokratik siyaseti savunan HDP’ye dil uzatamazlar" dedi.
 
Gazetecilerin yerel seçimlerde İstanbul için Celal Doğan'ın isminin konulmaya başlanması ve bu konuda CHP ile ittifak girişimlerinin olup olmadığına dair soruya Oluç, şu cevabı verdi: 
"Bizim CHP ile herhangi bir resmi görüşmemiz yoktur. STK’lar, sendikalar, yöre derneklerinin, yurttaş girişimlerinin, meslek birliklerinin, siyasi partilerin, iktidara muhalif olanların, itiraz edenlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini, bütün kurum ve kuruluşların sandıkta ittifak yapması gerektiğini söylüyoruz.
 
SURİYE'DE SAVAŞIN BİTMESİ ÖNEMLİ
 
Yarın İstanbul’da yapılacak Rusya, Almanya, Fransa ve Türkiye’nin dahil olacağı zirveye dair görüşleri sorulan Oluç, "Suriye’de yeni bir demokratik rejim inşasına ve savaşın bitmesine ihtiyaç vardır. Bütün tarafların masa etrafında oturarak sorunların kansız ve savaşsız bir şekilde çözülmesi ve yeni bir anayasa ile bu görüşmelerin taçlandırılmasını öneriyoruz. Türkiye dahil, uluslararası güçlerin ilkeli adımlar atmadıklarını görüyoruz. Savaşı durdurmaya yönelik her adım iyidir, bu konuda samimi olmak gerekir" dedi.