20 Eylül 2024 Cuma

ÖHD, İmralı tecridine ilişkin İstanbul Barosu'na başvuru yaptı

İmralı tecridine ilişkin İstanbul Barosu'na başvuruda bulunan ÖHD İstanbul Şubesi, İmralı tecridinin Kürt sorununda çözümsüzlük anlamına geldiğine işaret ederek, tecride karşı tüm baroları göreve çağırdı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, İmralı'da tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş üzerindeki tecride ilişkin İstanbul Barosu'na başvuruda bulundu. Başvuru sonrası Beyoğlu'nda bulunan İstanbul Barosu'nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

ÖHD İstanbul Eşbaşkanı Eda Önal, Öcalan, Konar, Aktaş ve Yıldırım'dan üç yılı aşkın süredir tüm çaba ve girişimlere rağmen hiçbir şekilde haber alınamadığını belirtti. "Ulusal ve uluslararası mevzuat gereği, mahpusun avukatı ile görüşme hakkının bu denli engellenmesinin hukuki bir izahı olmayıp, bu istisna halinin yasal olmadığı herkesçe bilinmektedir" diyen Önal, İmralı'daki tecridin dünyada eşi benzeri olmadığını söyledi.

'İMRALI TECRİDİ KÜRT SORUNUNDA ÇÖZÜMSÜZLÜK ANLAMINA GELİYOR'
İmralı tecridinin Kürt sorununda çözümsüzlük anlamına geldiğine işaret eden Önal, bu tecride karşı geçmişte yürüttükleri kampanyaları hatırlattılar. Bütün çabalarına rağmen hiçbir olumlu adım atılmadığını, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Adalet Bakanlığına yaptıkları başvuruların cevapsız bırakıldığını ifade eden Önal, şöyle devam etti: "Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü için hazır olduğunu her fırsatta ortaya koyan Sn. Öcalan ve İmralı'da tutulan üç tutsağa uygulanan mutlak tecride ve avukat yasağına karşı bundan sonra da meşru hukuk mücadelemizi kararlılıkla sürdürmek adına; İmralı Ada Hapishanesinde bulunan Sayın Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş' a uygulanan ağır tecrit koşullarının sona erdirilmesi, avukat görüş yasağının kaldırılması, müvekkillerin iç hukuk ve uluslararası mevzuattan kaynaklanan haklarının temini ile avukatlık görevinin yerine getirilmesi amacıyla bu kez bağlı bulunduğumuz İstanbul Barosu'na görevini hatırlatıyoruz."

'TBB VE TÜM BAROLARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ'
Önal, "Uzun yıllardır hapishanede tutulan ve avukatlarıyla görüştürülmeyen Sayın Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'ın, avukatları tarafından süreç içerisinde yapılan tüm hukuki girişimlerin sonuçsuz kaldığı, yerel ve uluslararası insan hakları kurumları, hukuk örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının konuya ilişkin girişimlerinden sonuç alınamadığı ve son olarak 1330 avukat tarafından Adalet Bakanlığı'na yapılan başvuruya da herhangi bir yanıt verilmediği göz önünde bulundurulduğunda, avukatlık görevinin ifasını ve müvekkillerin adil yargılanma haklarını temini amacıyla, Türkiye Barolar Birliği ve tüm baroları tekrar göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.