21 Eylül 2024 Cumartesi

ÖGİ: Gazetecilerle dayanışmaya çağırıyoruz

Cumhuriyet gazetesinde yönetimin değişmesiyle gazeteci ve yazarların işten atılmasına tepki gösteren Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, "Tüm meslektaşlarımızı ve basın kuruluşlarını tutuklu gazetecilerle dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Cumhuriyet gazetesinde yönetim kurulunun siyasal iktidar ve yargı marifetiyle değişmesinin ardından genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, sorumlu müdür DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ve yazı işleri müdürü DİSK Basın-İş üyesi Bülent Özdoğan olmak üzere görevden alma adı altında onlarca gazeteci ve yazarın işten çıkarılmasına tepki gösterdi.
 
Açıklamada, "Siyasal iktidarın basın üzerindeki baskıları sonucu işsiz bırakılmış ve yazabilecekleri bir mecra bulamayan binlerce gazeteci kervanına Cumhuriyet emekçilerinin de katılmasını üzüntüyle karşıladık. Öyle anlaşılıyor ki, görevi devralanlar, öncesinde hazırladığı listedeki isimleri işsiz bırakarak işe başladı. 'Gazetenin yayın çizgisi değiştirildi' denilerek gazeteci ve yöneticileri yargılanan ve bu yargılamaya sebebiyet verenler aynı gün, gazetenin yayın çizgisine müdahale ettiğini görüyoruz" denildi.
 
Gazetenin işsiz bırakılan emekçileri ve yazarlarıyla dayanışma içinde olduklarını belirten ÖGİ, "meslektaşlarımızın bağımsızlığını garanti altına alan çalışma koşullarının yeniden sağlanmasını diliyoruz" diye kaydetti.
 
Bugün yargılanan ve ilk duruşmada tahliye edilmeyen Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörleri Pınar Gayıp ve Semiha Şahin'in derhal serbest bırakılmasını isteyen ÖGİ, "Yine Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanlarına yapılan operasyon kapsamında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul'un da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklanırken 14 kişi hakkında dava açıldı. Özgürlükçü Demokrasi çalışanları 12 Eylül'de İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacaklar. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Seda Taşkın, 12 Eylül 2018'de 3'üncü kez Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak" diye hatırlattı.
 
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, "Tüm meslektaşlarımızı ve basın kuruluşlarını tutuklu gazetecilerle dayanışmaya çağırıyoruz" diye çağrı yaptı.