21 Eylül 2024 Cumartesi

OECD: İkinci çeyrekte büyüme oranı en çok düşen ülke Türkiye

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), G-20 ülkeleri arasında ikinci çeyrekte büyüme oranı en fazla düşen ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini duyurdu.
OECD'nin bugün açıklanan raporunda, G-20 içinde gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) ikinci çeyrekte birinci çeyreğe oranla en fazla düşüş yaşadığı ülkeler arasında Türkiye'yi Güney Kore izledi.
 
OECD ayrıca bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'de ekonomik büyüme hızının, bir önceki çeyreğe oranla önemli ölçüde düştüğü uyarısında bulunuldu. OECD'ye göre, Türkiye'nin ilk çeyrekte mevsimsel etkilerden arındırılmış milli geliri 2018'in ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe oranla yüzde 1,5 artarken, ikinci çeyrekte bu oran yüzde 0,9'a düştü.
 
JAPONYA VE ABD'DA ÖNEMLİ ARTIŞ
 
G-20 ülkelerinin ortalamasına bakıldığındaysa, ikinci çeyrekte, birinci çeyreğe oranla büyüme hızı yüzde 0,9'dan yüzde 1'e yükseldi.
 
G-20 içinde en yüksek büyüme artışını Japonya yaşadı. İlk çeyrekteki yüzde 0,2'lik daralmanın ardından, Japonya ilk çeyreğe oranla ikinci çeyrekte yüzde 0,8'lik artış kaydetti.
 
ABD'de ise ilk çeyrekte büyümedeki yüzde 0,5 olan artış hızı, ikinci çeyrekte yüzde 1 oldu.
 
Çin ilk çeyrekte büyümedeki artış hızını yüzde 1,4'den ikinci çeyrekte yüzde 1,8'e çıkardı.
 
Hindistan'da ise yüzde 2'den ikinci çeyrekte yüzde 1,9'a indi.
 
İKİNCİ ÇEYREKTE HİNDİSTAN YÜZDE 8 BÜYÜDÜ
 
OECD'ye göre G-2O ülkeleri içinde ikinci çeyrekte en büyük ekonomik büyüme hızını yüzde 8 ile Hindistan yakalarken, bu ülkeyi yüzde 6,7 ile Çin izledi.
 
Türkiye yüzde 5,5 büyüme oranı ile üçüncü ülke oldu. G-20 genelinde büyüme ikinci çeyrekte ortalama yüzde 3,9, OECD genelindeyse yüzde 2,5 oldu.