4 Ekim 2024 Cuma

ODTÜ'lülerden Boğaziçi'lilerle dayanışma: Haklı mücadelelerinin yanındayız

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mezunları Derneği, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan kayyum Melih Bulu'yu protesto eden öğrenciler, akademisyenler ve mezunlarıyla dayanışma mesajı yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör olarak atanan AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı kurucusu, AKP'den İstanbul milletvekili aday adayı olan Melih Bulu'nun atanmasına tepkiler sürüyor. Üniversite önünde Bulu'yu protesto etmek isteyen öğrencilere polis, biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Saldırının ardından evlere yapılan baskınlarda çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri ve mezunlarının tepkileri devam ederken, ODTÜ Mezunları Derneği'nden dayanışma mesajı geldi. Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'nin özgürlükçü, hoşgörülü, katılımcı anlayışından uzak olduğu belirtilen açıklamada, "Böyle bir kişinin Boğaziçi Üniversitesi camiasından kabul görmemesi, öğrenciler ve öğretim üyelerinin demokratik yollarla üniversite içinde tepkilerini dile getirmeleri en temel haklarıdır. Bu hakkın kullanımını üniversite girişlerine kelepçe vurarak, cübbeleri çiğneyerek engellemeye kalkmak kabul edilemez" denildi. ODTÜ Mezunları Derneği yaptığı açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi'nin akademisyenleri, öğrencileri ve mezunlarının yanında olduklarını vurguladılar. 

ODTÜ Mezunları'nın Boğaziçi'lilerle dayanışma mesajı şöyle: 

Boğaziçi Üniversitesinde hiçbir demokratik süreç işletilmeksizin tepeden inme bir rektör ataması gerçekleştirilmesiyle kurumsal değerleri, ihtiyaçları ve tüm bileşenlerinin iradesi yok sayılmıştır. 12 Eylül ürünü antidemokratik yasaların bile gerisine düşen ve keyfi dayatmalara imkân veren atama yöntemi; akademik özgürlüğü ve kurumsal özerkliği ortadan kaldırarak üniversiteleri bilimsel üretimden uzaklaştırmaktadır.

"Nitelikli bilimsel üretim için üniversiteler siyasetin aracı olarak kullanılmaktan çıkarılmalı, yönetim organlarını katılımcı süreçlerle ve seçimle oluşturmalıdır. Öğretim üyelerinin özgür hissetmediği, araştırma görevlilerinin ve çalışanların iş güvencesi kaygısı duyduğu, öğrencilerinin polis ve özel güvenlik baskısı altında olduğu bir üniversite değil; tüm bileşenlerin etkin katılımının ve demokratik süreçlerin işler olduğu üniversiteler istiyoruz.

"Tüm geçmişi özerk, demokratik, katılımcı üniversite mücadelesi ile dolu ODTÜ Mezunları olarak, bu dönemde üniversitelerine sahip çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, öğrencileri ve mezunlarının haklı mücadelesinin yanındayız."