4 Ekim 2024 Cuma

ODTÜ Boğaziçi'nin yanında

ODTÜ'lü öğrenciler, Ankara'dan kayyum rektöre karşı direnen ve gözaltı saldırısına maruz kalan Boğaziçi Üniversitesi'ne ses verdi, "ODTÜ Boğaziçi'nin yanında." ODTÜ'lüler kendisi de kayyum olarak atanan Kök'ün makamı önünden iktidara da seslendi: "üniversitelerin iktidarın arka bahçesine dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz"

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör atanmasına ve buna karşı eylem yapan Boğaziçili öğrencilere yönelik gözaltı saldırısına ilişkin açıklama yaptı. 

Fizik kantini önünde toplanan ODTÜ'lü öğrenciler, Rektörlük binasının önüne yürüdü. Eyleme Eğitim-Sen 5 No'lu Üniversiteler Şubesi ve akademisyenler de destek verdi.

Yürüyüşün ardından Rektörlük önünde açıklama yapan Bilgesu Kiper, Bulu'nun AKP ile olan ilişkisine işaret ederek, "İktidarın içinden bir isimdir, bu atama da üniversiteleri kendi politik ihtiyaçlarına göre dönüştürme gayesiyle yapılmıştır" dedi.

Üniversitelerin özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırıldığının altını çizen Kiper, "Üniversiteliler ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tektipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor. AKP, yaptığı atamalarla ve müdahalelerle üniversite bileşenlerinin; öğrencilerin emekçilerin ve akademisyenlerin okul içerisinde söz söylemesini engellemeye çalışarak bu sürecin aktörü durumundadır" diye belirtti.

'ATANMIŞ REKTÖRLERİN VE POLİS ŞİDDETİNİN KARŞISINDA YER ALIYORUZ'
Öğrenci topluluklarının kaldırılması ve etkinliklerin yasaklanmasının düzeni eleştirecek her türlü sesin bastırma çabası olduğu tespitinde bulunan Kiper, şunları söyledi: "ODTÜ'ye atanan Verşan Kök ve yönetimi, yaptıklarıyla atanmış rektörlerin iktidarın eli gibi hareket ettiklerini gösterdi. ODTÜ öğrencileri olarak, üniversitemizin tüm bileşenlerinin ortak mücadelesiyle bu baskı ve saldırıların karşısında durduk, durmaya devam ediyoruz. Üniversitelere yapılan topyekûn saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmak; özgür ve demokratik üniversiteyi savunmaktır. Boğaziçi öğrencileri daha önce de kayyum rektöre teslim olmadılar. AKP'nin atadığı Melih Bulu'ya da teslim olmayacaklarını bir kez daha herkese gösterdiler. Üniversitelerinin demokratik ve özerk yapısını savunmaya çalışan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, polis şiddetiyle ve yandaş basının akla hayale sığmayacak kara propagandasına maruz kalarak sindirilmeye çalışıldı. Birçok öğrencinin evleri basıldı, 17 öğrenci gözaltına alındı. Biz ODTÜ Öğrencileri olarak üniversitemizin değerlerini sahipleniyor, dün olduğu gibi bugün de atanmış rektörlerin, tüm bileşenleriyle üniversitelerin üstündeki baskıların ve kampüslerdeki polis şiddetinin karşısında yer alıyoruz."

Kayyum olarak atanmış Rektör Kök'ün makamın önünden iktidara seslenen Kiper, ODTÜ'nün ve diğer üniversitelerin iktidarın arka bahçesine dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

'ÜNİVERSİTE DEĞERLERİNİ SAVUNANLARIN YANINDAYIZ'
Ardından söz alan Eğitim-Sen 5 No'lu Üniversiteler Şubesi üyesi Araştırma Görevlisi Mert Kükrer, siyasi iktidarın sistematik saldırıları sebebiyle üniversitelerin derin bir çürümeyle yüz yüze kaldığını söyledi. "Partili rektörler dönemi yaşanıyor" diyen kükrer, kayyum rektör Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasını "Son dönemin partili adımlarından birisi oldu" diye değerlendirdi.

20 üniversitenin rektörünün AKP yöneticisi veya milletvekili olduğunu vurgulayan Kükrer, "Üniversite gibi köklü bir eğitim geleneği olan kurumların yöneticilerinin akademik liyakate değil siyasal aidiyete göre belirlenmesi hiçbir biçimde kabul edilemez. Üniversitelerimizi ve akademik yaşantımızı pranga altına alan idari ve siyasi baskıları kurumsallaştıran bu atamalar, üniversitelerin en çok ihtiyaç duyduğu özgürlük ortamını tümüyle imkansız hale getirmektedir" diye konuştu.

İktidar baskısıyla üniversitelerin zapt edilmesini kabul etmeyeceklerini belirten Kükrer, okulların akademik özgürlüğe ihtiyacı olduğunun altını çizdi ve ekledi: "Üniversite kapılarına kelepçe vuranlara karşı, üniversite değerlerini savunanların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz."