Ocaklı ve Muhamed Dirbêsîyê ve Qamişlo'da anıldı
MLKP Komutanlarından Osman Nuri Ocaklı (Yılmaz Behrareş) ölümsüzlüğünün 1. Yıldönümünde, Elende El Muhammed 3. Ölümsüzlük yıldönümünde Qamişlo ve Dirbesiyê'de anıldı. Ocaklı'nın Rojava devriminin savunması ve inşasında enternasyonalist bir komünist olarak yer aldığına dikkat çekildi. Elende El Muhammed'in komünist bir kadın olarak işgal saldırılarına karşı devrimi savunma ve devrimin inşasında öncü duruşuyla gençliğe örnek olduğu kaydedildi.
Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) komutanlarından Osman Nuri Ocaklı (Yılmaz Behrareş) ve komünist öncü Elende el Muhamed'in (Zîlan Destan) ölümsüzlük yıldönümlerinde Qamişlo ve Dirbesiyê'de TKŞ tarafından yapılan etkinliklerle anıldı.
QAMİŞLO
Xerbî mahallesindeki parkta yapılan anmaya Şehit Aileleri Meclisi, PYD, Partiya Nujên (Suriye Demokratik Modern Parti), Partiye Yekîtî (Birlik Partisi), belediye çalışanları, enternasyonal devrimciler, CKŞ üyeleri, Süryani, Kürt, Arap halklarından kişiler katıldı.
'DÜŞMAN KARŞISINDA HALKLAR DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİ'
Anma devrim savunmasında ölümsüzleşenler için saygı duruşu ile başlatıldı. Programda ilk olarak Şehit Aileleri Meclisi adına Mihyedin Hesen konuşma yaptı. Şehitlerin önemli görevler bıraktığı ve bu göreve bağlı kalarak sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Hesen, "Şehitlerimizin hayalleri ve amaçlarını toplumda, kurumlarımızda yaşamsallaştırmalıyız. Bugün en önemlisi budur" dedi.
Devrimi yok etmek isteyenlerin halklara saldırdığını söyleyen Hesen, "Halkımızdan tek istediğimiz devrimci halk savaşıyla, dayanışmayla düşmanın karşısında durmalarıdır. Şehitlerimiz canlarını çocuklarımızın gelecekleri için veriyor. Özgürce yaşamamız, başı dik dilimizi konuşabilmemiz için şehit düştüler" dedi.
Kürt halkına dönük büyük bir saldırı ve savaş olduğuna dikkat çeken Hesen, halkın direnişinden geri adım atmadığını söyledi ve devam etti: "Kürtlerin eskisi gibi düşmanın karşısında başını eğdiği o tarih bitti. Bugün Kürtlerin gücü var, kurumları var. Bugün burada Kürt, Arap, Süryaniler ile birlikte yaşıyoruz. Şehitlerimizin emekleri sayesinde bu düzeye ulaştık. Düşman iyi bilsin biz şehit vererek bitmeyiz. Geri adım da atmayız."
Ölümsüzleşenlerin mücadelesini, onların bayraklarını yüksekte tutarak devam ettireceklerini vurgulayan Hesen, "Bu onurlu yolda canımızda gitse pişman olmayız" vurgusu yaptı.
QAMİŞLO: ŞEHİTLERİN SAYESİNDE ÖZGÜR VE ONURLU YAŞIYORUZ
Ardından TKŞ Qamişlo meclisi adına Ronî Qamişlo söz aldı. Ocaklı ve Muhamed şahsında devrim şehitlerini andı. Şehitlerin komünist partinin ve özgür toprakların temelleri olduğunu söyleyen Qamişlo, "Şehitlerin fedakarlıkları sayesinde bugün özgür ve onurluca yaşayabiliyoruz" dedi.
Osman Nuri Ocaklı'nın uzun devrimcilik yaşamından kesitler aktaran Qamişlo, "Türk devletinin hapishanelerinde kaldı. Düşmanın bütün saldırıları, işkenceleri, zorbalığı karşısında asla baş eğmedi. Özgür dağlara, Rojava devrimine yönünü çevirdi. Son nefesine kadar savaştı ve direndi" ifadelerini kullandı. Ocaklı'nın Rojava topraklarında sosyalizmin için mücadele ettiğini hatırlatan Qamişlo, "Bu yüzden de önünde söz vermemiz ve yollarını takip etmemiz gerekenler şehitlerdir" dedi.
Elende El Muhamed'i anan Qamişlo, devrimden etkilendiğini, gerici ve kapitalist kültürü gördüğünü ona karşı mücadele etmek için devrim ve sosyalizm mücadelesine katıldığını söyledi. Ronî Qamişlo, son olarak şunları söyledi: "İki yoldaş. Biri devrimci yaşı genç diğeri uzun yıllar devrim mücadelesinde yer almış iki komünist. Bu yoldaşlar bizlere örnek olmalı. Yılmaz Behrareş yaşına rağmen mücadeleyi, direnişi terk etmedi. Şehit Zîlan ise genç yaşında katılmış olmasına rağmen hızla devrimin, özgürlüğün ve onurun anlamının farkına vardı. Devrime katıldı. İşçi, emekçi ve ezilenler için emek veren, mücadele eden bütün özgürlük ve sosyalizm şehitlerini unutmamalıyız. Onların önünde tekrar sözümüzü yineliyoruz. Şehîd namirin!"
ÎSYAN: DEVRİMCİ YILMAZ BEHRAREŞ GİBİ OLMALI
CKŞ adına söz alan Ekin Îsyan, Ocaklı'nın uzun tutsaklık yıllarında asla iradesinin teslim alınamadığını hatırlattı. Ocaklı'nın Türkiye'den Rojava'ya devrimi sosyalizme dönüştürme amacıyla geldiğini, Rojava savunmasında birçok cephede yer aldığını kaydeden Ekin Îsyan, partili yaşamında birçok görev üstlendiğini belirtti. Îsyan, Ocaklının şehitlere olan bağlılığını ise şöyle aktardı: "Yılmaz yoldaş, Zîlan yoldaşın anmasından hemen sonra saldırıda şehit düştü. 'Ben buraya savaşmaya, direnmeye geldim' dedi ve şehit düştü. İnsan devrimciyim dediğinde böyle devrimci olması gerekiyor. Her devrimciyim diyen devrimci değildir. Herkes savaşçı olabilir ama herkes devrimci olamaz. Yılmaz Behrareş yoldaşın devrimciliğini biz gençlik olarak sürekli örnek alıyoruz. Çünkü biz her alanda Yılmaz yoldaşı yanımızda görürdük."
Elende El Muhamed'i anan Îsyan, Kobanêli genç bir kadın olduğunu, Türk devletinin desteklediği Faşist DAİŞ saldırısından sonra Türkiye kentlerine göç ederek çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Destan Temmuz'un Raqa'da ölümsüzleşmesinden etkilenerek tekrar topraklarına dönmeye karar verdiğini söyledi. Îsyan, "Zîlan yoldaş bir süre burada çalışma yürüttükten sonra yüzünü özgür dağlara döndü. Zîlan yoldaş Rojavalı komünist bir kadını kendinde inşa ediyordu. Tüm genç kadınlarda da bunu inşa etmeye çalıştı. Rojava devriminin komünist genç bileşenleri olarak söz veriyoruz. Şehitlerimizin emeği ile onların intikamını alacağız. Düşmanın yanına bırakmayacağız. Bazen hüzünleniyoruz fakat bu irademizin kırıldığı anlamına gelmiyor. Biz şehitlerimizden aldığımız iradeyle her zaman direneceğiz. Sosyalist devrim için savaşacağız."
Anma etkinliği, Çanda Hûnere bağlı yerel müzik grupları sahne almasıyla sona erdi.
DİRBÊSÎYÊ
TKŞ binasında yapılan anma ölümsüzleşenler için saygı duruşuyla başlatıldı. Anmanın yapıldığı salonda Osman Nuri Ocaklı ve Elende El Muhamed'in resimleri ve "Büyük enternasyonalist devrimci Yılmaz Behrareş ölümsüzdür" yazılı pankart asıldı.
Saygı duruşu ardından Ocaklı için hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı ve ardından, Hesekê TKŞ meclis üyelerinden Ehmed Xidir, MLKP MK'nın Ocaklı için yaptığı açıklamayı okudu.
SÎDWO: EMPERYALİSTLER BİZİM İÇİN BURADA DEĞİL
TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo söz aldı. Sîdwo konuşmasında Ocaklı'nın enternasyonal komünist olduğunu aktardı ve devrimci yaşamından söz etti. Enternasyonal bir devrimci olarak ezilen halkların yanında olmanın doğal bir görev olduğuna dikkat çeken Sîdwo, toprakların, halkların özgürlüğü için emek vermekten çekinmemek gerektiğini söyledi. "Çünkü biz kan vermekten kaçınırsak kimse gelip bizim için emek vermez, bu ülke için çalışmaz" diyerek Rojava devriminin her yerden kuşatıldığına dikkat çeken Sîdwo, "Belki sadece Türk devletini görüyoruz ama hayır her tarafımızda düşmanlar var. Kapitalist devletlerin, Amerika-Rusya gibi emperyalistlerin bölgemizdeki varlığını biliyoruz. Bizim için burada değiller, bu konuda kimse kendini kandırmasın" dedi.
Devrimin savunulmasının halkların omzunda olduğunu söyleyen Sîdwo, "Çünkü kapitalist devletlerin buradaki varlığı, her zaman nerede devrimci bir insan varsa onu yok etmek istiyor. Zaten Yılmaz yoldaş gibi Baran yoldaş gibi büyük devrimcilerin katledilmesi de yine böyledir. Yoksa düşman nereden bilsin bu yoldaşların nasıl hareket ettiğini, istihbaratlar yoluyla birbirlerine bağlılar. Büyük ihanetler sonucu bu yoldaşların kanı döküldü."
TKŞ'nin, Rojava'nın bir bileşeni olduğunu söyleyen Sîdwo, şehitlerin mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.
'KOMÜNİSTLER DÖRT PARÇA KÜRDİSTAN İÇİN KAN DÖKTÜ'
Anma serbest kürsüyle devam etti. Ocaklı'yı tanıyanlardan Muhammed Qasim, Ocaklı'yı Serê Kanî'ye işgalinden çok önce tanıdığını belirtti. Qasim, "Yılmaz yoldaşın yaklaşımlarında güven hissederdiniz" dedi. Qasim, Ocaklı'nın Rojava devrim topraklarında bulunma amacına dair, "Karadeniz'den Rojava Kürdistanına ileri yaşına rağmen devrim topraklarına geldi. O, fikirleriyle ve yaşamıyla gençti. Yaşının büyük olmasına rağmen kendisini genç hissederdi" aktarımında bulundu. Ocaklı'nın insan ilişkilerinde eşitlikçi olduğunu vurgulayan Qasim; "Kuzey Suriye ve Rojava Kürdistan gençleri ülkelerini terk ederken ileri yaşlarda bir devrimci büyük bir inançla Rojava'ya geliyor. Rojava devrimini savunacağım diyor. Vicdanımıza dönelim ve ağırlığını hissedelim" ifadelerini kullandı. Komünistlerin dört parça Kürdistan'ın özgürlüğü için şehitler verdiğini, mücadele ile mutlaka Ortadoğu'da işgalin yenileceğini belirten Qasim, şu çağrıyla sözlerini sonlandırdı: "Baran Serhat yoldaş gibi, Yılmaz yoldaş gibi, genç yoldaşımız Zîlan gibi… Komünist hareket, Dêrik'ten, Efrîn'e kadar kan döktü. Kızıl bayrağa ve şehitlerin kanına inanan herkes TKŞ'ye inanmalı. TKŞ, şehitlerin kanıyla kuruldu. Dört parça Kürdistan için kan döktüler Yılmaz ve Zîlan yoldaşın önünde saygıyla eğiliyoruz."
Anma "Şehid namirin" sloganıyla bitirildi.