21 Eylül 2024 Cumartesi

Nusaybin Davası 14 Aralık'a ertelendi

Nusaybin'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 53 tutsağın yargılandığı davanın 5. gününde karar çıkmazken, mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 14 Aralık tarihine erteledi.
Mardin'in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürecinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 53 kişinin yargılandığı davanın 4. duruşması 5. gününde devam etti. Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binası konferans salonunda yapılan duruşmaya farklı hapishanelerde tutulan tutsaklar getirildi. Duruşmaya aileler ve HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay katıldı.
 
5 gündür devam eden duruşmada savcı dün tutukluluğun devamı yönünde karar vermişti. Bugün sabah saatlerinde avukat savunmasıyla başlayan duruşma daha sonra verilen ara kararla sona erdi.
 
Duruşmada ilk olarak savunma yapan Avukat Mehmet Alparslan, dosyada 53 kişinin ayrı ayrı hangi olaylara katıldığının belirtilmediğini dile getirerek, "780 mağdurun bulunduğu dosyada müvekkil hangi mağdura verdiği zarardan dolayı yargılanıyor belirtilmemiş. Sanki tüm bu mağduriyetleri buradaki 53 kişi hepsi de yapmış gibi anlatılmış. Ama kimin hangi olaydan sorumlu olduğu belli değil araştırma yapılmamış. 302'den dava açılmış. Ama kim hangi polisin ölümüne dair olaya karışmış bu belirtilmemiş. İddianamede de yok. Dosya özensiz hazırlanmış bu nedenle iade edilmesi gerekirdi" dedi.
 
Bir kişiye bir günde yüzlerce teşhis yaptırıldığını ve bunun hayatın olağan akışına aykırı olduğunu kaydeden Alparslan, "Biz emniyete bir günde sağlıklı bir teşhis yapılması durumunda kaç teşhisin yapılabileceğini sorduk. Sağlıklı bir teşhis için 10 teşhis bilemediniz 12 ila 15 teşhis yapılabileceğini söylediler. Ama dosyamızda bir kişi bir günde 343 kişiyi teşhis etmiş. Böyle bir şeyin imkanı yok. Bu bile dosyanın nasıl hazırlandığını bize gösteriyor" diye konuştu.
 
Yapılan savunmanın ardından ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından duruşmayı 14 Aralık tarihine erteledi. Duruşmada daha önce savunma yapan sanıkların SEGBİS'le, diğer sanıkların ise mahkemeye getirilmesine karar verildi.
 
Mahkeme heyeti 5 gün boyunca tutsakların ve avukatların yaptığı tüm talepleri de reddetti.