24 Eylül 2024 Salı

New York'ta yaşayan Soylu protestoları anlattı: Ortak talep eşitlik, adalet ve özgürlük

George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından çıkan ve devam eden protestoları New York'da yaşayan Canan Soylu anlattı. Siyahlarla birlikte göçmenlerin, beyazların da protestolarda yer aldığını kaydeden Soylu, pandemi ile birlikte artan geçim sıkıntısının da bu süreçte etkili olabileceğini söyleyerek, ortak talebin; herkes için eşitlik, adalet ve özgürlük olduğunu belirtti. "Eğer bana adaleti sağlamazsan, huzur yok" sloganının eylemlerin ortak sözü olduğunu kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Minnesota eyaletinde bulunan Minneapolis kentinde siyahi Amerikalı George Floyd'un polis memuru Derek Chauvin tarafından yaklaşık dokuz dakika boyunca nefessiz bırakılarak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar, ülkenin dört bir yanına yayılmış durumda. Şimdilik 25 şehirde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve polis şiddetine rağmen protesto eylemleri artarak devam ediyor.

ABD'nin bir çok kentinde görülen eylemlere ilişkin son olarak Washington'da protestocuların Beyaz Saray'a yürüdüğü görüldü. Trump ve ailesinin güvenlikli odaya alındığı söylenirken, polisin sert müdahalelerde bulunduğu da belirtildi. Pazartesi gecesi ise New York'da da sabaha kadar sokağa çıkma yasağı kararı alındı. New York'da yaşayan Türkiyeli Canan Soylu, eylemlere ilişkin ETHA'ya konuştu. Soylu, eylemlerin ortak talebinin adalet olduğunu belirtti.

 Foto: Getty Images

'BİZİM YAĞMALAMAMIZI BIRAKIN! BİZ NEDEN SOKAKTAYIZ? BUNU DÜŞÜNÜN'
İnsanların her gün bulundukları bölgelerde, aynı yerlerde toplandığını ve yürüdüğünü belirten Soylu, eylemlerde çok fazla polisin bulunduğunu kaydederek "İnsanların olmadığı yerlere bile polis gönderiyorlar. Tansiyonu yükseltmek, insanların gözünü korkutmak için sokaklara polisleri yolluyorlar. Protestocular öfkeli ama polise dönük bir eylem gerçekleştirmiyorlar. Eylemler içerisinde sivil polisler de çok fazla ve haberlerde sık görülen yağmalamaların bazılarında da onların öncülük yaptığı belirlendi. Bu durum eylemlerin de daha şiddetlenmesine neden oluyor. Polislerin olmadığı yağmalamalar da var onunla ilgili şuan her şey karışmış durumda, eylem organizatörlerin 'yapmayın' dediği görülüyor. Fakat artık bu durum pek kontrol edilebilir halde değil. Bunun çok da önemli olduğunu düşünmüyorum. Bu konu ile ilgili siyahlar 'Bizim yağmalamamızı bırakın, biz neden sokaktayız? Bunu düşünün' diyorlar" şeklinde konuştu.. 

Özellikle büyük mağazaların yağmalandığını belirten Soylu, "Genellikle marketler ve elektronik ürün satan mağazalar yağmalanıyor. Bu noktada insanların açlıkla karşı karşıya kalmış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Pandemi ile birlikte 30 milyondan fazla insan işsiz kalmış durumda. Bu süreçte işsiz kalanlara verilen maaş ve yardım çekinden başvuru yapanların sadece yüzde 30'u faydalanmış durumda. Ve faydalanamayan kesimde daha çok göçmen ve siyahların bulunduğunu görüyoruz. İnsanlar açlar. Yardım alamadıkları için kendi aralarında dayanışmaya çalışıyorlar. Bu durum belki de yağmalamada etkili bir rol olmuş olabilir" yorumunu yaptı.

Polisin müdahalesinin çok sert olduğunu belirten Soylu, "İnsanların bir kaldırımdan diğerine atıldığını görüyoruz. Ölülerin olduğunu biliyoruz ve çok fazla da yaralı var. Plastik mermilerle, biber gazlarıyla insanların özellikle gözleri hedef alınarak ateş ediliyor" şeklinde konuştu.

'HERKES BIKMIŞ DURUMDA'
Her kesimin katıldığı protestoların bu kadar yoğun olmasına dair Canan Soylu şöyle konuştu: "Eylemlere sadece siyahların değil göçmenlerin, beyazların da katılmasının nedeninin Trump'ın politikaları olduğunu düşünüyorum. Bu politikaların çoğu göçmen ve siyahları etkilese de; beyaz, demokrat ve liberalleri de etkiliyor. Herkes bıkmış durumda. Trump yönetiminin kendinden olmayanı hedef alması, geçim sıkıntısı yaşayan çok fazla insanın olması, çok fazla işsiz olması ve legal olmayan (kağıtsız) insanların olması eylemlere katılımı arttırmış durumda. Koronavirüs salgınında ölenlerin çoğu siyahlar ve hispanikler. Hispaniklerin kağıtları yok ve legal olmadıkları için hastaneye gidemiyorlar, siyahlar da paraları olmadığı için yine hastaneye gidemiyorlar. Tüm bu durumlar insanlar da bir patlama da yaratmış durumda."

'BEN BU ÜLKEDE SİYAH KARDEŞLERİMİN ÖLMESİ İÇİN SAVAŞMADIM'
Eylemlerin ortak talebinin adalet olduğunu belirten Soylu, "'Eğer bana adaleti sağlamazsan, huzur yok' sloganı eylemlerin ortak sözü olmuş durumda. Özellikle siyahlar 'Mahallemde yürürken arkamdan beyaz polislerin gelmesini gözetlemekten yoruldum' diyorlar. Hiçbir şüpheli durum olmamasına rağmen siyahlar yolda yürürken durduruluyorlar ve gözaltına alınıyorlar. Siyahlar dışında sokağa çıkanlar da, beyazlar da adalet istiyorlar artık. Herkes için adalet isteniyor. Beyazlar, siyahlarla omuz omuza olduklarını söylüyorlar. Beyaz bir savaş gazisinin hazırladığı pankartta 'Ben bu ülkede siyah kardeşlerimin ölmesi için savaşmadım' diyor. Yani temelde  siyahların da beyazlar kadar haklara sahip olması isteniyor. Beyaz üstünlüğünün kalkması gerektiği isteniyor. George Floyd'un ölümünde sadece bir polisin tutuklanmasına karşın, olay esnasında orada bulunan diğer üç polisin de yargılanması istemi eylemlerin temel talepleri arasında. Genel olarak özgürlük, eşitlik ve adalet talep ediliyor." dedi.

Foto: EPA

'PANDEMİ SIRASINDA İNSANLAR GEÇİM SIKINTISI YAŞIYORDU, FLOYD'UN ÖLDRÜLMESİ DE PATLAMA YARATTI'
Bunun dışında pandemi süreci ile birlikte artan işsizlik sonucu New York'da insanların ev kiralarını ödeyemediğini belirten Canan Soylu, insanların 1 Mayıs'ta kira ödemeyeceklerini söyleyerek bir grev kararı aldığını kaydetti. Sokağa çıkmadan insanların evlerinde uygulamış olduğu bu greve katılımın çok yüksek olduğunu dile getiren Soylu, grev sırasında omuz omuza olunması çağrısı yapıldığını, kirasını ödeyebilecek olanların da bu greve katılarak ödeme yapmamasının istendiğini aktardı. 

Biriken kiralar nedeniyle ev sahiplerinin kiracılara avukatları aracılığıyla evlerinden çıkmaları için belgeler gönderdiğini anlatan Soylu, "Pandemi ve beraberinde gelen işsizlik ile insanların ev kiralarını ödeyememesi, geçinememesi, alım gücünün azalması söz konusu. Son olarak George Floyd'un öldürülmesi de büyük bir kırılma yarattı. Uzun süreli olarak siyahlara karşı var olan adaletsizlik ve ırkçılıkla birlikte biriken bu öfke ile kısa süreli olarak son üç ayda yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte bu durum protestolarda yeni bir dalga yaratmış durumda" dedi.

'HERKESİN İÇİNDE BİR ANTİFA VAR'
Trump'ın Antifa hareketini 'terör örgütü' olarak sayacakları ile ilgili  açıklamasına dair Soylu, "Burada insanların bağımsız hareket edebilme hali var, Türkiye'deki durumdan biraz farklı. Herkes kendi iradesiyle çıkıyor sokağa. Antifa da bir açıklama yaptı, bunun bir organizasyon ya da parti olmadığını söyledi. Burada Antifa hareketinin bir çağrısı doğrultusunda sokağa çıkılmış değil. Bence eylemlerdeki herkesin içinde bir Antifa var" diye belirtti.

'KADINLAR KOL KOLA GİRİYOR'
Eylemlerde kadınların da ön planda olduğunu söyleyen Canan Soylu, "Eylemlerde kadınların ön planda olduğu görülüyor. Kadınlarda ve protestolara katılan diğer insanlarda inanılmaz bir enerji var ve birlikte yürüyecekleri, kolkola girecekleri güçleri olduğunu gösteriyorlar. Yediden yetmişe her yaştan insanın katılım gösterdiği görülüyor. Dayanışma çok güzel" dedi.

Protestoların, Türkiye'deki Gezi Direnişi'ne benzerlik gösterdiğine dair düşüncelere ilişkin Soylu, "Buradaki protestolar, Gezi Direnişi döneminde Türkiye'de yaşananlarla bazı noktalarda benzerlik gösteriyor olabilir. Kendi içlerindeki dinamikler bambaşka olsa da Gezi'de de hak ve adalet isteniyordu, burada da öyle" şeklinde konuştu.

'GERİ ADIM ATMAYA DÖNÜK BİR HAREKET OLMAZSA EYLEMLER SÜREBİLİR'
Canan Soylu son olarak şu şekilde konuştu: "New York'un valisi demokrat kesimden, polislerden sorumlu ve şuan polislerin gerekeni yaptığını söylüyor. Şiddeti tırmandıran bir söylemi var. Özellikle siyahların, Trump yönetimi ile birlikte demokratlara da güvenmediği görülüyor, 'Adaleti, onlardan medet umarak değil savaşarak alacağız' diyorlar. Hükümet ve validen geri adım atmaya dönük şimdilik herhangi bir hareket yok. Ve eğer olmazsa eylemlerin bir süre daha süreceğini düşünüyorum."

 

Foto: Canan Soylu arşiv