22 Eylül 2024 Pazar

Necef'te eylemciler İran konsolosluğunu ateşe verdi

Günlerdir protestoların sürdüğü Irak'ta eylemciler, Necef'te İran konsolosluğuna girerek ateşe verdi. Eylemin büyümesi üzerine Necef Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi.

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan eylemler devam ediyor. Necef kentinde İran Konsolosluğu binası önünde toplanan eylemciler, konsolosluk içerisine girerek binayı ateşe verdi.

Polis, binaya giren eylemcilere gerçek mermi ile saldırdı. Polisin açtığı ateş sonucu 6 kişinin hayatını kaybettiği, en az 33 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Konsolosluk çalışanlarının arka kapıdan kaçmayı başardıkları, durumlarının iyi olduğu açıklandı.

Eylemin büyümesi üzerine Necef Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi. Yasağın ne kadar süreceğine dair bilgi verilmedi.

Öte yandan başkent Bağdat'ın yanı sıra güneydeki Musenna, Kadisiye ve Zikar vilayetlerinde de eylemlere polisin saldırdığı ve onlarca kişinin yaralandığı bildirildi. Kadisiye'de yarın resmi tatil ilan edildi.

Necef'teki eylemciler daha önce de İran Başkonsolosluğu binasını ateşe vermişti.

KENTE GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI
Irak'ta ordu, Başkonsolosluğu'nun ateşe verilmesinin ardından kente giriş ve çıkışları kapattı.

Necef'in tüm giriş ve çıkışlarının araç trafiğine kapatılması ve ülkenin diğer bölgeleriyle bağlantısının kesilmesine karar verildi.

Orduya bağlı birliklerin araçların kente giriş ve çıkışına izin vermediği ve bu durumun kentte sükunet sağlanıncaya kadar devam edeceği belirtildi.