20 Eylül 2024 Cuma

Müslim: Türkiye yerel seçimleri sabote etmek istiyor

Türkiye'nin son günlerde Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırılarıyla seçimi sabote etmeye çalıştığını söyleyen Salih Müslim, "Halkımız geri adım atmadan sandık başına gidecektir" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim Bölgesi'nde 11 Haziran'da yerel seçimler gerçekleştirilecek. Seçimlere az bir zaman kalan Türk devleti işgal saldırılarını artırdı. Dün gerçekleştirilen saldırılarda Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) 4 üyesi hayatını kaybetti. Aralarında kadın ve çocukların da olduğu 11 sivil yaralandı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye'nin saldırılarını Fırat Haber Ajansı'na değerlendirdi.

'SEÇİMLER ŞEFFAF BİR ORTAMDA GERÇEKLEŞECEK'
Kuzey ve Doğu Suriye'de seçimlerin şeffaf bir ortamda gerçekleşeceğini söyleyen Müslim, "Seçim, halka dönük hizmet çalışmalarının daha da güçlendirilmesi amacıyla yapılacaktır. Demokrasi ilkelerinin esas alındığı bir yerel seçim olacak. Demokrasiyi benimsemeyen güçler, özellikle Türkiye ve Suriye rejimi, halkın kendi iradesini seçmesini, kendi kendisini yönetmesini ve hizmet faaliyetlerinin güçlendirilmesini istemez. Kuzey ve Doğu Suriye genelinde böylesi bir seçim ilk kez gerçekleşecektir. Bu nedenle bazı rahatsızlıklar yaşanıyor. Ayrıca çıkarılan Toplumsal Sözleşme'nin gereklilikleri uygulanıyor. Bunun için yapılacak seçimlere dair hiçbir kesimin söz söyleme hakkı yoktur. Halkımız seve seve sandık başına gidecektir" dedi.

'SEÇİMLERE KİMSENİN DESTEĞİNİ ALMADAN GİDİYORUZ'
Türk devletinin, "seçimlerin arkasında ABD var" açıklamasını, ABD Dış İlişkiler Bakanı Sözcü Yardımcısı'nın, BM'nin 2254 nolu kararına göre Kuzey ve Doğu Suriye'de yerel seçim yapılması imkanlarının oluşmadığı yönündeki açıklamasının takip ettiğini kaydeden Müslim, "Kuzey ve Doğu Suriye, kendi koşullarına göre seçimlere gidiyor. Kimsenin desteğini almadan, kimseye danışmadan böylesi bir seçim gerçekleşiyor" diye belirtti.

TOPLUMSAL SÖZLEŞMEYE TAHAMMÜLSÜZLÜK
ABD'nin açıklamasının ardından Türk devletinin Rojava'ya dönük işgal saldırılarını arttırdığını vurgulayan Müslim, "Türkiye baştan beri bu seçimlere karşıdır. Halkın iradesine ve demokrasiye karşıdır. Kuzey ve Doğu Suriye'de iradenin, demokrasinin, adaletin, eşitliğin ve halkların kardeşliğinin sağlanmaması için elinden geleni yapıyor. Bölgede demokrasiye ilişkin bir adım atıldığında muhakkak karşı çıkıyor. Özellikle Toplumsal Sözleşme'nin gerçekleşmesiyle tahammülsüzlük seviyeleri arttı" ifadelerini kullandı.

'HALKIMIZ İRADESİYLE TEMSİLCİLERİNİ SEÇECEKTİR'
Türk devletinin saldırılarıyla seçimleri sabote etme, halkın sandık başına gitmesini engellemeyi amaçladığını vurgulayan Müslim, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, seçimlerin gerçekleşmemesi için elinden geleni yapacaktır. Seçimlere karşı muazzam bir tahammülsüzlük yaşıyor. Fakat Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi muhakkak bu seçimleri gerçekleştirecektir. Halkımız geri adım atmadan sandık başına gidecektir ve iradesiyle temsilcilerini seçecektir."