20 Eylül 2024 Cuma

Müslim: Halklar sömürgeci siyasete karşı direnmeli

Türkiye-Suriye arası "normalleşme" politikasını ETHA'ya değerlendiren PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, "Herkes bu siyasete karşı bilinçli yaklaşmalı. Önde direnen Kürt halkıdır. Umuyoruz ki diğer halklar da bu kirli politikayı görür ve karşısında durur" çağrısı yaptı. 

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik saldırıları sürüyor. Misak-ı Milli temelinde yayılmacı bir politika güden ve tüm stratejik, taktik hamlelerini bu politika ekseninde uygulamaya çalışan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile "normalleşme" açıklaması yaptı. Sömürgeci işgali meşrulaştırma hedefli "normalleşme"yi Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Genel Başkanı Salih Müslim ile konuştuk. 

'SURİYE VE TÜRKİYE ZORAKİ YAN YANA GELİYOR'
Müslim, ETHA'ya yaptığı değerlendirmelerinde Suriye ve Türk devletinin tarihsel ve politik olarak birbirine oldukça uzak olduğunu ve zoraki yan yana geldiklerini söyledi. Müslim, "Suriye ve Türkiye'nin görüşmeleri, anlaşmaları ya da ilişkilerinin normalleşmesine dair daha önce de söyledik tarihsel, siyasi, politik bütün yönlerden birbirlerinden uzak. Bu yüzden de kolay kolay yan yana gelmiyor, masaya oturmuyorlar. Putin ya da Rusya yoluyla yan yana gelişleri 'zorla evlilik' olur. İki tarafta zorla yan yana geliyorlar. Bu yüzden bundan bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Birlikte otursalar da iki tarafında çelişkileri çok derin. Kolay kolay anlaşamıyorlar."

Faşist Türk devletinin, yayılmacı amaçları doğrultusunda planlarını sürdürdüğünü belirten Müslim, "Diğer yandan da Türk Devleti, Kürt halkının, Devrim bileşenlerinin, demokratik Ortadoğu projesinin yok edilmesi politikasından vazgeçmiş değil. 10 yıldır Suriye'nin çözüme kavuşmasına izin verilmiyor. Çünkü çıkarlarına uygun değil. Ya onların keyiflerine göre olacak ya da olmayacak. Şimdiye kadar da engelleme siyasetini bırakmadılar" dedi.

'TÜRK DEVLETİ MİSAK-I MİLLİ SINIRLARINI GENİŞLETMEK İSTİYOR'
Türk devletinin Kürt düşmanlığı politikasının tarihsel ve güncel olduğuna dikkat çeken Müslim, şu değerlenmeyi yaptı: "Amaçları, Kürt halkının yok edilmesidir. Rojava olsun, Başur olsun, Bakur olsun neresi olursa olsun o kirli politikalarını bırakmıyorlar. Günlük olarak görüyoruz, her gün şehitlerimizi defnediyoruz. Başur'a da vahşice saldırarak Misak-ı Milli sınırlarını genişletmek istiyor. Musul ve Kerkük'e kadar Osmanlı sınırlarını kurmak istiyor."

Halkların sömürgeci siyasete karşı direnmesi gerektiğini belirten Müslim, "Herkes bu siyasete karşı bilinçli yaklaşmalı. Önde direnen Kürt halkıdır. Umuyoruz ki diğer halklar da bu kirli politikayı görür ve karşısında durur" çağrısı yaptı.