GÜNCEL
Musa Anter katledilişinin 26. yılında mezarı başında anıldı
Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter katledilişinin 26. yıldönümünde Nusaybin'deki mezarı başında anıldı.
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe Mahallesi'nde 20 Eylül 1992 tarihinde sokak ortasında vurularak öldürülen Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter (Apê Musa), katledilişinin 26. yılında Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu (Sitilîlê) köyündeki mezarı başında anıldı.
Anmaya, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Mezopotamya Ajansı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Mardin ve Batman'daki yöneticileri, HDP milletvekilleri Ebru Günay, Tuma Çelik ve Mehmet Rüştü Tiryaki, DEP eski milletvekili Nizamettin Toğuç, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Anter ailesi ile sevenleri katıldı.
'KÜRTLER İÇİN BÜYÜK BİR DEĞERDİ'
Saygı duruşu ile başlayan anmada ilk olarak konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Ali Sincar, Anter'in Kürt halkı için önemli bir şahsiyet olduğuna işaret ederek, "O bir çınardı. Kürtlerin çınarıydı" dedi. DTK Eşbaşkanlık Divanı üyesi Engin Türker de "Apê Musa, Kürdistan ve Kürdistan halkının bir çınarıydı. Yazdıkları, şiirleri ile Kürtler için büyük bir değerdi" dedi.
Ardından söz alan HDP'li Ebru Günay ise "Biz onların mücadelesini ve hakikat arayışını daha da büyüterek yol alacağız" dedi. Musa Anter'in bir direniş geleneği yarattığına dikkat çeken Günay, "Apê Musa bir mücadele ve hakikat arayışı geleneği yarattı. Kendi arkasından ardıllar bıraktı. Apê Musa'nın generalleri bugün İbrahim Ayhan'ın mücadelesini yazıyor. Apê Musa'nın generalleri bugün Dersim'i, Munzur'u, Cizre'yi, Sur'u ve hepsinden öte bugün İmralı'daki direnişi yazıyorlar. Onun söylemleri halen güncelliğini koruyor" ifadelerini kullandı.
'TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Anmada konuşan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan da Apê Musa'nın yetiştirdiği gazetecilerin onun izinden yollarına devam ettiklerini vurguladı. Boltan, Apê Musa'nın izinden yürüyenlerin halen baskılar altında olduğunu dile getirerek, "Bugün 175 gazeteci halen cezaevinde. Onun yolunu takip ettikleri için içerdeler. Bugün Diyarbakır'da anma yapmak istedik. Ancak baskı ve engelleme ile karşılaştık. Bu bize dönük bir girişim değildi. Bu Apê Musa geleneğinden duyulan korkuydu. Korktular. Apê Musa'nın takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
'NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUMUZ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK'
Son olarak konuşan Musa Anter'in oğlu Anter Anter de bugün yapmak istedikleri anmada karşılaştıkları engellemeye değinerek, şunları söyledi: "Orada korktukları gördüm. Nasıl korktukları yüzlerinden belli oluyordu. Fotoğrafını taşımamızdan, karanfiller bırakmamızdan korktular. Bugün çok mutluyum. Apê Musa'nın ardıllarından nasıl korktuklarını gördüm. Sadece ben değil, hepimiz onun çocuklarıydık. Bugün çok mutluydum. Çok güçlü olduğumuzu bir kez daha gördüm. Bu yaptıklarından gücümüzü bir kez daha fark ettik."