21 Eylül 2024 Cumartesi

Munzur Çevre Derneği: Baskıyla sindirilmek isteniyoruz

Munzur Çevre Derneği, "Yaşam alanlarımıza yönelik yapılan bu saldırılar karşısında çevrenin sesi soluğu olan dernek, kurum ve çevre aktivistleri ev baskınları ve tutuklama furyası ile sindirilmek isteniyor" dedi.
Munzur Çevre Derneği, yöneticilerinin 5 Eylül gecesi evlerine yapılan baskınlarına ve Dersim'de devam eden orman yangınlarına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısına HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, sanatçı Mehmet Ekici, KARDEF, Bakırtepe Çevre Platformu katıldı. Toplantıda ilk olarak evine baskın yapılan Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen konuştu. Ülkede bir korku furyasının yaratılmak istendiğinin söyleyen Esen, demokratik, çevreci insanların korku furyasıyla korkutup sindirmek istediklerini kaydetti. Esen, 5 Eylül gecesi Munzur Çevre Derneği yöneticilerinin ve aynı gece Yeni Demokrasi Gazetesi çalışanlarının da evinin basıldığını hatırlattı.
 
'YAŞAM ALANLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
 
Munzur Çevre Derneği'nin ülkenin her tarafında devam eden talana, ranta karşı çıktığını belirten Esen, Dersim'de devam eden orman yangınlarına değinerek, "Orada bizim atalarımızdan kalan evlerimiz yandı, Kültürümüz, inancımız yandı" dedi.
 
Baskıların onları yıldırmayacağını vurgulayan Esen, her zaman olduğu gibi yaşam alanlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini, "Bu zor süreçte yanan börtü böceğin sesi olacağız" diye konuştu.
 
Yandaş medyanın Dersim yangınlarıyla ilgili gerçekleri yansıtmadığını kaydeden Esen, mücadele vurgusu yaparak, "Doğamıza, çevremize sahip çıkacağız" diye belirtti.
 
'DEMOKRATİK MÜCADELE YÜRÜTENLER SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR'
 
Ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Munzur Çevre Derneği yöneticilerine yönelik operasyonları kınadı. Çevre, doğa ve yaşam mücadelesi veren demokratik mücadeleyi sürdüren kesimlere yönelik bir baskı, sindirme ve demokratik mücadeleyi sonlandırmaya yönelik zamanların yaşandığını kaydeden Kenanoğlu, Munzur Çevre Derneği'nin Dersim'de yaşamı yok etmeye çalışanlara karşı bir mücadele yürüttüğünün altını çizdi.
 
'BİZİ TEHDİTLERLE YILDIRAMAZSINIZ'
 
Basın açıklamasını Munzur Çevre Derneği Yöneticisi Ali Yıldız okudu. Yıldız, 5 Eylül gecesi üye ve yöneticilerinin evleri çeşitli bahanelerle basılarak keyfi bir şekilde arama yapıldığını söyledi.
 
Yapılan baskınların devlet nezdinde bir gövde gösterisi olduğunu ifade eden Yıldız, demokratik eylemlere bile saldırıldığını belirterek, "Bizi baskı ve tutuklama saldırıları ile tehdit edemez ve yıldıramazsınız" dedi.
 
Dersim'de yapılan festivallerin, köy ve yaylalara gidişlerin güvenlik bahanesi ile yasaklandığını belirten Yıldız,  Dersim'de bir ay önce askeri operasyon bahanesi ile başlatılan orman yangınlarını valilik 'çalı çırpı yanıyor ağaçlar değil' diyerek yalanladığını belirtti.
 
'HALK GÜVENLİK GÜÇLERİ TARAFINDAN ENGELLENMEK İSTENDİ'
 
Dersim'de yangını söndürmek isteyen halkın, güvenlik güçleri tarafından engellenerek yangın bölgesine geçişlerine dahi izin verilmediğini kaydeden Ali Yıldız, "Orman yangınları sadece Dersim'de değil, Bingöl, Hakkari ve Amed gibi Kürtlerin yaşadığı coğrafyada da çıkarılmış ve yine devletin tutumu aynısı olmuştur. Dünyanın hiçbir yerinde ormanların yakılmasına bir gerekçe sunulamaz. Binlerce hektarlık alana yayılan orman yangınlarını çıkaran da, izleyende egemenlerin ta kendisidir. Elbette ki tüm bu saldırı ve baskılara rağmen yaşam alanlarını savunanların dayanışması ve direnişi de bitmeyecek" diye konuştu.
 
Yıldız, "Demokratik kitle örgütlerini terörize ederek çevre mücadelesinin meşruluğunu yok ediyorlar ve yaşam alanlarımızı ranta-talana daha rahat açmaya çalışıyorlar. Gölgesini satamadığınız ağaçları kesmenize, topraklarımızı talan etmenize asla izin vermeyeceğiz" dedi.