23 Eylül 2024 Pazartesi

MSD faili meçhul ve tutuklular için komite kurdu

Demokratik Suriye Meclisi, Suriye'de kaçırılan, kaybedilen ve tutuklanan kişilerin akıbetinin öğrenilmesi ve hakikatlerin açığa çıkarılması amacıyla bir komite kurdu.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Qamişlo'daki Parkı'nda MSD Eşbaşkanı Emîne Omer, MSD Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed ve başkanlık konseyi üyelerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Suriye'de Kaçırılan ve Tutuklananların Akıbetini Araştırma Komitesi'nin kurulduğu duyuruldu.

'HAKİKATLER AÇIĞA ÇIKARILACAK'
Basın toplantısında konuşan İlham Ehmed, Suriye'deki tutuklu, kaçırılan ve faili meçhul kişilerin akıbetinin öğrenilmesi için artık sessizliğin kırılması gerektiğini ifade etti. Suriye nüfusunun neredeyse yarısının zorunlu göçe tabi tutulduğuna dikkat çeken İlham Ehmed, yüz binlerce sivilin de kayıp olduğunu ve tüm dünyanın bu sivillerin akıbeti hakkında sessiz kaldığını söyledi. İlham Ehmed, siyasi, insani ve toplumsal acıların son bulması için kayıp sivillerin akıbetinin öğrenilmesi, hakikatlerin açığa çıkarılması ve suçluların yargılanması için harekete geçeceklerini belirtti.

'İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE GÖZ YUMMAYACAĞIZ'
Hapishanlerde tutulan kişilerin ölümlere varan işkence, açlık gibi insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını belirten İlham Ehmed, kaçırma ve insan hakları ihlallerine göz yummayacaklarını vurguladı. Suriye'de topraklarında faaliyet gösteren tüm taraflara uluslararası insan haklarına göre hareket etme çağrısı yapan İlham Ehmed, "Tüm tutuklu ve kaçırılan insanların serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz. Yine uluslararası insan hakları kurumlarının kaçırılan ve tutuklananların akıbetini öğrenebilmesi için gerekli desteğin verilmesi çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

İlham Ehmed, kaçırılan ve tutuklanan kişilerin akıbetinin öğrenilmesi ve hakikatlerin ortaya çıkarılması amacıyla bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlarla üst düzey yetkiyle araştırma yapabilecek bir komitenin kurulduğunu duyurdu.

Söz konusu komitede, avukat Mecdolîn Hesen, avukat Luqman Ayana, avukat Îsa Îbrahîm, avukat Muntesir Taha, Fedwa Mehmûd, Eyhem Seqir, Gabriyêl Mistefa ve Egîd Ferhan Îbrahîm'in yer aldığı belirtildi.